Планините Атлас

планински венец атлас

La Планинскиот венец Атлас е планински систем кој се наоѓа во северозападниот регион на Африка. Областа покажува впечатлив контраст помеѓу нејзиниот зелен терен покриен со снег и неговите страшни суви пустини. Овој планински венец служи како природен разделник, одвојувајќи ја пустината Сахара од бреговите на Средоземното Море и Атлантскиот Океан. Планините Атлас се дом на највисоките врвови на нејзините територии и се сметаат за геолошка база на нациите на Арапскиот Магреб, кои го сочинуваат северозападниот подрегион на Африка.

Затоа, во оваа статија ќе ви кажеме сè што треба да знаете за планините Атлас, неговите карактеристики, потекло и многу повеќе.

клучните карактеристики

висок атлас

Планините Атлас се наоѓаат во Северна Африка и се познати по одредени карактеристични карактеристики. Овие карактеристики вклучуваат нерамен терен, карпести падини и надморска височина до 4.167 метри.

Планинскиот венец познат како планините Атлас се протега низ земјите на Мароко, Алжир и Тунис, покривајќи растојание од 2.400 километри. Највисокиот врв во овој планински венец е планината Тубкал (позната и како Тубкал), која Се издига на 4.167 метри надморска височина.

Планинскиот венец Атлас е поделен на три големи масиви: марокански атлас, сахарски атлас и телијански атлас. Овој сложен систем е составен од неколку подопсези, масиви, индивидуални врвови, национални паркови и водни тела, вклучувајќи:

 • Планинскиот венец Атлас е составен од неколку проширувања, меѓу кои се Планината Аурес или Орес и тунискиот планински венец, кои се меѓу најзначајните.
 • Планинскиот венец Јбел Сагро е проширување лоцирано кон источниот регион на планинскиот венец Анти-Атлас. Нејзиниот врв достигнува максимална висина од 2712 метри.
 • Џебел Оуанокрим е планински венец кој има две од највисоките точки во регионот: врвовите Тимезгуида (4089 метри) и Рас Оуанокрим (4083 метри), кои го заземаат второто и третото место соодветно.
 • Со висина од 4071 метри, Игил М'Гун (исто така познат како Џебел Мгуун) е препознаен како четврти највисок врв на планините Атлас.
 • Националниот парк Тубкал е резиденција на познатата планина Тубкал.
 • Националниот парк Џебел Чамби и биосферен резерват Тоа е величествена дестинација високо ценета поради нејзината природна убавина и еколошка важност.
 • Националниот парк Тазека е заштитено подрачје кое има разновиден екосистем, богат со флора и фауна. Тоа е популарна дестинација за туристите кои бараат авантура и природна убавина.
 • Тинегир е светско наследство и се наоѓа во подножјето на планините Атлас во Мароко. Оваа локација е оаза која обезбедува многу неопходен одмор во инаку сушен регион.
 • Водопадите на Узуд се природно чудо.
 • Реките Шелиф, Драа, Ел Абид, Мејерда, Мулја, Оум Ер-Рбија, Сус и Вади Оурика Тие имаат различни извори и канали.

Околното население

Мароко атлас

Регионот Атлас е главно населен со берберски народи, кои го сочинуваат мнозинството од неговото население. Регионот поддржува милиони луѓе кои претежно зависат од земјоделството, сточарството, риболовот и туризмот како нивни главни средства за живот. Поради својата поволна географија, областа е популарна дестинација за патниците кои бараат рекреативни активности како што се планинарење, трекинг, планинарење, па дури и скијање, благодарение на одморалиштата како Oukaimeden и Timichi.

Мароканскиот планински венец Атлас е застрашувачка природна знаменитост што Се протега на повеќе од 2.500 километри низ целата земја. Составен е од неколку различни подобрачја, секој со своја уникатна геологија, флора и фауна. Највисокиот врв во опсегот е Тубкал, кој се издига над околниот пејзаж до неверојатна висина од 4.167 метри надморска височина. Планините Атлас одиграа суштинска улога во обликувањето на мароканската култура и општество, служејќи како бариера и мост помеѓу различните региони на земјата. Денес, Атласот останува популарна дестинација за планинари, планинари и планинари кои сакаат да го истражат неговиот нерамен терен и прекрасните погледи.

Формирање на планините Атлас

формирање на планинскиот венец атлас

Формирањето на планините Атлас може да се припише на сложена серија геолошки настани. Планинскиот венец се протега на 2.500 километри низ Мароко, Алжир и Тунис и Се верува дека се појавил за време на палеозојската ера, пред околу 300 милиони години. Планините Атлас се карактеризираат со нивните назабени врвови, длабоки долини и стрмни падини, кои се резултат на интензивна тектонска активност и вулкански ерупции. Овие геолошки сили предизвикаа подигнување и превиткување на Земјината кора, што пак ги создаде планините Атлас што ги гледаме денес.

Се вели дека титаните од грчката митологија го дале своето име на планините Атлас поради нивната наводна улога во обликувањето на теренот. Се верува дека моќниот титан Атлас користел неговото тело, грбот и рацете се наведнати за да ги обликуваат планините и долините на планинскиот венец. Највисоката точка на планините Атлас и во цела Северна Африка се нарекува Тубкал. На берберските јазици може да се преведе на шпански како „Земја што се издигнува над останатите“, „оној што верува во земјата“ или „земјата што зборува“.

Од геолошка гледна точка, планините Атлас датираат од точката на судир помеѓу африканските и евроазиските тектонски плочи, кои Тоа се случило пред околу 65 милиони години. Регионот Анти-атлас беше првиот што се формираше во палеозојската ера, како резултат на бројни тектонски деформации и континентални судири. Подоцна, во мезозојскиот и кенозојскиот период, остатокот од планинскиот венец настанал поради различни геолошки феномени. Тие вклучуваат растегнување на Земјината кора, одвојување на копнените маси, компресија на некогаш обемните басени и издигнување на самата земја.

Флора и фауна на планините Атлас

Овој планински венец има голема разновидност на растителен и животински свет. Од живописни Од диви цвеќиња до високи дрвја, флората на овој регион е глетка што треба да се види. Фауната е подеднакво импресивна со различни животински видови како што се варварската макака, вајперот Атлас и загрозениот варварски елен. Планините Атлас се навистина рај за љубителите на природата и за биолозите.

Климата на планините Атлас е обележана со изразени разлики. Ова се должи на конвергенцијата на две спротивставени воздушни маси, студена и влажна од север и топла и тропска од југ. Локацијата на регионот го одредува типот на климата што се доживува, од сушни и полусушни услови до услови на висока надморска височина. Мароканскиот висок атлас е познат по своите снежни врнежи, кои траат шест месеци годишно. Телианскиот атлас добива повеќе врнежи од субсахарскиот атлас и антиатласот.

Планинскиот венец има разновиден опсег на биоми и екосистеми, вклучувајќи северноафриканска медитеранска шума, северноафриканска планинска шума, медитеранска грмушка степа, северносахарска степа, степа од висок атлас смрека и медитеранска сува шума и сукуленти. Густа од багреми и ергени.

Флората на овој регион Се карактеризира со ксерофилна и склерофилна вегетација. Меѓу забележливите видови се Алепо дабот, Андалузискиот даб, Глогот, Дабот Даб, Плутаниот даб, Африканскиот ариш, Еспарто тревата, рузмаринот, маслиновото дрво, смоквата, црната смрека, смреката Албар , алепоскиот бор, борот родено, лупин, колеха, арапска гума, Bupleurum spinosum и Buxus balearica. Покрај тоа, во регионот има Argania spinosa, Atlas кедар, обична тиса, шпанска ела, алжирска ела, обична смрека, црн бор и Dracaena draco.

Овој планински венец е дом на ендемични и критично загрозени видови, вклучувајќи:

 • Варварскиот мајмун е тип на примати роден во Северна Африка.
 • Варварската овца, позната и како аудад, е вид на диви овци родени во Северна Африка.
 • Варварскиот леопард Тоа е вид на леопард кој се наоѓа во Северна Африка. Станува збор за критично загрозен вид и се проценува дека во дивината останале само 250 единки. Варварскиот леопард е познат по својот препознатлив капут, означен со црни дамки. И покрај напорите за зачувување, популацијата на овие леопарди продолжува да се намалува поради губење на живеалиштата, лов и други човечки активности.
 • Еленот Атлас е вид на елен роден во планините Атлас во Северна Африка.
 • Газелата на Кувиер е вид газела родена во Северна Африка. Се карактеризира со витко тело, долги нозе и карактеристични белези на лицето. Оваа газела е позната по својата брзина и агилност, кои ги користи за да ги избегне предаторите во своето природно живеалиште.

Различни важни видови го окупираат овој регион, вклучувајќи ја северноафриканската зелена жаба, црна желка, дива свиња, африканска дива мачка, фенек или фенек, каракал, гребен, обична ласица, генет, мазна змија. југ, змија Форскал, црвена -клупата змија, прстенесто кашлица, брадест мршојадец, златен орел, бонелиовиот орел, мека, алжирски орев, обичен ѓон, туниски ракчиња, сом со остри заби и рибарче.

Се надевам дека со оваа информација можете да дознаете повеќе за планините Атлас, неговите карактеристики, геологија и формирање.


Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.