Набудување во метеорологијата

уреди за мерење на метеорологија

Со цел да се знае метеоролошката состојба на сите делови на светот, набудувањето на нашата планета е од суштинско значење. Благодарност до многумина инструменти за набудување можеме да ги знаеме, па дури и да ги предвидиме метеоролошките услови на скоро секој агол на планетата земја.

Со цел да се знае состојбата на метеорологијата, се прават мерења во илјадници метеоролошки станици лоцирани не само на копно, туку и на море, на различни височини на атмосферата и дури и на сателитите од вселената. Како работат уредите што ја набудуваат нашата планета и нејзините метеоролошки услови? Колку се важни во однос на временската прогноза?

Набудување во метеорологијата

наб obserудувањето е потребно во метеорологијата

Мерните уреди на различните метеоролошки варијабли како што се притисок, ветрови, влажност, врнежи од дожд, температури, итн. Тие се наоѓаат во фиксни позиции низ целата планета. Тие се наоѓаат и на места на копното, како што се рамнини, планини, долини, градови, како и по должината на трасите што ги следат бродови и авиони, искористувајќи го фактот што сите имаат метеоролошки инструменти на бродот.

Употребата што може да се направи од информациите обезбедени од сите овие извори на набудување е многу разновидна: од обичен временски запис во специфични станици, до изработка на метеоролошки предвидувања. Во секој случај, метеоролошките центри ги централизираат информациите по области, ги обработуваат, го контролираат нејзиниот квалитет и ги дистрибуираат на корисниците на кои можеби ќе им бидат потребни за да ја проучат атмосферата.

Кога се прави комуникација до јавноста за резултатот од метеоролошкото набудување, тоа се нарекува метеоролошки извештај. Така, веста се вика «делот«. Резултатот од метеоролошкото набудување може да се прикаже и вербално и со претстави. Нормално, се користи мапа на областа што треба да се набудува и на неа се претставени метеоролошките променливи што се забележани и нивната еволуција.

Со изучуваниот сет на метеоролошки променливи, може да се изградат модели кои ќе помогнат во нивното предвидување. За тоа, се засноваат на моделите на работа и однесување на овие метеоролошки променливи се анализира соочени со условите на животната средина и како тие можат да се развиваат со текот на времето. Временската прогноза е многу неопходна во секојдневниот живот за да може да се знае какво ќе биде времето во следните неколку дена и да се дејствува според времето.

Моделите за временска прогноза ги користат податоците добиени по толку години записи за да можат да ги формулираат карактеристиките што ја сочинуваат климата во еден регион. Како што знаете, времето не е исто со времето. Метеорологијата се однесува состојбата на метеоролошките променливи во одредено време. Сепак, климата е збир на овие променливи низ годините. На пример, климата е поларна, кога варијабли како што се температурата, врнежите во форма на снег, ветрови, итн. Тие формираат студена клима, во која преовладуваат ниските температури под нулата степени.

Апарат за метеоролошко набудување

временските станици ги мерат променливите

Се разбира, основата на сите метеоролошки опсервации лежи во метеоролошките инструменти кои се користат за да се направат мерењата. Оваа табела сумира некои од најчесто користените инструменти:

Метеоролошката станица обично има неколку од овие инструменти, дури и сите ако е многу комплетна. За правилно да се извршат мерењата на метеоролошките променливи, тие мора да се извршат според критериумите утврдени со светската метеоролошка организација. Овие критериуми се засноваат на правилна локација, ориентација и услови на животната средина кои можат да влијаат на мерните уреди и да ги променат добиените резултати.

За податоците да бидат ригорозни, во заградениот простор на метеоролошката станица мора да има кутија за чување, еден вид бел дрвен кафез лоциран на 1.5 м од земјата, внатре во кој се наоѓаат термометрите, хигрометарот и испарувачот. Покрај тоа, во многу случаи, станиците имаат временска кула. На него се наоѓаат уреди за мерење како што се термометри, анемометри и ветрови, кои не информираат за метеоролошките услови на различни височини.

Метеоролошки сателити за набудување

метеоролошките сателити што ги набудуваа времето

Како што споменавме претходно и без сомнение, сателитите за набудување се најсложени, но оние што даваат добри резултати. Позицијата што ја заземаат сателитите, во орбитата околу Земјата, им овозможува да имаат привилегиран вид, многу поширок и посеопфатен од оној на кој било уред што се наоѓа на површината на земјата.

Сателитите примаат електромагнетно зрачење емитирано и рефлектирано од Земјата. Првиот доаѓа од себе, а вториот доаѓа од Сонцето, но се рефлектира од површината на земјата и во атмосферата пред да стигне до сателитот. Сателитите фаќаат одредени фреквенции на ова зрачење, со различен интензитет во зависност од атмосферските услови, за подоцна да ги обработуваат податоците и да ги елаборираат сликите што ќе бидат примени на приземните станици, каде што ќе бидат толкувани.

Метеоролошките сателити може да се класифицираат според орбитата на која се наоѓаат и според нивните типови:

Геостационарни сателити

геостационарни сателити се фиксни

Овие сателити ротираат истовремено со Земјата, па тие визуелизираат само фиксна точка лоцирана на Земјиниот екватор. Типично, овие сателити се наоѓаат на многу големи растојанија од Земјата (околу 40.000 XNUMX км).

Предностите што ги нудат овие сателити се дека, далеку од далеку, нивното видно поле е многу широко, колку и целото лице на планетата. Покрај тоа, тие исто така даваат информации на континуиран начин за одредена област што сакате да ја набудувате и дозволуваат метеоролошка еволуција во таа област.

Поларни сателити

поларните сателити се поблиску

Поларните сателити се оние кои орбитираат многу поблиску од претходните (високи помеѓу 100 и 200 км), така што тие ни нудат поблизок преглед на нашата планета. Лошата страна е што, иако ни нуди слики со поголема резолуција и појасни, тие се во состојба да набудуваат помалку простор.

Метеоролошкиот сателит има соодветна инструментација за да фати информации за различни својства на планетата Земја, но главно фаќа видливо и инфрацрвено електромагнетно зрачење. Од оваа информација се прават два вида сателитски слики, кои се нарекуваат спектарски опсег на кој тие соодветствуваат. Ако добиените слики се постават една по друга, гледани како низа, ќе можеме да ги цениме движењата на облаците, исто како што човекот со временски услови ни покажува на телевизија секој ден.

Видови наб observудувања

Во зависност од информациите собрани од двата вида метеоролошки сателити, можеме да направиме мапи за набудување со двата типа слики што ги собираат сателитите: Прво, тука се сликите што се видливи на видливите и, второ, оние што се во инфрацрвените зраци.

Видливи слики (ВИС)

сликите на видливите се само во текот на денот

Видливите слики претставуваат слика многу слична на онаа што би ја согледале кога би се сместиле на сателитот, бидејќи, како што би правеле нашите очи, сателитот го зафаќа сончевото зрачење откако ќе размисли за облаците, земјата или морето, во зависност од зона.

Осветленоста на сликата зависи од три фактори: интензитетот на сончевото зрачење, аголот на височина на сонцето и рефлексивноста на набудуваното тело. Просечната рефлексивност (или албедо) на системот Земја-атмосфера е 30%, но, како што видовме во претходното поглавје, снегот и некои облаци се способни да рефлектираат голема количина светлина, така што на видливата сателитска слика тие ќе изгледаат посветли отколку на пример морето.

Иако облаците се генерално добри рефлектори, нивното албедо зависи од дебелината и природата на честичките што ги сочинуваат. Цирус, на пример, тенок облак формиран од ледени кристали, едвај рефлектира сончево зрачење, па затоа е тешко да се види на видлива слика (тие се скоро про transparentирни).

Инфрацрвено (IR) снимање

инфрацрвените слики ја мерат топлината што ја емитираат телата

Интензитетот на инфрацрвеното зрачење што го емитира тело е директно поврзано со неговата температура. Така, висок и студен облак, како што е цирус, ќе се појави многу светла во таква слика. Пустината на пладне, ако нема облаци над неа, ќе се појави како многу темна област на сликата, поради нејзината висока температура. Инфрацрвените слики можат да се подобрат во боја во зависност од температурата на емисија на областа, со што се олеснува идентификувањето на многу студените области, што обично одговараат на високо развиените облаци на облаците.

Инфрацрвени слики го отежнуваат разликувањето на ниска облачност и маглаБидејќи нивната температура е слична на температурата на површината каде што се наоѓаат, тие можат да се мешаат со неа.

Инфрацрвените слики се користат главно во текот на ноќта, бидејќи нема светло за снимање на сателитите што снимаат видливи слики. Мора да мислите дека без оглед дали е ден или ноќ, телата испуштаат топлина и, во зависност од нивната температура, ќе бидат побели или потемни. Затоа, се користат двата вида на набудување со цел подобро да се спротивстават на информациите и да се комплетираат максимално.

Со оваа информација, веќе ќе знаете повеќе за метеорологијата и важноста на нејзиното набудување за создавање модели кои помагаат во предвидување на времето.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Стар човек dijo

  Не, веста за вести не се нарекува дел затоа што дава метеоролошки информации (кои никој колоквијално не ги нарекува дел, туку времето).
  Веста се нарекува дел и поретко, затоа што го наследиле од националното радио на Шпанија обичајот и рутината да се даваат, даваат официјален воен дел, од озлогласената граѓанска војна во 1936/1939, која се емитуваше секој ден од седиштето на Генералисимо Франко.
  „Shути, тие ќе го дадат извештајот! Тоа беше повик за будење што по вообичаениот најавувачки кларинет им даде на сите кои имаат повеќе авторитет во куќата, така што тишината ќе овозможи слушање на најважните воени вести.
  Војната помина, телевизијата пристигна (1956), обичајот остана, многу точно, да ги нарекуваме вестите „делот“
  Во старите денови на Маријано Медина, никој не рече дека тој е „човекот на делот“, туку човекот на тоа време.