Што е метеорскиот туш?

Метеорски дожд во пустина

La метеорски дожд, или метеорски дожд, е астрономски феномен на единствена убавина во кој, за среќа, можеме да уживаме многу едноставно со набудување на небото. Но, како се формира? И, што е најважно, ако е можно, Кои денови може да ги видите?

Ако сте заинтересирани да знаете сè за метеорскиот дожд, не престанувајте да читате.

Што е метеорскиот туш?

Слика на комета

Во вселената има комети, метеорити, астероиди и разни астрономски објекти кои, кога се приближуваат кон внатрешноста на Сончевиот систем, ветерот од кралската kingвезда предизвикува активирање на површината; Значи, гасовите и материјалите што ги сочинуваат излегуваат во вселената, така што се формира поток или прстен од честички, познат како метеорски рој. Ако станува збор за метеорит, овој рој често се нарекува стрелачка везда.

Светлинскиот ефект се произведува со јонизација на атмосферата генерирана од честичката. Повеќето метеори кои доаѓаат во контакт со атмосферата на Земјата се многу мали, како зрна песок, па кога ќе се распаднат на 80-100 км надморска височина, ефектот не е многу импресивен; сепак, има и други, болидите, кои се распаѓаат на висина од 13-50 км, оставајќи неверојатен блесок на светлина.

Како да ги идентификувате starsвездите што пукаат?

Комета што влегува во атмосферата

Овој феномен има три карактеристики што го прават уникатен: сјаен, индекс на население и час на Зенитал или THZ.

 • Зрачен: е точката од која престануваат да излегуваат метеорите од туш. Се мери со помош на координатите Алфа, што е правилно вознесение или AR, и Делта, што е деклинација или Ddec.
 • Индекс на население: е односот на осветленост помеѓу припадниците на истиот метеорски рој.
 • Часовна стапка на Зенитал: е максимално пресметаниот број метеори што наб obserудувач може да го види дали небото е чисто, Месечината не е полна и нема загадување на светлината.

Список на метеорски дождови

Спектакуларен метеорски дожд

Еве список на сите метеорски дождови на Меѓународната организација за метеори (ИМО):

Дожд Период на активност Максимум Зрачен V_ бесконечно r THZ
датум сонцето α δ км / с
Квадрантиди (QUA) 01 јануари-05 јануари Јан 03 283 ° 16 230 ° + 49 ° 41 2.1 120
δ-Канкридас (DCA) 01 јануари-24 јануари Јан 17 297 ° 130 ° + 20 ° 28 3.0 4
α-кентауриди (ACE) 28 јануари - 21 февруари Февруари 07 319 ° 2 210 ° -59 ° 56 2.0 6
δ-леониди (DLE) 15 февруари - 10 март Февруари 24 336 ° 168 ° + 16 ° 23 3.0 2
γ-нормиди (ГНО) 25 февруари - 22 март март 13 353 ° 249 ° -51 ° 56 2.4 8
Вирџини (ВИР) 25 јануари - 15 април (24 март) (4 °) 195 ° -04 ° 30 3.0 5
Лирид (LYR) 16 април - 25 април Април 22 032 ° 32 271 ° + 34 ° 49 2.1 18
π-кутре (PPU) 15 април - 28 април Април 24 033 ° 5 110 ° -45 ° 18 2.0 var
η-аквариди (ЕТА) 19 април - 28 мај Мај 05 045 ° 5 338 ° -01 ° 66 2.4 60
Стрелци (SAG) 15 април - 15 јули (19 мај) (59 °) 247 ° -22 ° 30 2.5 5
Јуни Bootidas (JBO) 26 јуни - 02 јули јуни 27 095 ° 7 224 ° + 48 ° 18 2.2 var
Пегасиди (JPE) 07 јули - 13 јули јули 09 107 ° 5 340 ° + 15 ° 70 3.0 3
Хулио Феникидос (PHE) 10 јули - 16 јули јули 13 111 ° 032 ° -48 ° 47 3.0 var
Риби Австридиди (ПАУ) 15 јули-10 август јули 28 125 ° 341 ° -30 ° 35 3.2 5
δ-јужни аквариди (СДА) 12 јули-19 август јули 28 125 ° 339 ° -16 ° 41 3.2 20
α-јарец (CAP) 03 јули-15 август јули 30 127 ° 307 ° -10 ° 23 2.5 4
ι-јужни аквариди (СВР) 25 јули-15 август Август 04 132 ° 334 ° -15 ° 34 2.9 2
δ-северни аквариди (НДА) 15 јули-25 август Август 08 136 ° 335 ° -05 ° 42 3.4 4
Персеиди (ПЕР) 17 јули-24 август Август 12 140 ° 046 ° + 58 ° 59 2.6 100
κ-Цигнидас (KCG) 03-25 Август 17 145 ° 286 ° + 59 ° 25 3.0 3
ι-северни аквариди (НИА) 11-31 Август 19 147 ° 327 ° -06 ° 31 3.2 3
α-ауригид (AUR) 25 август-08 септември септември 01 158 ° 6 084 ° + 42 ° 66 2.6 10
δ-Ауригид (DAU) 05 септември - 10 октомври септември 09 166 ° 7 060 ° + 47 ° 64 2.9 5
Пискиди (СПИ) 01-30 септември 19 177 ° 005 ° -01 ° 26 3.0 3
Дракониди (ГИА) Октомври 06-октомври 10 октомври 08 195 ° 4 262 ° + 54 ° 20 2.6 var
ε-геминиди (EGE) Октомври 14-октомври 27 октомври 18 205 ° 102 ° + 27 ° 70 3.0 2
Ориониди (ОРИ) 02 октомври-07 ноември октомври 21 208 ° 095 ° + 16 ° 66 2.5 23
Јужни Тауриди (СТА) 01 октомври-25 ноември ноември 05 223 ° 052 ° + 13 ° 27 2.3 5
Северна Тауридас (НТА) 01 октомври-25 ноември ноември 12 230 ° 058 ° + 22 ° 29 2.3 5
Леонидас (ЛЕО) 14 ноември - 21 ноември ноември 17 235 ° 27 153 ° + 22 ° 71 2.5 20 +
α-моноцеротиди (АМО) 15 ноември - 25 ноември ноември 21 239 ° 32 117 ° + 01 ° 65 2.4 var
χ-ориониди (XOR) 26 ноември - 15 декември Декември 02 250 ° 082 ° + 23 ° 28 3.0 3
Фенициди декември (ФХО) 28 ноември - 09 декември Декември 06 254 ° 25 018 ° -53 ° 18 2.8 var
Кутре / меки (кученце) 01 декември - 15 декември (07 декември) (255 °) 123 ° -45 ° 40 2.9 10
Моноцеротиди (МОН) 27 ноември - 17 декември Декември 09 257 ° 100 ° + 08 ° 42 3.0 3
σ-хидриди (HYD) 03 декември - 15 декември Декември 12 260 ° 127 ° + 02 ° 58 3.0 2
Геминиди (ГЕМ) 07 декември - 17 декември Декември 14 262 ° 2 112 ° + 33 ° 35 2.6 120
Јадете беренициди (COM) 12 декември - 23 јануари Декември 19 268 ° 175 ° + 25 ° 65 3.0 5
Урсиди (УРС) 17 декември - 26 декември Декември 22 270 ° 7 217 ° + 76 ° 33 3.0 10

Важно:

 • Дожд: ги означува името и кратенката на дождот.
 • Период на активност: се деновите во кои е активен.
 • Максимум:
  • Датум: е датумот кога може да се види поголем број метеори.
  • Сонце: Сончева должина. Тоа е мерка за положбата на Земјата на нејзината орбита.
 • Зрачен: се координати на позицијата на зрачење на дождот. α е Право Вознесение, δ е Деклинација.
 • v бесконечно: брзина достигната од метеорите при влегување во атмосферата. Дадено е во km / s.
 • r: е индекс на население. Ако r е над 3.0, тоа значи дека е послаб од просекот; наместо ако е 2.0 до 2.5, тогаш ќе биде посветло.
 • THZ: е час на Зенитал. Ако е висока, се користи THZE. Ако е променлива, означете »var».

Како да видите метеорски дождови?

Персеидите, метеорски дожд

Shootingвездите што пукаат може да се видат со голо око, сè додека небото е чисто и Месечината не е полна, но за жал со напредувањето на градовите се потешко е да се ужива во нив во потполност. Затоа, Ако сакате да размислите за нејзината убавина, мора да избегате што е можно повеќе од урбаните центри.

Искористете ја можноста да одите со вашите најблиски на село или планина за да ги набудувате. Сигурно ќе си поминете убаво.

Главни метеорски дождови и датуми на кои тие се гледаат

Како што видовме, има многу рој shootingвезди што можат да се видат во текот на целата година, но најпознати се следниве:

 • Квадрандиди: периодот на неговата активност се протега од 1 до 5 јануари, а максималниот е 3 јануари. Тој е еден од најактивните дождови во годината, со брзина на Зенит од 120 метеори на час.
 • Лирид: неговиот период на активност се протега помеѓу 16 и 25 април, со максимален 22. Неговиот ТХЗ е 18 метеори на час.
 • Персеиди: исто така наречен Солзи на Сан Лоренцо. Неговиот период на активност се протега од 17 јули до 24 август, со максимален меѓу 11 и 13 часот. Затворениот стапка на Зенит е 100 метеори на час.
 • Дракониди: понекогаш се нарекува iacакобиниди. Тие се дожд чиј период на активност е разбран од 6 до 10 октомври, достигнувајќи го својот максимум на 8. Има променлива час на Зенит.
 • Ориониди: тие се дожд со умерена активност чиј период на активност се протега од 2 октомври до 7 ноември, достигнувајќи максимум на 21 октомври. Неговиот час на Зенит е 23 метеори на час.
 • Леонидас: тие се дожд што чиј период на активност се протега од 15 до 21 ноември и достигнува максимална активност на секои 33 години. Неговиот час на Зенит е 20 метеори на час.
 • Геминиди: тоа е едно од дождовите со најголема активност. Тие имаат период на активност што се протега од 7 до 17 декември, а денот кога го достигнува својот максимум е 13. Часовникот на Зенит е 120 метеори на час.

Снимање imagesвездени слики и видео

Слики

За да завршиме, ве оставаме со овие прекрасни слики од дождови видени од различни делови на светот.

Видео на Близнаците


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.