Кои се разликите помеѓу ураганите и торнадото

урагани и торнада

Ако требаше да коментираме кои се двете најразорни и најразорни метеоролошки појави што постојат на планетата, нема да има сомнеж дека тие се урагани и торнада.

Обично има малку конфузија кога станува збор за нивно разликување, затоа ќе објаснам подолу карактеристиките на секоја од нив така што отсега ќе знаете што е едно, а кое друго.

Разлики помеѓу торнадо и ураган

Првата голема разлика е местото каде што тие почнуваат да се создаваат. Во случај на торнада, тие секогаш се формираат на копно или во крајбрежните области многу близу до копно. Напротив, ураганите секогаш ќе се формираат во океаните и невозможно е тие да бидат создадени на земјата. Друга забележителна разлика помеѓу двата феномени мора да се забележи во брзината на нивните ветрови. Брзината во торнадото е многу поголема отколку во ураганите, а ветерот може да ја достигне во екстремни случаи на 500 км / ч. Во случај на урагани, брзината на ветерот ретко надминува 250 км на час.

торнадос

Во однос на големината, има и големи разлики бидејќи нормалното или средното торнадо обично има дијаметар од околу 400 0 500 метри. Ураганите, сепак, имаат тенденција да бидат многу поголеми бидејќи нивниот дијаметар може да достигне на 1500 километри. Во однос на животниот век на едното и на другото, исто така, постојат големи разлики. Торнадото обично трае кратко и нивниот животен век може да трае неколку минути. Напротив, животот на ураганот е многу подолг, трае до неколку недели. Како неодамнешен пример, можам да го наведам ураганот Надин кој беше активен не помалку од 22 дена, но имаме и Ураганот Ирма кој бил најмоќен во историјата во Атлантикот.

Последната разлика помеѓу двете се однесува на прашањето за предвидување. Торнадото е многу потешко да се предвиди отколку во случај на ураган, што е полесно да се предвиди неговиот пат и местото на формирање.

Ако сакате да дознаете малку повеќе за торнада или урагани, продолжете да читате бидејќи сè уште имаме многу информации да ви ги дадеме на оваа тема.

Што е торнадо?

Што е торнадо

Торнадо е маса на воздух што се формира со голема аголна брзина. Краевите на торнадото се наоѓаат помеѓу површината на Земјата и кумулонимбус облак. Тоа е циклонска атмосферска појава со големо количество енергија, иако тие обично траат кратко.

Торнадото што се формира може да има различна големина и облик и времето на кое тие траат обично од неколку секунди до повеќе од еден час. Најпозната морфологија на торнадо е облак од инка, чиј тесен крај ја допира земјата и обично е опкружен со облак што ја влече целата прашина и остатоци околу неа.

Брзината што може да ја достигнат торнадото е помеѓу 65 и 180 км на час и може да биде широк 75 метри. Торнадите не седат мирни таму каде што се формираат, туку се движат низ целата територија. Тие нормално патуваат до неколку километри пред да исчезнат.

Најекстремните можат да имаат ветрови со брзина што можат да ротираат со 450 км на час или повеќе, измерете ширина до 2 км и останете да ја допирате земјата повеќе од 100 км.

Како се формира торнадо?

Како се формира торнадо

Торнадата се раѓаат од грмотевици и честопати се придружени со град. За да се формира торнадо, услови на промени во насоката и брзината на бурата, создавајќи ротирачки ефект хоризонтално. Кога ќе се појави овој ефект, се создава вертикален конус преку кој воздухот се крева и ротира во рамките на невремето.

Метеоролошките феномени кои промовираат појава на торнада имаат тенденција да дејствуваат повеќе во текот на денот отколку во текот на ноќта (особено во самракот) и во време на пролет и есен година. Ова значи дека торнадо е поверојатно да се формира во пролет и есен и во текот на денот, односно тие се почести во овие периоди. Сепак, торнада може да се појави во кое било време од денот и на кој било ден од годината.

Карактеристики и последици од торнадо

Последици од торнадо

Торнадото е всушност невидливо, само кога ги носи кондензираните капки вода од влажна воздушна бура и прашината и остатоците на земјата, станува сиво.

Торнадите се класифицираат како слаби, силни или насилни бури. Насилните торнада сочинуваат само два проценти од сите торнада, но предизвика 70 проценти од сите смртни случаи и може да трае еден час или повеќе. Меѓу штетите предизвикани од торнадо наоѓаме:

 • Луѓе, автомобили и цели згради фрлени низ воздухот
 • Тешки повреди
 • Смртни случаи предизвикани од удари во летачки остатоци
 • Штети во земјоделството
 • Уништени домови

Метеоролозите немаат толку можности за предвидување торнада како ураганите. Сепак, знаејќи ги метеоролошките варијабли кои го одредуваат формирањето торнадо, специјалистите можат однапред да предупредат на присуството на торнадо за да спасат животи. Во денешно време времето за предупредување за торнадо е 13 минути.

Торнадите исто така може да се идентификуваат со некои знаци од небото, како што се ненадејно вртење многу темно и зеленикаво боја, голема бура од град и силен рик како оној на локомотива.

Што е ураган?

Што е ураган

Ураганите се класифицирани како бури најсилен и најнасилен на земјата. За да повикате ураган, постојат различни имиња како што се тајфуни или циклони, во зависност од тоа каде се појавуваат. Научниот израз е тропски циклус.

Само тропски циклони што се формираат над Атлантскиот океан и источниот дел на Тихиот океан се нарекуваат урагани.

Како се формира ураган?

Како се формира ураган

За да се формира ураган, мора да има голема маса на топол и влажен воздух (обично тропскиот воздух ги има овие карактеристики). Овој топол и влажен воздух го користи ураганот како гориво, па затоа обично се формира во близина на Екваторот.

Воздухот се издига од површината на океаните, оставајќи ја најниската област со помалку воздух. Ова создава зона на низок атмосферски притисок во близина на океанот, бидејќи постои помала количина на воздух по единица волумен.

Во глобалната циркулација на воздухот околу планетата, воздушните маси се движат од каде има повеќе воздух до таму каде што има помалку, односно од области со висок до низок притисок. Кога воздухот околу областа што е оставен со низок притисок се движи да го пополни тој „јаз“, тој исто така се загрева и се крева. Како што топлиот воздух продолжува да се крева, околниот воздух ротира за да го заземе своето место. Кога воздухот што се крева се лади, бидејќи е влажен, создава облаци. Како што продолжува овој циклус, целиот облак и воздушен систем ротира и расте, поттикнат од топлината од океанот и водата што испарува од површината.

Карактеристики и карактеристики на ураганот

Ураганот Катрина

Во зависност од хемисферата во која се формира ураганот, тој ќе се сврти на еден или на друг начин. Ако се формира во северната хемисфера, ураганот ќе ротира спротивно од стрелките на часовникот. Напротив, ако се формираат во јужната хемисфера, тие ќе се вртат во насока на стрелките на часовникот.

Кога воздухот продолжува да ротира континуирано, во центарот се формира око (наречено око на ураганот) кое е многу мирно. Во окото притисоците се многу ниски и нема ниту ветер ниту струи од каков било вид.

Ураганите ослабуваат кога ќе влезат на копно, бидејќи не можат да продолжат да се хранат и растат од енергијата на океаните. Иако ураганите исчезнуваат додека паѓаат на земја, тие се доволно силни за да предизвикаат штета и смрт.

Категории на урагани

Сигурно некогаш сте слушнале дека „ураган од категорија 5“. Кои се навистина категориите на урагани? Тоа е начин за мерење на интензитетот и разорната моќ на ураганите. Тие се поделени во пет категории и се следниве:

Категорија 1

категорија урагани 1

 • Ветрови меѓу 118 и 153 километри на час
 • Минимална штета, главно на дрвја, вегетација и подвижни домови или приколки кои не се правилно обезбедени.
 • Целосно или делумно уништување на далноводи или лошо инсталирани знаци. Оток од 1.32 до 1,65 метри над нормалното.
 • Мала штета на пристаништата и лежарите.

Категорија 2

Ураган од категорија 2

 • Ветрови меѓу 154 и 177 километри на час
 • Значителна штета на дрвјата и вегетацијата. Големо оштетување на подвижни домови, знаци и изложени електрични водови.
 • Делумно уништување на покриви, врати и прозорци, но мало оштетување на конструкции и згради.
 • Оток од 1.98 до 2,68 метри над нормалното.
 • Патиштата и патеките во близина на нештата се поплавени.
 • Значителна штета на столбовите и столбовите. Марините се поплавени, а помалите пловни објекти кршат пристаништа на отворени области.
 • Евакуација на жителите на низините во крајбрежните области.

Категорија 3

Ураган од категорија 3

 • Ветрови меѓу 178 и 209 километри на час
 • Голема штета - соборени големи дрвја, како и знаци и знаци кои не се безбедно инсталирани.
 • Оштетување на покривите на зградите и, исто така, на вратите и прозорците, како и на конструкциите на малите згради. Уништени мобилни домови и приколки.
 • Оток од 2,97 до 3,96 метри над нормалното и поплавување во обемни области на крајбрежните области, со големо уништување на зградите што се наоѓаат во близина на крајбрежјето.
 • Големите структури во близина на крајбрежјето се сериозно оштетени од налетот на бранови и лебдечки остатоци.
 • Рамни земји од 1,65 метри или помалку надморска височина поплавуваат повеќе од 13 километри во внатрешноста.
 • Евакуација на сите жители долж крајбрежните области.

Категорија 4

категорија урагани 4

 • Ветрови меѓу 210 и 250 километри на час
 • Екстремна штета: дрвјата и грмушките ги однесува ветрот, а рекламите и знаците се кинат или уништуваат.
 • Големо оштетување на покриви, врати и прозорци. Тотален колапс на покриви во мали домови.
 • Повеќето подвижни домови се уништени или сериозно оштетени. - Отекува од 4,29 до 5,94 метри над нормалното.
 • Рамни земји од 3,30 метри или помалку надморска височина се поплавени до 10 километри во земјата.
 • Масовна евакуација на сите жители во област на околу 500 метри од крајбрежјето, а исто така и на ниско земјиште, до три километри на копно.

Категорија 5

категорија урагани 5

 • Ветрови со повеќе од 250 километри на час
 • Катастрофално оштетување: дрвјата и грмушките се целосно измиени и искоренети од ветрот.
 • Големи оштетувања на покривите на зградите. Рекламите и знаците се откинати и однесени.
 • Тотален колапс на покриви и wallsидови на мали живеалишта. Повеќето подвижни домови се уништени или сериозно оштетени.
 • Одува 4,29-5,94 метри над нормалното.

Со овие информации можете подобро да ги знаете разлики помеѓу торнадо и ураган како и неговите карактеристики. Поради климатските промени, овие појави ќе станат почести и поинтензивни, па затоа се препорачува да бидете добро информирани за тоа.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

6 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Hector dijo

  Одлично објаснување; многу дидактички

 2.   Romina dijo

  Многу едноставно и разбирливо објаснување за луѓе како мене кои не ги знаеја нивните разлики

 3.   ТАБАТА dijo

  Благодарам за информацијата, морам да признаам дека бев тотално неук на оваа тема.

 4.   ХУАН КАРЛОС ОРТИЗ dijo

  Добро утро, не знам дали некој веќе го предложил тоа, но мислам дека ако се фрли бомба во окото на ураган или торнадо што создава вакуум со експлозијата, ова ќе стави крај на силата на струите и заканата што ова ја претставува .

 5.   АНТОНИО МИРАНДА ЦРЕСПО dijo

  во објаснувањата се вели дека ураганите се најсилни бури, но торнадото достигнува скоро 500 км на час ќе треба да се каже дека торнадото е посилно од ураганот

 6.   нацистички корисник dijo

  Добро објаснување, на почетокот го ставате зборот ´´te .piuedo. цитирај го
  ураган´´ итн Јас ти велев зошто стави пиједо.
  Но, многу добро објаснување. продолжи така