Причини за глобалното затоплување

глобално затоплување

XNUMX век е векот во кој и двете климатските промени како што стана глобалното затоплување две реални закани за целата планета. Во случајот на глобално затоплување, ел мисо е предизвикана од зголемен средна температура на океаните и атмосферата поради природни причини и главно како последица на човечка акција.

На научници и експерти На терен, тие поминаа неколку децении проучувајќи го овој феномен и обидувајќи се да ги предвидат промените што ги прави ова затоплување ќе предизвика на целата планета за неколку години и ако има уште време да се запрат таквите разорни ефекти кои се закануваат да го скратат природниот живот на Земјата. Тогаш ќе коментирам подетално и да ви објаснам кои се тие причини за глобалното затоплување и нејзините можни последици на среден и долг рок.

Природни причини за глобалното затоплување

причини за глобалното затоплување

Според огромното мнозинство на научници за климатски промени, некои од причините за глобалното затоплување на планетата може да се должат природни причини или вештачки причини предизвикани од сопствената постапка. Во случајот на природни причини, придонесуваат за глобалното затоплување на планетата со илјадници и илјадници години. Сепак, овие типови на причини не се доволно важни да предизвикаат појава на климатски промени дека целата планета страда денес и дека тие предизвикуваат сериозна закана за целиот свет.

Соларна активност

Еден од природни причини за глобалното затоплување поважно и тоа да има негативно влијание врз здравјето на самата планета, се должи на големото зголемување на соларна активност предизвикувајќи краткорочни циклуси на греење. Нашето сонце станува сè поголемо и, според тоа, генерира и повеќе сончево зрачење за време на неговата активност на нуклеарна фузија. Знаеме дека штетните сончеви зраци се отклонуваат благодарение на озонскиот слој и магнетното поле на Земјата. Сепак, тие придонесуваат за климатските промени, бидејќи дел од ова зрачење останува во атмосферата складирана во форма на топлина и ги зголемува просечните температури на планетата.

Вода на пареа

Друг вид природна причина што го предизвикува наведеното глобално затоплување е зголемувањето на водена пареа во атмосферата што предизвикува просечна температура да се зголемува од време на време и придонесува за самото затоплување. Водената пареа е стаклена градина гас што е во состојба природно да ја задржува топлината. Придонесува за природниот ефект на стаклена градина и благодарение на водената пареа можеме да преживееме во овие пријатни температури за формирање на живот.

Проблемот е кога луѓето го модифицираат овој дел од водниот циклус и создаваат повеќе водена пареа. Може да кажете дека ова е една од причините за глобалното затоплување што изгледа истовремено вештачки и природно. Колку е поголема количината на атмосферска водена пареа, толку е поголемо задржувањето на топлината.

Климатски циклуси

Трета природна причина за глобалното затоплување се должи на т.н. климатски циклуси што обично ја преминува планетата редовно. Овие циклуси мора да бидат до сончевите зраци на кралот starвезда. На овој начин, ако Сонцето е извор на енергија што го придвижува клима на земјата, логично е дека го има и самото сончево зрачење преовладувачка улога во температурните промени низ кои се наоѓа целата планета.

Вештачки причини за глобално затоплување

уништување на планетата земја

Иако природните причини играат преовладувачка улога во глобалното затоплување на планетата, тие се вештачки причини за глобално затоплување оние што предизвикуваат најголемо уништување на Земјата. Повеќето вештачки причини се резултат на зголемени наречени стакленички гасови предизвикано од дејството на човекот. Овој ефект на стаклена градина е предизвикан од емисија на јаглерод диоксид и тоа е најважната причина за глобалното затоплување денес. Овој вид на емисија стана а реална опасност и закана за животот на планетата и затоа повеќето експерти бараат непосредни решенија да се надминат ваквите разорни ефекти.

Зголемување на емисиите на стакленички гасови

Овие емисии на јаглерод диоксид се резултат на горење фосилни горива. И е дека најголемиот дел од ова горење е предизвикано од производство на електрична енергија и од гасот кои користат автомобили секој ден по патиштата низ светот. Како што минуваат годините и се зголемува популацијата на Земјата, се повеќе и повеќе ќе гори. фосилни горива, негативно влијание врз животната средина и глобалното затоплување, достигнувајќи време кога температурата е доста висока предизвикувајќи сериозни проблеми кај целата светска популација.

Ние мора да ја сфатиме атмосферската динамика како нешто што континуирано се менува како резултат на концентрацијата на разни гасови присутни во атмосферата. Пред сè, со СО2, рамнотежата не е секогаш иста, бидејќи има многу живи суштества кои вршат фотосинтеза и го користат овој гас за да преживеат.

Искочување на шумите

Друга вештачки причини за глобалното затоплување е уништување на шумите од многу од шумите на планетата, предизвикувајќи јаглерод диоксид да се крева низ целата атмосфера. Дрвјата го претвораат CO2 во кислород преку процес на фотосинтеза и свој уништување на шумите го намалува бројот на достапни дрвја за претворање на СО2 во кислород. Резултатот од ова е поголем Концентрација на СО2 во атмосферата, што доведува до зголемување на глобалното затоплување и затоа поголем пораст на температурите.

Уништувањето на шумите исто така носи намалување на биодиверзитетот како резултат на расцепканост и уништување на природните живеалишта на многу видови. Темпото на уништување на шумите не запира и се очекува дека до 2050 година повеќе од половина од амазонската прашума ќе бидат уништени.

Вишок на ѓубриво

El прекумерна употреба на ѓубрива во земјоделството е една од најважните причини за прекумерното зголемување на просечната температура на планетата. Овие ѓубрива содржат високо ниво на азотни оксиди,   многу поштетно од самиот јаглерод диоксид. Како што популацијата расте и се зголемува, постои зголемена потреба за храна, така, има зголемување на обработливите полиња и затоа, поголемо употреба на ѓубрива во нив.

Производството и снабдувањето со храна на глобално ниво бара брза жетва што се претвора во неселективна употреба на ѓубрива, хербициди, пестициди, фунгициди и сè што е поврзано со оптимизирање на растот и развојот на земјоделските култури. Потребно е да се размислува долгорочно и да се започне со консумирање на локални производи за кои не се потребни толку ѓубрива и чии емисии на стакленички гасови за време на транспортот се минимални.

Метански гас

проблеми со климатските промени

Конечна причина за преглед на глобалното затоплување и која мора да се земе предвид е гас метан. Овој тип на гас има серија својства на ефект на стаклена градина многу поголем од Самиот CO2. Метанот се произведува и преку распаѓање на отпад од депонија и во сè што е поврзано со предметот ѓубриво. Органската материја во распаѓање и во отсуство на кислород генерира метан гас. Овој гас исто така се зголемува во концентрацијата и моќта за складирање на топлина е огромна.

Како што видовте и верификувавте, тие се бројни причини кои предизвикуваат зголемување на глобалното затоплување и загрозување на планетата среден рок. Иако причините за природното глобално затоплување имаат свое влијание При вакво затоплување, тоа се вештачки причини да се реши во најкраток временски период.

Пред неколку дена беше можно да се потврди дека била 2015 година најжешките на целата историја на целата планета. Овој навистина загрижувачки факт, заедно со сè почестите екстремни временски настани урагани, торнада или циклони треба да ја отстранат свеста од повеќето светското општество да се најдат решенија што е можно поскоро.

Соочени со оваа деликатна ситуација, владите на големите сили на светот мора брзо да преземе акција и да стави крај на климатските промени и глобално затоплување дека целата планета страда секој ден.

Загадување на воздухот
Поврзана статија:
Кои се ефектите од глобалното затоплување?

Кои се последиците од глобалното затоплување?

Последиците од зголемувањето на копнените температури влијаат на целиот свет во поголема или помала мера. На пример:

 • Во Шпанија се гледа дека топлотните бранови стануваат се почести, трајни и интензивниНа Без да се враќаме многу назад во времето, на 14 август 2021 година, градот Кордова Монторо го победи својот историски максимум, со 47,2 степени Целзиусови, за време на епизода на топлотен бран што траеше неколку дена.
 • Зголемувањето на нивото на морето ќе н force принуди да го смениме курсот во многу точкиНа На пример, плажите може да се изгубат, а да не зборуваме за заканата што ќе ја претставуваат за сите оние кои живеат на брегот.
 • Екосистемите ќе се сменатНа Ова всушност е нешто што се гледа: растенијата што се поотпорни на топлина и суши ги заменуваат оние што се помалку.
 • Глечерите се топат, придонесувајќи за пораст на нивото на морето.
 • Animивотните брзо исчезнуваатНа Иако овде би можеле да зборуваме и за ловокрадство, има многу животни, како што се поларните мечки кои с increasingly потешко го фаќаат својот плен, бидејќи мразот се топи пред своето време.
 • Храната може да биде поскапаНа Растенијата зависат од климата за да растат и, исто така, да ги дадат своите плодови, па ако условите се променат, потешко ќе биде да се добијат зеленчук, житарици и / или зеленчук.

Како што можете да видите, глобалното затоплување е многу сериозен проблем.


38 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Тврдење за Проектот за промена и контрола на атмосферскиот биланс
  Авторот Роландо Ескудеро Видал
  Мислам дека дојде време да се зборува за Пневмопоника. Одеднаш деновите ми се избројани. Не сакам кога е само прашина на ветрот, ќе жалам што не го кажав тоа, гледајќи како човештвото трпи последици од глобалното затоплување. Секако, некои ќе речат дека велам глупаво. Секој има право да каже што мисли. Но, би било интересно ако ми покажеа дека велам глупаво. Ако е така, одеднаш, запознавам нешто што ме тера да кажувам глупави работи. Тогаш би можел дури и да ви се заблагодарам. Но, дека доказот е логичен, дека има вистински основи.
  Што е пневмонија? Пневмопониката е метод, систем кој се состои од хранење растенија, односно зеленчук, со воздух низ коренот. Може да се нарече и пронајдок. Кој е патентиран во INDECOPI, на крајот на 2014 година. Тоа е систем што јасно покажува дека зеленчукот се храни само од коренот и дека лисјата служат само за исфрлање на гасовите произведени во внатрешноста на растението, како последица на хемиските процеси што се одвиваат внатре во нив. И еден од тие гасови, и најзастапен, е кислородот. Овој метод, применет во големи пропорции, може многу лесно да го реши глобалното затоплување. И, не само што ќе го реши проблемот, туку исто така може да му помогне на човекот да ја контролира атмосферата, да го подобри земјоделството итн. Бидејќи зеленчукот користи многу видови на гас како храна. Можеби сите видови на гас во атмосферата.
  На што се заснова овој пронајдок? Овој пронајдок е заснован на радикуларната теорија, изнесена од книгата под наслов Проект на реконверзија и контрола на атмосферската рамнотежа, напишана од Роландо Ескудеро Видал. Оваа теорија се заснова на многу факти и работи што можат да се набудуваат во природата. Оваа теорија вели дека зеленчукот се храни само од коренот. Дека лисјата служат само за исфрлање на гасовите произведени од хемиските процеси што се случуваат внатре.
  Но, основната цел на овој проект е да ги реши атмосферските проблеми што влијаат на човештвото. Поради оваа причина, во првите денови од март, тоа и беше соопштено на перуанската држава, предавајќи му том од резимето на Ла Неумопонија до Владиниот дом, во име на Претседателот на Републиката. Том на име на министерот на следниве министерства: Министерство за животна средина, Министерство за земјоделство, Министерство за економија, Министерство за надворешни работи итн. Исто така, до Конгресот на Републиката, во име на Претседателот на Конгресот, г-ѓа Ана Марија Солорзано, која, според Ла Примера, беше доволно kindубезна да даде некои коментари во врска со ова. Волумен беше доставен и до Аграрниот универзитет.

 2.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Тврдење за Проектот за промена и контрола на атмосферскиот биланс
  Авторот Роландо Ескудеро Видал
  И, кои се последиците од глобалното затоплување? Многу и многу сериозни. Мора да се земе предвид дека многу јаглерод диоксид се акумулира во атмосферата. Овој гас има јаглерод. Јаглеродот акумулира топлина и ја пренесува до својата околина, а во случај на атмосфера тоа е земјата. Кога нешто се загрева се шири и кога се шири слабее. И во овој случај, кората на земјата се загрева. Затоа се шири. И ако се шири, ослабува.
  Последица на овој процес се пукнатините што се појавуваат на многу места. Едно од тие места е мојот драг Калехон де Кончукос. Феномен што влијае на градот Пискобамба, Сокосбамба итн. И единственото решение, за жал, е да го напуштите местото. Нема друг. Па, можеби, на овие места им останува само една година живот.

  1.    Каролина dijo

   е диоксид

  2.    Франциско Гарсија dijo

   Се согласувам, ова може да биде следниот чекор за хидропоника и аеропоника, кои во моментов се многу успешни како методи на земјоделско производство. Лично, верувам дека човечките суштества веќе ја сфатиле штетата што мора да се „санираат“ со барање нови алтернативи, без да се заборави дека растенијата се почеток на производство на енергија во биосферата.
   благодарам и се гледаме наскоро

 3.   Хозе Марија dijo

  Постојат многу причини за глобално затоплување, многу проблеми како резултат на глобалното затоплување, многу луѓе можат да умрат, столбовите се топат, може да има многу поплави, затоа луѓето не размислуваат што може да се случи.

 4.   Енрике rуниор dijo

  Луѓето не се дека не размислуваат, туку дека не даваат големо значење на она што може да се случи кога ќе се случи несреќа не дај Боже и тие само ќе сфатат што не е да и се дава важност на планетата

 5.   зголеми dijo

  хаха е точно.

 6.   Луис dijo

  Азот и кислород во воздухот во допир со многу жешки површини (ЗА ПРИМЕР МОТОРИ ЗА ВОЗДУХ), се претвораат во азотен оксид, кој реагира во стратосферата со озон, под дејство на зрачење со бранова должина помала од 0,31 микрометри, што доведува до осиромашување на озонски слој.
  Зошто никогаш не се споменуваат милиони годишни летови? Г-дин пари е моќен господин !.

 7.   лало dijo

  луѓето се толку глупави што во секое време имаше поплава поради глобалното затоплување, можам да кажам дека жалам

  1.    Моника санчез dijo

   Здраво Лало.
   Она што е сигурно е дека тоа е проблем што порано или подоцна ќе заврши (повеќе) на сите нас. Освен ако не се преземат навистина ефективни мерки за да се избегне тоа, се разбира.
   Честитка.

 8.   Агустин Чавез dijo

  Прашањето за глобалното затоплување, многумина од нас се загрижени затоа што има последични фактори кои влијаат на атмосферата, но ние не правиме ништо, важно е општеството, владините и невладините субјекти, бизнисмените, образовните институции и секој што сака да ги запре или ублажи овие проблеми со кои се соочуваме, да започнеме со кампањи кои ја подигнуваат свеста за грижата и заштитата на животната средина и со тоа избегнуваат толку многу епидемии, болести и присуство на промена на јаглерод диоксид.

 9.   Иванка dijo

  Здраво,

  Јас го препорачувам документарниот филм COWSPIRACY да отвори интересна дискусија на оваа тема, бидејќи според документарецот, главната причина за глобалното затоплување е одговорноста на добитокот, конкретно, што нема врска со нашиот начин на исхрана. А, причината е едноставна: јадењето месо бара огромна употреба на ресурси и ако погледнете кое било мени во ресторанот, снабдувањето со месо е практично тотално. Ова е нешто за што не сме целосно свесни, и за да дадеме каков било придонес, повеќето од ЧОВЕКОТ ќе треба да направат промена во нивните потрошувачки навики со нешто поделикатно како храната, една од најголемите форми на задоволство. Анализирајќи ја темата, надвор од многу сериозниот одраз на документарецот што го споменувам, има смисла без да размислувам многу за тоа. Тоа е деликатна и недопрена тема, бидејќи очигледно раководителите на сточарската индустрија имаат огромно влијание во политичка смисла ширум светот. Тој е тежок, непријатен документарец и би сакале да нема основа, но накратко, тој открива дека прашањето за глобалното затоплување има врска директно со потребата од промена на секој од жителите на светот, со промена на ставот не само во непцето, туку и со развој на поголема емпатија кон сè што ние опкружува. Се надевам дека ви се допаѓа и се надеваме дека можеме да го реализираме ова на време. Не можеме да продолжиме да се потсмеваме на веганизмот само затоа што некои се воинствени и досадни, мора да ги разгледаме природните опции како почитуван начин на живот кон свет што ни дал сè. Време е да вратиме нешто. Со почит

  1.    M dijo

   Исто така, мора да се земе предвид дека една од главните причини за уништување на шумите е, покрај добитокот, овоштарниците да поддржуваат илјадници луѓе. И, исто така, мора да ги земете предвид ѓубривата.

 10.   Кристен dijo

  Луѓето се први виновни за загадувањето на животната средина, поради тоа е многу жешко, се уништува атмосферата и ние сме кои ја уништуваме кога ќе ги покажеме шумите, сечеме дрвја, многу чад влијае врз нас итн.

 11.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Остануваат сите процеси на напуштање на природата, што треба да направите е да им дадете соодветна насока на тие остатоци.

 12.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Наоѓањето виновници не решава проблем, туку, примена на соодветен метод.

  1.    Моника санчез dijo

   Целосно се согласувам.

 13.   Хорхе Вентура dijo

  Тие велат дека не знаеме што имаме се додека не видиме дека е изгубено, па тоа ќе се случи кога загадувањето ќе ја надмине планетата, толку многу технологија ќе биде од корист ако се жртвуваме на нашата планета што е незаменлива повеќе од сите пари и технологија што БОГ ни ги остави здрава планета како нашето тело ако не се грижиме за нашето тело и самите предизвикуваме неповратни болести со начинот на исхрана мора да имаме поголема мудрост за тоа како се однесуваме во животот веќе знаеме дека не треба да фрламе отпадоци не смееме да ги загадуваме нашите реки и мориња, па дури и така, ние го правиме тоа за амбиција на пари, но секој знае како тие се однесуваат и ние треба да го направиме само нашиот дел, а тоа е да ја направиме вистинската работа

 14.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Секој проблем може да се реши.

  1.    M dijo

   решено, но не и обратно

 15.   актизал од rl Atisal dijo

  Земјата се трансформира од огромна негрижа и недостаток на знаење за набудување на времето, недостаток на ранливост за да се спречи влошување на небесниот систем, треба да ги разгледате горе за да видите реакции подолу, сите внимателни, да гледате нагоре и нагоре и нагоре за да видите сè повеќе и повеќе подолу

 16.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Како СО2 се распаѓа
  Јасно е дека СО2 се распаѓа кога се загрева јагленот. Јасни индикатори на овој факт се два настана што се случуваат во природата: кога ќе дојде пролет, паѓаат слаби дождови. Кога летото доаѓа и си оди, дождовите се зголемуваат, паѓаат обилни дождови. Зошто ова? Она што се случува е дека во пролетта сончевите зраци се уште се во позиција во која сè уште не можат да загреат многу. Од друга страна, во лето овие зраци пристигнуваат директно во атмосферата и многу се загреваат. Ова е доказ дека СО2 се распаѓа при загревање, ослободувајќи кислород. Тогаш кислородот се приклучува на водородот, изобилен во атмосферата, формирајќи вода, H2O. А потоа дожд.

 17.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Хуајколоро
  Хуајколоро е место кое се наоѓа во провинцијата Хуарочири. Ако неговото име потекнува од две имиња на Кеч-хуас: хуај-го и лос-ро, тоа е место што може да биде опасно. Хуа-го е вид на многу мала, тенка змија, долга околу 30 сантиметри и дебела повеќе или помалку од 4 милиметри. Неговото движење е повлажно на земјата. Ивее под земја. Може да се подели на два дела и двете страни се уште се живи. Секој оди по својот пат и влегува под земјата каде што живее.
  Huayco потекнува од името на оваа змија, затоа, нејзините својства се многу слични на оние на малите змии. Бидејќи античките жители на овие места именувале место според она што го набудувале. А, huaycos се движат на повлажен начин, како мали змии, и ако се поделат, тие продолжуваат да циркулираат.
  И она што вели „папагал“ е дериват на името „лос-ро“ што е кеч-хуа име на храна што е како супа, но густа, мешавина од многу работи: зеленчук, компир, грав, месо, итн. Хуајко кога ќе стигне до место каде што може да се запре се акумулира формирајќи нешто слично на гореспоменатата храна. Од тоа се роди името Хуајколоро.

 18.   џуан жар dijo

  Ако поминат ултравиолетовите зраци, ќе гориме додека не умреме

 19.   Inoино Гало dijo

  Колку е тажно по неколку години, ќе умреме изгорени, ако не сториме ништо, мора да ги освестиме луѓето да престанат да користат фабрики. Обидете се да и помогнете на животната средина. Ве молам пријатели, ајде да се обидеме да го запреме ова пред да биде предоцна. Рециклирајте засади дрвја и можеме да го продолжиме животот на човечкото суштество Ве молиме, помогнете

 20.   Inoино Гало dijo

  мора да го избегнете ова

 21.   Роландо Ескудеро Видал dijo

  Причините за глобалното затоплување можат да бидат многу. Но, постои метод што може да го реши проблемот; Проектот за пренамена и контрола на атмосферската содржина или пневмопоника.

 22.   Луис dijo

  многу добри информации

 23.   донаис Себастијан Херера Медина dijo

  Lifeивотот на планетата е многу убав ако го оштетиме пред да им пристигне иднината на нивните деца, на кој свет ќе остават шанса, не може да биде еј, сите, да се спротивставиме на комширањето, еј, ние сме човечки, а не животни, да се грижиме за светот, дури и животните се грижат за нив

 24.   МАТЕЈ-ЈТ dijo

  ОДЛИЧНО…..

 25.   Лусија Паредес dijo

  дека луѓето престануваат да лажат и да ја слушаат науката.

 26.   Моизес Угидо Чедењо dijo

  Главната причина за глобалното затоплување е добиток, гасовите метан од крави, со нивниот стиеркол и гасови, загадуваат многу повеќе од целата СО2 произведена од целото човештво, големото уништување на шумите неопходни за производство на пасишта на кои им треба толку многу простор и ресурси толку малку ...

  Дали сакате да помогнете во спречување на глобалното затоплување? Не јадете месо.

  Исто така, препорачувам да ја гледате документарната кравара што е објаснета многу добро

 27.   Алберто Компањучи dijo

  Повеќе од да дадам коментар, сакам да направам барање. Надвор од причините наведени како почетно глобално затоплување, дали е можно да влеземе во климатски циклус за кој немаме историски референци? Јас се осврнувам на сегашното движење на земјата, кое има циклус што трае околу 25.000 12.000 години и секако, поради неговото траење, немаме никаква референца, помалку метеоролошка. Според она што го слушнав, сме околу XNUMX години во леденото доба и коинцидентно, тоа приближно одговара на времетраењето на половина циклус на шоуто. Дали може да се насочиме кон време за кое немаме референци? Паралелно со ова, кохерентно е да се мисли дека, знаејќи дека Земјината орбита околу Сонцето е всушност елипса, презентацијата генерира промена на растојанието помеѓу фокусите на таа елипса и затоа ја менува и дека се рефлектира, иако но не делумно, во набудуваните климатски промени?

 28.   диего сааведра гонзалес dijo

  Па, ова многу ми помогна, благодарам, но има истражување кое вели дека глобалното затоплување е мит и дека тоа веќе се случило 3 пати, па она што го барам е дали е тоа вистина?

 29.   Noemi dijo

  Како можам да ги користам овие информации во мојата работа или теза ако не се појави автор или барем еден универзитет кој го поддржува споделеното знаење, ова ме лути на веб-страниците, каде се наоѓаат референците или страниците на луѓето кои вршеле истражување или теренска работа , тотален плагијат.

 30.   Малена dijo

  Мислам дека мора да го спасиме светот со запирање на сето ова

 31.   Алекс Гонзалес Ерера dijo

  Не е во ред, ќе го ставев во список затоа што е многу, само за многу лоши причини, никогаш не влегувај на оваа страница, воопшто не ми служеше

 32.   Камила Оса dijo

  Ми се чини дека се одвиваше без напомена во белешката дека еден од најголемите виновници е сточарската индустрија, која предизвикува најмногу стакленички гасови, надвор од согорувањето на фосилни горива. Гасовите што ги испуштаат животните од добиток се тие што предизвикуваат стакленички гасови и ако го комбинираме со уништување на шумите за да одгледуваме храна за гоење на добиток, ефектите од глобалното затоплување се множат.