Што е климатски графикон и како се толкува

Климограф

Ако често ја гледате временската прогноза, можеби сте чуле за зборот климаграм. Тоа е алатка која широко се користи во метеорологијата за да ги претстави двете најчесто користени варијабли: врнежи од дожд и температура. Климограмот не е ништо повеќе од графикон каде што се претставени овие две променливи и се утврдуваат нивните вредности.

Дали сакате да знаете како работат графиконите за климатизации и да научите како да ги толкувате? Во овој пост ви објаснивме сè комплетно

Карактеристики на климатскиот графикон

Ниво на сувост

Во научната терминологија е поправилно да се нарече ваков вид графикони како омбротермален дијаграм. Ова е затоа што „омбро“ значи дожд и топлинска температура. Сепак, за општеството воопшто се нарекува климограм. Најважните варијабли за опишување на климата се врнежите и температурите. Оттука, овие дијаграми стануваат толку важни во метеорологијата.

Податоците рефлектирани на дијаграмот се собираат на метеоролошката станица. Просечните вредности се претставени секој месец за да се знае трендот и дека податоците се значајни. Да се ​​евидентираат трендовите и однесувањето на климата, податоците тие мора да бидат регистрирани најмалку 15 години. Во спротивно тоа не би биле климатски податоци, туку метеоролошки податоци.

Врнежите го изразуваат вкупниот број на дождови што се собираат во месеците поделени со бројот на години. На овој начин можете да ги знаете просечните годишни врнежи од дожд на некое место. Бидејќи не секогаш врне на ист начин или во исти периоди, се прави просек. Постојат податоци кои не служат за воспоставување на генерал. Ова се должи на премногу суви години или, напротив, многу дождливи. Овие необични години треба да се изучуваат одделно.

Ако појавата на многу врнежливи години и други сушни години е нешто честа или циклична, таа е вклучена во климата на одредена област. Претставата на температурите малку варира во однос на врнежите. Ако има само една кривина, просечните температури за секој месец се третираат. Ова се додава и се дели со бројот на години. Ако има три кривини, горната е средната вредност на максималните температури, средната вкупната средина, а долната средната вредност на минималните.

Користени алатки

Податоци за климограм

Повеќето климатски графикони користат индексот на аридност на Гаусен. Овој индекс смета дека постои одредено ниво на сувост кога просечните температури се поголеми од двојно повеќе од просечните врнежи.

На овој начин, климограмот ја има оваа структура:

Прво, оска на апсциса каде што се поставени месеците во годината. Тогаш имате оска на ордини десно каде што е поставена температурната скала. Конечно, друга оска на ордината лево, каде што е поставена скалата на врнежи и што е двојно поголема од температурите.

На овој начин, може да се набудува директно ако има сувост кога кривата на врнежи е под температурите. Вредности на климограмот тие мора да бидат значајни за да се знае вредноста на мерката. Тоа е, мора да дадете други податоци како што се метеоролошката станица, вкупниот број на измерени дождови и просечната годишна температура.

Изгледот на временските графикони на крајот може да варира во зависност од вредностите. Најтипичен е оној што претставува врнежи од дожд со помош на решетки и температури со црвена линија. Ова е наједноставно. Сепак, има и такви кои се посложени. Станува збор за претставување на врнежите и температурите со сини и црвени линии, соодветно. Исто така се додаваат детали како засенчување и боење. Обоена е жолта во најсушните времиња. Сините или црните ленти се поставуваат во дождовни сезони помали од 1000 mm. Од друга страна, во сино сино се обоени месеците во кои врне повеќе од 1000мм.

Додадени информации

Податоци за врнежи и температура

Можеме да додадеме многу повеќе информации на климатските графикони, ако сакаме. На пример, додавање на повеќе информации може да ни помогне да ги знаеме климатските услови што треба да ги издржат растенијата. Ова станува многу корисно кога станува збор за придонес во земјоделството.

Се нарекува најкомплетниот климограм Дијаграм Валтер-Лиет. Се карактеризира со тоа што и температурите и врнежите се претставени со линија. Исто така, има бар под месеците што покажува колку често се појавуваат мразови.

Дополнителните информации што ги има овој дијаграм, а другите ги немаат:

 • nT = број на години набудувајќи ја температурата.
 • nP = број на години набудувајќи ги врнежите.
 • Ta = апсолутна максимална температура.
 • Т '= средна вредност на годишните апсолутни максимални температури.
 • Tc = просек на максималните дневни температури на најтоплиот месец.
 • Т = просек на максималните температури.
 • Osc = термичка осцилација. (Osc = Tc - tf)
 • t = просек на минималните температури.
 • tf = просек на дневните минимални температури на најстудениот месец.
 • t '= средна вредност на годишните апсолутни минимални температури.
 • та = апсолутна минимална температура.
 • tm = средна температура. (tm = T + t / 2 или tm = T '+ t' / 2)
 • P = средна годишна количина на врнежи.
 • h = средно годишно време на сонце.
 • Hs = безбеден мраз.
 • Hp = веројатни мразови.
 • d = денови без мраз.
 • Црната област значи дека има вишок вода.
 • Областа со точки значи дека има дефицит на вода.

Во графикот Торнтвајт, карактеристиките на климата се претставени како функција на рамнотежата на водена пареа.

Коментар на климатски графикон

Врнежи

Кога ќе го видиме климатскиот дијаграм на една област, коментирањето за тоа и неговото толкување е едноставно. Првото нешто што треба да го разгледаме е кривата на врнежите. Тоа е местото каде што ги посочуваме вкупните врнежи и неговата дистрибуција во текот на годината и месецот. Покрај тоа, ќе можеме да знаеме кои биле максималните и минималните нивоа.

Сега се свртивме кон гледање на кривата на температурата. Тоа е оној што ни кажува средната температура, годишната термичка осцилација и распределбата во текот на целата година. Можеме да ги анализираме најтоплите и најстудените месеци и да ги споредиме температурите со оние од другите години. Набудувајќи го трендот, можеме да ја знаеме климата на одредена област.

Медитерански климограф

Медитеранска клима

Нашата медитеранска клима има просечни вредности на врнежи и годишни температури. Овие вредности се претставени во графиконот за клима за да се добие идеја за податоците секоја година. Главно се карактеризира со ниски вредности на врнежи во текот на целата година. Зголемување на врнежите може да се забележи во зимските и пролетните месеци, со два максимума во ноември и март.

Што се однесува до температурите, тие се прилично благи. Во зима не паѓајте под 10 ° C а во лето тие се околу 30 ° С.

График на екваторијална клима

График на екваторијална клима

Од друга страна, ако ја анализираме климата на екваторијалната зона, наоѓаме различни податоци. Вредностите на врнежите се високи во текот на целата година, како и температурата. Можете да набудувате максимални врнежи од дожд повеќе од 300 mm и температурата се одржува стабилна во текот на целата година околу 25 ° С.

Тропска клима

Тропска клима

Во овој случај, наоѓаме клима на обилни врнежи од дожд, со максимум што се достигнуваат во месеците јуни и јули. Овие врвови на дожд се должат на карактеристичните дождови на оваа клима: монсуните. Монсуните се случуваат во текот на летото, оставајќи зад себе високи нивоа на врнежи.

Што се однесува до температурата, таа останува стабилна во текот на целата година околу 25 ° С.

Континентален климограф

Континентален климограф

Можеме да анализираме случај различен од претходниот. Во овој вид клима температурите се пониски отколку во претходните. Во зима тие се под нулата и во лето тие не достигнуваат 30 ° С. Од друга страна, врнежите се во нормален режим.

График на океанска клима

График на океанска клима

Тука наоѓаме прилично ниски вредности на врнежи и променлива температура. Во текот на летото тие се потопло. Сепак, тие нагло паѓаат во зимските месеци. Општо е прилично сува клима.

Поларна климаграма

Поларна клима

Овој вид клима е тотално различен од останатите. Има малку нивоа на врнежи и повеќето се во форма на снег и мраз. Температурите се многу ниски во текот на целата година, толку многу што тие остануваат долга сезона под нулата степени.

Во оваа клима, врнежите од дожд даваат многу информации за „историјата“ на местото. Кога паѓа снег, тој се акумулира, формирајќи слоеви на мраз. Преку илјадници години акумулација, може да се добијат јадра од мраз што ни ја покажуваат историјата на местото во сите овие години. Големите акумулации на снег се должат на фактот дека температурите не дозволуваат негово топење.

Како да направите табела за клима

Во ова видео можете да научите чекор по чекор како да направите свој климатски графикон за одредена област:

Се надевам дека со сите овие информации ќе можете добро да ги анализирате климите на која било област на светот. Треба само да застанете за да ги споредите нивоата на врнежи и температурата за да ја знаете, на општ начин, климата на одредена област. Откако ќе ги дознаеме овие вредности, можеме да навлеземе во други, како што се ветровите и атмосферскиот притисок.

А ти, дали некогаш си видел графикон за клима?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.