Океанска клима

Океанска клима

Океанската клима се јавува во области близу до големо тело на вода. Дали сакате да научите сè за овој тип на време? Тука можете да најдете сè.

временски елементи

Временски елементи

Знајте кои се елементите на климата и карактеристиките што ги дефинираат, од што зависи дали тоа ќе биде подобро или полошо во секоја сезона? Откријте го овде

видови временски услови

Видови на време

На планетата Земја има многу видови клима во зависност од многу променливи и географската област каде што се наоѓаме. Влезете и научете сè.

Климатски контролори

Климатски контролори

Контролорите на климата се фактори кои карактеризираат одредена географска област. Дознајте сè за нив тука.

Арктикот

Поларна клима

Поларната клима е најстудена. Температурите се многу ниски во текот на целата година и тешко врне. Зошто е поларниот пејзаж ваков? Влезете и ние ќе ви кажеме.

Арктикот

Климатски зони на Земјата

Ние ви кажуваме кои се климатските зони на Земјата и кои се нивните карактеристики. Влезете и дознајте повеќе за нашата планета.

Трамп и неговиот кабинет ги бришат сите препораки за климатските промени и глобалното затоплување од официјалната веб-страница на Белата куќа

Трамп ги отстранува информациите во врска со климатските промени од официјалната веб-страница на Белата куќа, како и споменува за глобалното затоплување.

Колкава е топлинската амплитуда?

Топлинската амплитуда е нумеричка разлика помеѓу минималните и максималните вредности забележани во даден временски период. Внесете за да дознаете повеќе.

Мајорка

Како е медитеранската клима

Медитеранската клима е умерена клима што се јавува во многу делови на Шпанија и други земји. Ние ви кажуваме кои се неговите главни карактеристики.

Дождлива шума

Екваторијална клима

Екваторијалната клима се карактеризира со тоа што е дом на најбујните и најнаселените шуми во светот. Внесете и ќе објасниме зошто.

навивање

Ветерот Леванте и Пониенте

Добро забележете од што се состојат славните ветрови Леванте и Пониенте и нивната важност во текот на летните месеци.

uv

Кои се ултравиолетовите зраци

Не губете детали за тоа од што се состојат ултравиолетовите зраци и кој е најдобриот начин да ја заштитите кожата од овие зраци.

Термометар

Топлински бран

Дали сте чуле за горештините? Ова е епизода што се однесува на најжешката сезона во годината. Откријте кое е неговото потекло и зошто се случува.

Климограф на Сао Паоло, Бразил

Тропска клима

Тропската клима е една од човековите омилени: температурите се пријатни, а пределот е секогаш зелен. Запознајте го подлабоко.

Еверест

Климата на високи планини

Високата планинска клима се карактеризира со многу студена и долга зима и ладни и кратки лета. Влезете и ќе ви кажеме зошто.

Климограф на Сарагоса

Континентална клима

Ние детално објаснуваме каква е континенталната клима и како се карактеризира, еден вид клима во која сезоните се добро диференцирани.

дожд-во-Шпанија

Најрадочните градови во Шпанија

Искористувајќи го фактот дека месецот април е месец во кој врне многу дожд, не пропуштајте никакви детали за најобичните градови во Шпанија.

ВРЕМЕ

Разлика помеѓу времето и времето

Иако изгледаат два идентични концепта од метеоролошка гледна точка, постојат големи разлики кога станува збор за разговор помеѓу времето и климата. 

Пустината Атакама

Струјата на Хумболт

Која е струјата на Хумболт? Кои се последиците за климата и за земјата? Откријте ги сите детали за овие морски струи.

Womanената се штити од дождот

Најдождливо место во Шпанија

Дали некогаш сте се запрашале кое е најврнежливото место во Шпанија? Колку и да изгледа неверојатно, не е Галиција. Влезете и дознајте. Сигурно ве изненадува.

Некогаш Марс, кратка приказна за неговата климатска еволуција

Од карактеристиките на Марс што може да се забележи од Земјата преку телескоп, можеме да истакнеме атмосфера со бели облаци, иако не толку обемна како на Земјата, сезонски промени многу слични на оние на Земјата, 24-часовни денови, генерација на песочни бури и постоење на ледени капачиња на половите кои растат во зима. Изгледа познато, нели?

НАО ПОЗИТИВНО

Индекс НАО. Позитивни и негативни фази

Индексот НАО ги мери разликите во притисокот помеѓу Исланд и Лисабон или Гибралтар. Позитивни и негативни фази може да се појават во зависност од разликата во притисокот.