појас на астероид

Астероиден појас

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за астероидниот појас и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за Сончевиот систем тука.

starвездени јата

Што е галаксија

Во оваа статија ви кажуваме што е галаксија и кои се карактеристиките и видовите што постојат. Дознајте повеќе за универзумот овде.

Сонда Касини

Касини сонда

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за сондата Касини и нејзините откритија. Дознајте повеќе за тоа овде.

хеликоптер за патување до Марс

Генијалност Марс

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за генијалноста Марс и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за истражување на Марс тука.

што е сонцето

Што е сонцето

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за тоа што е сонцето и кои се неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

геминидас и нивните карактеристики

Геминиди

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Близнаците и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

со constвездие близнаци

Соelвездие близнаци

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за со constвездието Близнаци и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

светла starвезда на ноќното небо

Starвезда Вега

Ние во длабочина ви кажуваме сè што треба да знаете за gaвездата Вега и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Големи goвезди на Девицата

Со constвездие на девици

Во оваа статија ве учиме на сè што треба да знаете за соelвездието Девица и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Со Constвездие лав

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за со constвездието Лав и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за theвездите на небото тука.

комета Neowise

Комета Neowise

Во оваа статија ќе ви кажеме сè за Комета Ноуиз. Дознајте повеќе за тоа овде.

со constвездие скорпија

Соorвездие на Шкорпија

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за соelвездието на Шкорпија и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Ѕвезда што паѓа

Ѕвезда што паѓа

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за starвездата што пука, нејзиното потекло и карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

плејади соelвездија

Плејади

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за соelвездието Плејади и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

дијаграм на Херцспрунг-Расел

Дијаграм Херцспрунг-Расел

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за да го протолкувате дијаграмот Херцспрунг-Расел. Дознајте повеќе за theвездите тука.

раст на starвездите

Неутронски starsвезди

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за неутронските starsвезди. Дознајте повеќе за тоа овде.

таложење

Што е таложење

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за таложењето и нејзината важност во формирањето на starsвезди. Дознајте за тоа овде.

карпести планети на Сончевиот систем

Карпести планети

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и класификација на карпестите планети. Дознајте сè за тоа овде.

Црна дупка

Хоризонт на настанот

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за хоризонтот на настанот и неговата важност при откривањето на црните дупки.

Бело џуџе

Бело џуџе

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за белото џуџе, неговите карактеристики и формирање. Дознајте повеќе за тоа овде

гасни гиганти

Гасовити планети

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за гасовитите планети и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

гравитациони бранови

Гравитациони бранови

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за гравитационите бранови, нивните карактеристики и важност. Знајте сè овде.

двојни starsвезди

Двојни starsвезди

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за двојните starsвезди и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за астрономијата.

видови starsвезди и карактеристики

Видови starsвезди

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики и класификација на различните видови starsвезди што постојат.

карактеристики на спирална галаксија

Спирална галаксија

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за спиралната галаксија и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

кафеаво џуџе

Кафеаво џуџе

Ние ви ги кажуваме карактеристиките, формирањето и iosубопитноста на кафеното џуџе. Дознајте повеќе за овој небесен објект.

природни сателити

Сателити на Јупитер

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за сателитите на Јупитер и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

наса и астронаути

НАСА

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за НАСА и најдобрите вселенски мисии во историјата. Дознајте сè за тоа овде.

транзит на венера

Транзит на Венера

Ние ви кажуваме сè за транзитот на Венера и како треба да ја видите. Дознајте повеќе за овој астрономски феномен.

усогласување на уникатни планети

Усогласување на планетите

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за усогласувањето на планетите. Дознајте повеќе за тоа кога се појавува овој феномен.

вселенска трка

Вселенска трка

Ние ви кажуваме чекор по чекор сè што треба да знаете за вселенската трка и напредокот на човечкото суштество.

егзопланети

Егзопланети

Ние детално ви кажуваме што се егзопланети и кои се нивните главни карактеристики. Научете го методот за да ги откриете.

сателити на венера

Сателити на Венера

Во оваа статија ќе ви кажеме неколку теории за сателитите на Венера и дали некогаш сте биле во можност да ги имате. Запознајте ја мистеријата тука.

starsвезди на небото

Кои се starsвездите

Во оваа статија детално ви кажуваме што се starsвездите и како се формираат. Дознајте повеќе за универзумот овде.

персиди во август

Персеиди

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за Персеидите и нивното потекло. Дознајте повеќе за метеорскиот туш.

неправилни галаксии

Неправилни галаксии

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за неправилните галаксии и нивното формирање. Дознајте повеќе за тоа овде.

сатурн и прстени

Планети со прстени

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики и состав на планетите со прстени. Дознајте повеќе за тоа овде.

како да се користи небесна планета

Небесна планетасфера

Во оваа статија ви кажуваме што е небесна планифера, како се користи и како се прави. Дознајте за набудувањето на небото.

соromвездието андромеда

Со constвездието Андромеда

Ние детално ви кажуваме сè што треба да знаете за соelвездието Андромеда. Дознајте повеќе за множеството starsвезди на небото.

видови галаксии

Видови галаксии

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и класификацијата на различните видови галаксии што постојат. Дознајте повеќе за универзумот овде.

Ред на планетите

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за редоследот на планетите и карактеристиките на Сончевиот систем.

сонце и starsвезди

Карактеристики на сонцето

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики на сонцето, како и неговите слоеви, потекло и компоненти. Дознајте повеќе за тоа овде

со aвездието Овен

Соelвездието Овен

Ние ви кажуваме сè за со theвездието Овен на небото. Дознајте повеќе за митологијата и потеклото на оваа група на везди.

Водолија со constвездие

Водолија соelвездие

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики, потекло и митологија на соelвездието Водолија. Дознајте повеќе за тоа овде.

Вештачки сателити

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, важност и употреба што им се даваат на вештачките сателити. Дознајте повеќе за тоа овде.

природни сателити Месечината

Природни сателити

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за природните сателити и нивните главни карактеристики. Дознајте повеќе овде.

визија на надворешните планети

Надворешни планети

Ние ви кажуваме кои се надворешните планети и нивните главни карактеристики. Дознајте повеќе за целиот Сончев систем.

Внатрешни планети

Во овој пост ви покажуваме кои се внатрешните планети и нивните главни карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

карактеристики на сончевата бура

Соларна бура

Во оваа статија ви кажуваме што е сончева бура и како може да влијае на Земјата. Дознајте сè за овие појави овде.

Циркумполарни соelвездија

Во овој пост ќе ви ги кажеме сите карактеристики и како да ги препознаете циркумполарните соelвездија. Дознајте повеќе за астрономијата овде.

Како да ја препознаете соelвездието Риби

Со Constвездија риби

Во оваа статија ќе ве научиме на сè што треба да знаете за со constвездието Риби. Дознајте повеќе како да го барате на небото.

Со constвездието Стрелец

Со constвездието Стрелец

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за соelвездието Стрелец. Научете ги тука сите карактеристики и митологија на оваа група ofвезди

Температура на сонцето и нејзината осветленост

Температура на сонцето

Во оваа статија објаснуваме која е температурата на Сонцето и како се пресметува. Дознајте повеќе за theвездата што доминира во нашиот Сончев систем.

Лице свртено кон Месечината

Кратери на Месечината

Во овој пост, детално објаснуваме како се формирале кратери на Месечината и какви карактеристики има Месечината.

Со Taвездието Бик

Со Taвездието Бик

На овој пост можете да најдете целосни информации за соelвездието Бик. Научете да ги идентификувате и неговите значења.

Наследство

Телескопи Skywatcher

Ние правиме избор на најдобри телескопи Skywatcher и споредба за да можете да го изберете оној кој најдобро ви одговара.

Ситни планети

Ситни планети

Ние ве учиме кои се џуџестите планети на нашиот Сончев систем. Дознајте кои се карактеристиките што ги имаат тука.

Анаксимандер

Биографија на Анаксимандер

Во оваа статија ќе ги најдете биографијата и најважните подвизи на филозофот и астрономот Анаксимандер. Не го пропуштај!

Каде е границата на Рош

Ограничување на Рош

Дознајте која е границата на Рош и нејзината важност во астрономијата. Во оваа статија ќе ви кажеме сè детално.

Галаксијата во која живееме се вика Млечен пат. Сигурно веќе го знаевте тоа. Но, колку знаете за оваа галаксија во која живееме? Постојат милиони карактеристики, куриозитети и агли кои го прават Млечниот пат посебна галаксија. На крајот на краиштата, тој е нашиот небесен дом, бидејќи се наоѓа Сончевиот систем и сите планети што ги знаеме. Галаксијата во која живееме е преполна со starsвезди, супернови, маглини, енергија и темна материја. Сепак, постојат многу работи кои сè уште остануваат мистерија за научниците. Toе ви кажеме многу работи за Млечниот пат, од неговите карактеристики до iosубопитноста и мистериите. Профил на млечниот пат Ова е галаксијата што го прави нашиот дом во универзумот. Неговата морфологија е доста типична за спирала со 4 главни краци на нејзиниот диск. Составена е од милијарди starsвезди од сите видови и големини. Една од тие starsвезди е Сонцето. Благодарение на Сонцето постоиме и животот е формиран каков што го знаеме. Центарот на галаксијата е на растојание од 26.000 светлосни години од нашата планета. Со сигурност не се знае дали може да има повеќе, но познато е дека барем една супермасивна дупка се наоѓа во центарот на Млечниот пат. Црната дупка станува центар на нашата галаксија и го доби името Стрелец А. Нашата галаксија започна да се формира пред околу 13.000 50 милиони години и е дел од група од XNUMX галаксии позната како Локална група. Нашата соседна галаксија, наречена Андромеда, е исто така дел од оваа група помали галаксии, во која спаѓаат и Магеланските облаци. Сè уште е класификација направена од човечко суштество. Вид што, ако го анализирате контекстот на целиот универзум и неговото проширување, не е ништо. Локалната група спомената погоре е самата дел од многу поголем собир на галаксии. Се нарекува суперкластер на Девицата. Името на нашата галаксија е именувано според опсегот на светлина што можеме да го видиме од starsвезди и гасни облаци кои се протегаат над нашето небо преку Земјата. Иако Земјата е во Млечниот пат, не можеме да имаме толку целосно разбирање за природата на галаксијата, како што можат некои надворешни starвездени системи. Голем дел од галаксијата е скриен од дебел слој на меѓуerstвездена прашина. Оваа прашина не дозволува оптичките телескопи да се фокусираат добро и да откријат што има таму. Можеме да ја одредиме структурата користејќи телескопи со радио бранови или инфрацрвени зраци. Сепак, не можеме да знаеме со целосна сигурност што има во регионот каде што се наоѓа меѓу intвездена прашина. Можеме да откриеме само форми на зрачење кои продираат во темната материја. Главни карактеристики aе ги анализираме малку главните карактеристики на Млечниот пат. Првото нешто што ќе го анализираме е димензијата. Тој е во форма на забранета спирала и има дијаметар од 100.000 180.000-XNUMX XNUMX светлосни години. Како што споменавме претходно, растојанието до центарот на галаксијата е приближно 26.000 светлосни години. Оваа далечина е нешто што човечките суштества никогаш нема да можат да го поминат со животниот век и технологијата што ги имаме денес. Возраста на формирање се проценува на 13.600 милијарди години, околу 400 милиони години по Големата експлозија (врска). Тешко е да се изброи бројот на starsвезди што ги има оваа галаксија. Не можеме да одиме една по една сметајќи ги сите theвезди што постојат, бидејќи не е многу корисно да се знае точно. Само во Млечниот пат има околу 400.000 милијарди starsвезди. Една од куриозитетите што ја има оваа галаксија е дека е скоро рамна. Луѓето кои тврдат дека Земјата е рамна, ќе бидат горди дека и тоа е така. И тоа е дека галаксијата е широка 100.000 светлосни години, но е дебела само 1.000 светлосни години. Како да е срамнет и искривен диск каде што планетите се вградени во закривени краци од гас и прашина. Нешто такво е Сончевиот систем, група планети и прашина со Сонцето во центарот закотвени на 26.000 светлосни години од бурниот центар на галаксијата. Кој го откри Млечниот пат? Тешко е да се знае со сигурност кој го открил Млечниот пат. Познато е дека Галилео Галилеј (врска) прв го препозна постоењето на појас на светлина во нашата галаксија како одделни starsвезди во 1610 година. Ова беше првиот вистински тест што започна кога астрономот го насочи својот прв телескоп кон небото и можеше да види дека нашата галаксија е составена од безброј starsвезди. Уште во 1920 година, Едвин Хабл (врска) беше тој што обезбеди доволно докази за да знае дека спиралните маглини на небото се всушност цели галаксии. Овој факт во голема мера помогна да се разбере вистинската природа и облик на Млечниот Пат. Ова исто така помогна да се открие вистинската големина и да се знае размерот на универзумот во кој сме потопени. Исто така, не сме целосно сигурни колку starsвезди има Млечниот пат, но исто така не е многу интересно да се знае. Броењето на нив е невозможна задача. Астрономите се обидуваат да го пронајдат најдобриот начин за тоа. Сепак, телескопите можат да видат само една starвезда посветла од другите. Многу од theвездите се скриени зад облаците со гас и прашина што ги споменавме порано. Една од техниките што ја користат за проценка на бројот на starsвезди е да набудуваат колку брзо theвездите орбитираат во рамките на галаксијата. Ова донекаде укажува на гравитационото влечење и маса. Поделувајќи ја масата на галаксијата со просечната големина на starвезда, ќе го имаме одговорот.

млечен пат

Ние ви кажуваме на сите нај curубопитни за Млечниот пат, нашата галаксија. Внесете тука за да дознаете повеќе за универзумот каде што живееме.

Еден од слоевите на атмосферата што нè штити е јоносферата. Тоа е регион кој содржи голем број атоми и молекули кои се полнат со електрична енергија. Овие наелектризирани честички се создаваат благодарение на зрачењето што доаѓа од вселената, главно од нашата starвезда Сонцето. Ова зрачење ги погодува неутралните атоми и молекулите на воздухот во атмосферата и на крај ги полни со електрична енергија. Јоносферата е од голема важност за луѓето и, затоа, ќе му го посветиме целиот овој пост на неа. Toе објасниме сè што треба да знаете за карактеристиките, работењето и важноста на јоносферата. Главни карактеристики Додека Сонцето сјае постојано, за време на својата активност генерира голема количина на електромагнетно зрачење. Ова зрачење ги погодува слоевите на нашата планета, полнејќи ги атомите и молекулите со електрична енергија. Откако ќе се полнат сите честички, се формира слој што го нарекуваме јоносфера. Овој слој се наоѓа помеѓу мезосферата, термосферата и егзосферата. Повеќе или помалку можете да видите дека започнува на висина од околу 50 км над површината на земјата. Иако започнува во оваа точка, каде станува поцелосно и поважно е над 80 км. Во регионите што се наоѓаат во горните делови на јоносферата можеме да видиме стотици километри над површината што се протегаат десетици илјади километри во вселената е она што ние го нарекуваме магнетосфера. Магнетосферата е слојот на атмосферата што го нарекуваме на овој начин поради нејзиното однесување заради магнетното поле (врската) на Земјата и дејството на Сонцето врз него. Јоносферата и магнетосферата се поврзани со полнежите на честичките. Едниот има електрични полнежи, а другиот има магнетни полнежи. Слоеви на јоносфера Како што споменавме претходно, иако јоносферата започнува на 50 км, таа има различни слоеви во зависност од концентрацијата и составот на јони што ја формираат. Претходно, се сметаше дека јоносферата е составена од неколку различни слоеви кои беа идентификувани со буквите Д, Е и Ф. F слојот беше поделен на два подетални региони кои беа F1 и F2. Денес, на располагање е повеќе знаење за јоносферата благодарение на развојот на технологијата и познато е дека овие слоеви не се многу различни. Меѓутоа, за да не се вртат луѓето во вртоглавица, се одржува оригиналната шема што првично била. Partе ги анализираме дел по дел различните слоеви на јоносферата за детално да го видиме нивниот состав и важност. Регион Д Ова е најнискиот дел од целата јоносфера. Достигнува надморска височина од 70 до 90 км. Регионот Д има различни карактеристики од регионите Е и Ф. Тоа е затоа што неговите слободни електрони исчезнуваат скоро целосно преку ноќ. Тие имаат тенденција да исчезнат бидејќи се комбинираат со јони на кислород и формираат молекули на кислород кои се електрично неутрални. Регион Е Ова е слојот познат и како Kennekky-Heaviside. Ова име е дадено во чест на американскиот инженер Артур Е. Кенели и англискиот физичар Оливер Хевисајд. Овој слој се протега повеќе или помалку од 90 км, каде што Д слојот завршува до 160 км. Има јасна разлика со регионот Д и е дека јонизацијата останува цела ноќ. Треба да се спомене дека е исто така доста намален. Регион F Има приближна надморска височина од 160 км до крајот. Тоа е делот што има најголема концентрација на слободни електрони бидејќи е најблиску до сонцето. Затоа, согледува повеќе зрачење. Неговиот степен на јонизација нема многу промени во текот на ноќта, бидејќи има промена во дистрибуцијата на јони. Во текот на денот можеме да видиме два слоја: помал слој кој е познат како F1 што е повисоко и, уште еден високо јонизиран доминантен слој кој е познат како F2. Во текот на ноќта и двајцата се споени на ниво на F2 слојот, кој е познат како Аплтон. Улогата и важноста на јоносферата За многумина, да се има слој од атмосфера што е електрично наполнет не може да значи ништо. Сепак, јоносферата е од голема важност за развојот на човештвото. На пример, благодарение на овој слој можеме да пропагираме радио бранови на различни места на планетата. Ние исто така можеме да ги испратиме сигналите помеѓу сателитите и Земјата. Еден од најважните фактори зошто јоносферата е основна за луѓето е тоа што нè штити од опасно зрачење од вселената. Благодарение на јоносферата можеме да видиме прекрасни природни појави како што се Северните светла (врска). Исто така, ја штити нашата планета од небесните карпести маси кои влегуваат во атмосферата. Термосферата ни помага да се заштитиме и да ја регулираме температурата на Земјата со апсорбирање на дел од УВ зрачењето и Х-зраците што ги емитува Сонцето. Од друга страна, егзосферата е првата линија на одбрана помеѓу планетата и сончевите зраци. Температурите во овој многу потребен слој се екстремно високи. Во некои моменти можеме да најдеме 1.500 степени Целзиусови. На оваа температура, освен фактот дека е невозможно да се живее, би го изгорел секој човечки елемент што ќе помине покрај него. Ова е она што предизвикува голем дел од метеоритите што ја погодија нашата планета да се распаѓаат и да формираат стрелачки starsвезди. И, тоа е дека кога овие карпи ќе стапат во контакт со јоносферата и високата температура на која се наоѓа во некои точки, ќе откриеме дека објектот станува нешто блескаво и опкружен со оган сè додека не се распадне. Навистина е многу неопходен слој за да се развие човечкиот живот каков што го знаеме денес. Од оваа причина, важно е да ја познаваме подетално и да го проучуваме нејзиното однесување, бидејќи не можеме да живееме без неа.

Јоносфера

Во овој пост ви покажуваме кои се главните карактеристики на јоносферата и важноста што ја има за луѓето.

Каталог Месиер

Шарл Месие

Во оваа статија ви ја покажуваме биографијата и експлоатациите на Чарлс Месиер. Научете тука сè за животот на овој астроном.

Месечини Марс

Месечини Марс

Во овој пост ви кажуваме кои се месечините на Марс, нивните карактеристики, потекло и curубопитност. Не пропуштајте повеќе за тоа!

Биографија на Едмунд Хали

Едмунд Халеј

Во овој пост ви ја покажуваме биографијата на Едмунд Хали. Внесете тука за да ги знаете сите негови придонеси во науката и неговите откритија.

Прстени на Сатурн

Месечини на сатурн

Знајте сè што треба да знаете и не знаевте за месечините на Сатурн. Планетата прстенеста е откриена во длабочина во овој пост. Не го пропуштај!

Светла супернова

Супернова

Ние објаснуваме сè што треба да знаете за суперновата. Внесете тука за да ги научите iosубопитноста и тајните на експлозии на starвезди.

Месечината и неговата површина

Мисии на Аполо

Во оваа статија ќе ги објасниме карактеристиките и важноста на мисиите Аполо за човештвото.

Аристарх Самоски на статуа

Аристарх од Самос

Во оваа статија ги објаснуваме експлоатациите и биографијата на Аристарко де Самос. Внесете тука за да дознаете сè за овој математичар и астроном.

Лицето на Месечината што можеме само да го видиме

Движења на Месечината

Тука детално објаснуваме какви се движењата на Месечината и последиците што ги имаат на планетата Земја. Темелно запознајте ги.

астероидот

Астероиди

Во оваа статија ве учиме на сè што треба да знаете за астероидите и нивното формирање. Исто така, ги разјаснуваме вашите сомнежи во врска со метеоритите.

Ератостен

Ератостен

На овој пост можете да ја најдете целата биографија за Ератостен. Дознајте за откритијата што ги направил и неговиот придонес во науката.

Галилео Галилеј и неговиот придонес во астрономијата

Галилео Галилеј

Ние детално ви ја кажуваме целата биографија на Галилео Галилеј. Внесете тука за да го видите целиот живот и дело на Галилео.

Судир на материја и антиматерија

Антиматерија

На овој пост можете да најдете сè што е поврзано со антиматерија. Внесете тука и откријте ги нејзините тајни и мистерии. Не го пропуштај!

Јоханес Кеплер

Јоханес Кеплер

Внесете тука за детално да ја знаете биографијата на Јоханес Кеплер. Запознајте го астрономскиот научник кој ги изготви законите на Кеплер.

астролаб

Астролаб

Внесете овде за да дознаете што е астролаб, кои карактеристики ги има, како работи и какви видови има. Не го пропуштај!

Динамика на црни дупки

Црни дупки

Во овој пост објаснивме што се црните дупки и како се формираат. Внесете тука за да ги разоткриете митовите за црните дупки.

Земјински центар на универзумот

Геоцентрична теорија

Внесете тука за да научите сè за геоцентричната теорија. Научете ги нејзините карактеристики и споредете некои аспекти со Библијата.

Теорија за центарот на универзумот

Никола Коперник

Ние детално ја објаснуваме биографијата на Никола Коперник. Внесете тука и дознајте сè за неговата работа на хелиоцентричната теорија.

Измерете го растојанието помеѓу starsвездите

азимут

Ние објаснуваме кои се концептите на азимут, височина и наслов и за што служат. Покрај тоа, ние ви ги учиме инструментите со кои може да се мери на небото.

Позиција на Земјата во нејзината орбита

Периелион и афел

Внесете тука и научете сè за важноста на перихелион и афел во рамнотежата на земјата. Ние ви кажуваме сè во детали.

Вселенски телескоп Хабл

Вселенски телескоп Хабл

Внесете тука за да дознаете за карактеристиките, еволуцијата и големите откритија што вселенскиот телескоп Хабл ги донесе во науката.

Постоење на живот на други планети

Парадоксот на Ферми

Во овој пост објаснивме сè што треба да знаете за парадоксот на Ферми. Внесете и познајте го можното решение за постоењето на животот.

Giордано Бруно

Giордано Бруно

Во оваа статија ја објаснуваме историјата и достигнувањата на ordордано Бруно. Внесете и научете сè за неговиот живот и неговата сурова смрт.

Карактеристично за црвите дупки

Црви од црви

Во оваа статија објаснуваме што се дупки од црв и како тие работат. Внесете тука и дознајте за тоа и дали можеме да патуваме назад во времето.

Планината Олимп

Планината Олимп од Марс

Планината Олимп се наоѓа на планетата Марс. Тој е најголем во целиот Сончев систем. Тука детално ви кажуваме сè за него.

Нептун на планетата

Планетата Нептун

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за планетата Нептун. Таа е планетата која е најоддалечена од Сончевиот систем. Внесете и откријте ги сите нејзини тајни.

Касиопеја форма W

Со Theвездието Касиопеја

Касиопеја е една од најпознатите соelвездија на небото на Северната хемисфера. Внесете тука и познајте ги сите негови карактеристики и митологија.

Хали комета

Халеевата комета

Халеевата комета е најпознатата што некогаш била видена. Во оваа статија можете да научите сè за него и неговото потекло.

сина месечина

сина месечина

Сината месечина е астрономски настан што се случува кога има две полни месечини во истиот месец. Внесете тука и знајте сè за тоа.

Поларна Starвезда

Поларна Starвезда

Поларната Starвезда припаѓа на со theвездието Мала Мечка. Внесете тука и научете сè за неговата корисност, историја и како да го идентификувате.

Каде изгрева сонцето

Каде изгрева сонцето

Отсекогаш сме се прашувале каде изгрева Сонцето и каде заоѓа. На овој пост ќе можете да ја запознаете реалноста на оваа тема. Влезете и научете сè.

со constвездието Персеус на небото

Историја на со theвездието Персеј

Со Theвездието што го гледаме на небото на Персеј зад себе има историја на грчката митологија. Дали сакате да ја запознаете? Внесете тука.

starsвезди на небото

Со Constвездија на небото

Со Constвездијата е замислена форма што starsвездите ја земаат на ноќното небо. Внесете тука затоа што ние објаснуваме сè детално за нив.

формирање на земјата

Како е создадена Земјата

На овој пост можете да научите сè за тоа како е создадена Земјата. Дознајте повеќе за нашата планета и како таа се развивала низ годините.

Планета Уран

Планетата Уран

Планетата Уран е една од оние што го сочинуваат нашиот Сончев систем, како и една од најоддалечените. Дали сакате да дознаете повеќе за него?

Прилози за проширување на универзумот Хабл

Едвин Хабл

Едвин Хабл беше научник кој даде голем придонес во астрономијата, кои се присутни и денес. Внесете тука за да знаете сè за него.

Фази на Месечината

Фази на Месечината

Најпопуларните фази на Месечината се младата месечина, првиот квартал, полна месечина и последниот квартал. Знајте тука сè за нив.

Плутон

„Планетата“ Плутон

Плутон се сметаше за планета 75 години по откритието. Знајте ги тука сите карактеристики и curубопитства.

Небулози

Небулози

Маглините се облаци од elвездена прашина и гас што се наоѓаат во нашиот Универзум. Знајте ја нивната обука и видовите во овој пост.

Планета венера

Планетата Венера

Планетата Венера е втора поблиску до Сонцето во нашиот Сончев систем. Има сличности со нашата планета. Дали сакате да откриете сè за планетата?

Планета Сатурн

Планетата Сатурн

Планетата Сатурн е една од најинтересните во целиот Сончев систем и позната по своите прстени. Дали сакате да знаете сè за него? Внесете тука.

Планетата Марс

Марс

Во овој пост ги анализираме во длабочина сите карактеристики на планетата Марс и можното постоење на живот. Внесете и научете сè за него.

Планетата Меркур

Планетата Меркур

Планетата Меркур е најмалата и најблиску до Сонцето во нашиот Сончев систем. Научете ги сите негови карактеристики и curубопитства.

Планетата Јупитер

Планетата Јупитер

Планетата Јупитер е најголема во целиот Сончев систем. Научете ги сите карактеристики, состав и динамика во овој напис.

Голема мечка

Голема мечка

Големата Мечка е најпознатото соelвездие на светот. Научете ја целата нејзина историја, како да ја видите и каде во овој напис. Влегува :)

Теорија на Биг Бенг

Теорија на Биг Бенг

Теоријата за Биг Бенг е добро позната низ целиот свет и е она што го објаснува потеклото на универзумот. Дали сакате да го знаете во сумиран формат? Внесете тука.

Сончев систем

Сончевиот систем

Сончевиот систем е составен од колекција планети, Сонце и други предмети. Дали сакате да дознаете повеќе за делот од универзумот каде што живееме?

Месечински календар 2018 година

Месечински календар 2018 година

Овде можете да ги знаете точните датуми на различните фази на Месечината во текот на целата година. Прочитајте ја објавата ако сакате да го знаете лунарниот календар 2018 година.