Антарктичка пустина

24 куриозитети за Антарктикот

Што знаете за најголемата пустина во светот? Сигурно има барем 24 работи што сè уште не ги знаете. Внесете и откријте 24 куриозитети за Антарктикот.

Сиеломото

Сиеломото, земјотрес во воздухот

Сиеломото, земјотрес што се случува во воздухот и за него сè уште нема логично објаснување. Дознајте повеќе за овој метеоролошки феномен

Ураган 1

По ураганот: фотографии

Колекција на фотографии, направени во САД, што ни помага да разбереме како погодените се справуваат со минување на ураган.

Кумулонимбус, облак од бура

Кумулонимбусот

Според СМО, Кумулонимбусот е опишан како густ и густ облак, со значителен вертикален развој, во форма на планина или огромни кули. Тоа е поврзано со бури.

Кумулус

Кумулус

Кулулусните облаци се вертикално развивачки облаци формирани главно од вертикални струи кои се поклонети од греењето на воздухот на површината на Земјата.

Стратусот

Стратусот е составен од мали капки вода иако при многу ниски температури може да се состојат од мали честички мраз.

Преглед на нимбостратус

Нимбостратус

Нимбостратус е опишан како сив, често темен облачен слој, со прекриен изглед со врнежи од дожд или снег што паѓаат повеќе или помалку континуирано од него.

Алтокумулус

Алтокумулусот

Алтокумулите се класифицираат како средни облаци. Овој вид облак е опишан како банка, тенок слој или слој облаци составен од многу разновидни форми.

Цирокумулус

Цирокумулус

Дрвјата Цирокумулус се состојат од брег, тенок слој или лист бели облаци, без сенки, составени од многу мали елементи. Тие откриваат присуство на нестабилност на нивото на кое се наоѓаат.

Цирус

Цирусот

Цирусите се вид на висок облак, обично во форма на бели нишки, составени од ледени кристали.