категорија тајфун 5

Тајфунот Хагибис

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за тајфунот Хагибис и неговите карактеристики. Дознајте за најсилниот ураган

Каникула

Каникула

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за топлотниот бран и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за оваа појава тука.

скрши го Мигел

Скај Мигел

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за неволја Мигел и за нејзиното формирање. Дознајте повеќе за тоа овде.

промени во времето и алергии

Клима и алергии

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за односот помеѓу времето и алергиите. Дознајте повеќе за тоа овде.

опасни слетувања поради ветер

Смолкнување

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за смолкнувањето и последиците што ги има врз авијацијата. Дознајте за тоа овде.

Ураганот Лоренцо

Ураганот Лоренцо

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за ураганот Лоренцо, неговото потекло и можната врска со климатските промени.

бурна слава од сателит

Сквал Глорија

Ние ви ги кажуваме сите детали за бурата Глорија што ја претрпе Шпанија на почетокот на 2020 година. Дознајте за нејзиното потекло и последиците.

торнадос

Скала Фуџита

Ние детално ви ги кажуваме сите карактеристики и важност на скалата торнадо Фуџита. Знајте го сето тоа овде.

орографски дожд

Орографски дожд

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за орографскиот дожд и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за овој вид дожд овде.

конвективни дождови форма

Конвективни дождови

Дознајте сè за конвективните дождови, нивното формирање и карактеристики. Детално го објаснуваме тука.

облаците

Топол фронт

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за топлиот фронт, неговите карактеристики и формирање. Дознајте повеќе за тоа овде.

формирање на бункер

бункер

Во оваа статија објаснуваме како потекнува корпата за отпадоци, кои се нејзините ефекти и последици.

Пресметајте го нивото на снег

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за да научите како да го пресметате нивото на снегот. Дознајте повеќе за тоа што да разгледате.

обука за молња

Фулгурит

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за фулгуритот и неговите својства. Дознајте повеќе за оваа чудна формација.

атмосферски ефект

Пархелион

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за парелот и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за овој атмосферски феномен.

глазура во лет

Ледење

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за глазурата, неговите карактеристики и какви ефекти има. Дознајте повеќе за тоа овде.

удар на гром

Сува бура

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за тоа што е суво невреме и како се формира. Дознајте повеќе за тоа овде.

видови на карактеристични зраци

Видови на зраци

Ние објаснуваме сè што треба да знаете за различните видови зраци што постојат и нивните главни карактеристики.

летни бури

Летни бури

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за тоа што се летни бури и како се формираат. Дознајте повеќе за тоа овде.

Поројни дождови

Поројни дождови

Ние ви кажуваме како се формираат поројните дождови и какви последици има. Дознајте повеќе за тоа овде.

медицински

Медицински

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики на medicane и какви последици има. Дознајте сè за овој екстремен временски феномен.

иксионско гориво

Иксион

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите потекло и грчката митологија на Иксион и соларниот ореол 22º. Знајте сè овде.

Ниско ниво на море

Рисагас

Во оваа статија ќе ви ги покажеме сите карактеристики и потекло на рисагите. Дознајте повеќе за овој прилив на плима.

Морски ракав

Морски ракав

Во оваа статија ви кажуваме што е ракав, како е формиран и какви се неговите ефекти. Дознајте повеќе за овој екстремен временски феномен.

Татнеж

Rime е метеоролошки феномен што остава спектакуларни предели. Дознајте овде како се формира и од каде потекнува.

Термичка инверзија

Во овој пост детално објаснуваме што е термичка инверзија и како се појавува. Дознајте како е поврзано со загадувањето.

Пустински песок

Речна песок

Ние го објаснуваме потеклото на реката песок што предизвика толку многу полемики. Ова е чуден феномен. Откријте ги тајните тука.

Пад на монсун

Монсуни

Во оваа статија ви кажуваме кои се карактеристиките, како се формираат и какви последици имаат монсуните. Дознајте повеќе за тоа овде.

Зголемување на температурата на водата

Маслото

Во оваа статија објаснуваме што е „ударот“ и како тоа влијае на морскиот живот. Дали тоа ќе има последици во иднина? Откријте го овде.

Ветерот ги замрзнува градовите

Што е поларен вртлог

На овој пост ќе можете да знаете што е поларен вртлог и какви ефекти има врз метеорологијата на погодената област. Дознајте за тоа овде.

Воздушни маси

Воздушни маси

Ние ви кажуваме како работи динамиката на воздушните маси во атмосферата. Знајте ги видовите на воздушни маси и колку се важни.

Кој никогаш не бил исплашен од бура, удар на гром или силен звук на грмотевици. Најчесто е да се погоди кога молња удира релативно близу или кога грмотевица грчеше силно низ целата куќа. Сепак, во детството постои многу чест страв од молња и грмотевици, познат како бронтофобија. Тоа не е ништо повеќе од страв од молња и грмотевици што ги има уште од детството и кои, ако се третираат на време, можеби нема да се вкорени во зрелоста. Во оваа статија, детално ќе ви кажеме што е бронтофобија, какви симптоми има и што може да се направи за правилно лекување. Што е бронтофобија? Ова нарушување е анксиозност и е поврзано со фобичен страв од бури. Молња и грмотевици, исто така, нудат страв кај човекот. На пример, со едноставна бучава од грмотевици, лицето кое има бронтофобија може да почне да трепери од страв, да се чувствува лошо, презаситено и, воопшто, да се чувствува лошо. Тоа е прилично претеран, ирационален и неконтролиран страв што се развива во одговор на вознемиреност секој пат кога лицето е изложено на овие агенси на природата. Како последица на реакцијата на вознемиреност, има тенденција да потекнува репертоар на однесувања, дела и различни однесувања што се вршат со намера да се избегне оваа ситуација што создава страв кај лицето. Оваа личност сака да избега од ситуацијата што го вознемирува што е можно поскоро. Нормално, бронтофобијата обично започнува да се манифестира на порана возраст. Децата да се плашат од невреме е сосема природно. Меѓутоа, ако овој страв се интензивира и расте со текот на времето, може да се претвори во вистинска фобија. Ако бурите се вообичаени во областа каде што живее лице со бронтофобија, оваа фобија може значително да се меша во развојот на животот на таа личност. Замислете дека лице со страв од невреме е во област каде што има 1 или 2 бури месечно. Тој постојано ќе биде изложен на непотребни стравови за едноставниот факт дека не се однесува добро кон него уште од мали нозе. Постојат ефективни психолошки третмани за луѓето со оваа фобија. Анксиозни нарушувања За да знаете дека имате бронтофобија, анксиозните нарушувања се добар симптом што треба да се земат предвид. Најдиректен симптом или последица на бронтофобијата е да се види дека лицето кое страда од тоа секогаш се обидува да избегне или да избега од постојаните ситуации каде што се плаши. На пример, едноставно гледајќи некои темни облаци, обидете се да се преселите на друга страна каде ги нема. Само што мисли дека ќе има бура ја прави многу нервозна, раздразлива и исплашена. Ова се главните карактеристики на лицето со бронтофобија: • Ова лице ќе има прекумерен и непропорционален страв од ситуацијата во која се наоѓа. • Стравот што го имате обично нема многу логика. Ирационално е или се заснова на тотално погрешни идеи. Идеи како што е гром може да удри внатре во куќата, дека звукот на грмотевицата може да крши прозорци итн. • Оние кои страдаат од овој страв не можат да го контролираат, дури и ако имаат некој покрај себе да ги поддржи и да им каже дека ништо лошо нема да им се случи. • Нормално, лицето со бронтофобија очајно се обидува да избега од ситуациите каде што ќе рече ирационален страв. • Ако ова лице не се подложи на третман со страв, тоа може да стане трајно и да предизвика полоши последици. Симптоми на бронтофобија Првиот и најчестиот е анксиозно растројство споменато погоре. Ова не значи дека сите луѓе ќе ја манифестираат фобијата на ист начин. Секоја личност има свој начин на изразување и можеме да видиме, на генерализиран начин, кои се главните симптоми: Физички симптоми Стравот и вознемиреноста кои се искусуваат обично даваат низа промени и измени во телото. Откриваме: • Зголемен ритам на срцето. • Главоболка. • Поголемо дишење по единица време. • Лицето чувствува здив. • Напнатост во мускулите. • Зголемено потење. • Гадење или повраќање. • Губење на свеста во најлоши случаи. Когнитивни симптоми Бронтофобијата ги нема само овие физички симптоми каде можеме да ги цениме страдањата на лицето кога гледаме дека има или доаѓа бура. Исто така, постојат когнитивни симптоми. На пример, погодената личност може да има неконтролирани идеи и малку чувство за вистинската опасност што ја носи бурата. Последиците од метеоролошкиот феномен се замислени на катастрофален начин. Верувале или не, тој исто така се плаши да не го изгуби разумноста и да не знае како да постапува рационално. Од оваа причина, секогаш сакате да избегнувате ситуации кога сте изложени на бура. Симптоми на однесување Овие два претходни симптоми доведуваат до однесување кое е јасно различно од другите луѓе. Најиндикативно е да избегате од речената стравувана ситуација или да побегнете кога стимулот веќе се појавува. Од друга страна, ако лицето не може да побегне од невремето, тие ќе се обидат да направат секакви работи за да не размислуваат за тоа или да се обидат да заборават дека се во бура. страда, таа е постојано изложена на овие бури од климата што ја фаворизира. Когнитивната и бихевиоралната терапија постигнува фантастични резултати во лекувањето на оваа фобија. Кога започнувате третман, се обидувате да извршите низа техники со цел да ги отстраните 3-те симптоми што ги видовме претходно. Преку когнитивно преструктуирање, ирационалните верувања за бурите можат да се модифицираат така што лицето може да ги намали останатите симптоми. Ако некое лице знае дека бурата не е опасна во таков момент, тој може да биде помирен. Науката многу помага на ова. Од друга страна, негативните вести за ударите на гром кај луѓето предизвикуваат уште поголем страв кај луѓето. За време на третманот, мора да знаете како да ги објасните, но без да ги изоставите или лажете за тоа.

Бронтофобија

Во оваа статија можете да најдете детални информации за бронтофобијата: страв од молња и грмотевици. Внесете за да знаете како да го идентификувате.

Кружно-хоризонтален лак

Огнено виножито

На овој пост можете да ги најдете тајните на огненото виножито. Знајте ја причината зошто се формира оваа спектакуларна појава

Фронт во метеорологијата

Оклучено чело

Во метеорологијата се користи терминот затнат фронт за да се однесува на одредена метеоролошка состојба. Во оваа статија детално го објаснуваме.

Студени дождови

Студен фронт

Ние детално објаснуваме што е ладен фронт и како се формира. Внесете тука за да дознаете сè за неговите карактеристики и последици. Не го пропуштај!

Град

Град

Внесете за да ја прочитате оваа статија за да дознаете што е град и како се формира. Знајте сè за овој метеоролошки феномен и нејзините последици.

Области на дивергенција

Дивергенција и конвергенција

Дознајте за концептите на конвергенција и дивергенција во метеорологијата и важноста што тие ја имаат. Тука ви објаснивме сè.

Мраз на тревникот

Мраз

Ние детално објаснуваме што е мраз и како се формира. Внесете тука за да го научите процесот на обука и какви последици има.

Туш

Туш

Во оваа статија можете да најдете сè што треба да знаете за туш кабините. Внесете и научете да го разликувате од другите појави.

Видливост

Калима

Дознајте што е магла и како се разликува од другите временски појави како магла и магла. Знајте сè темелно.

Замаглување на крајбрежјето

Магла

Во оваа статија објаснуваме што е магла и како таа се разликува од маглата. Внесете тука за да дознаете повеќе за тоа.

Бура

Бура

На овој пост можете да научите што е бура, кои карактеристики ги има, како се формира и какви видови има. Не двоумете се да влезете за да дознаете повеќе.

Аеролити

Аеролит

Во оваа статија разговараме за тоа што е аеролит и какво е неговото потекло и формирање. Не пропуштајте го овој одраз на оваа чудна појава.

Лапавица

Лапавица

Дознајте сè за лапавицата во овој напис. Ние ја објаснуваме причината зошто е формиран овој метеоролошки феномен и како тоа доведува до појава на лапавица.

Наноси и акумулација на снег

Снежница

Внесете овде и знајте што е кокиче и како се формира. Дознајте за корисноста на снежната покривка во античко време.

Ефекти на црн мраз

Црн мраз

Црниот мраз е феномен што сериозно ги оштетува земјоделските култури. Ние ви кажуваме како да ги заштитите вашите растенија. Внесете и научете сè за овој феномен.

колкава е капката студ

Ладна капка

Студениот пад носи многу интензивни дождови што предизвикуваат катастрофи и штети во градовите и градовите. Дознајте овде како се формира и зошто се должи.

Поларна аурора

Поларна аурора

Поларната аурора е природен феномен кој вреди да се види и го прави небото зелено. Дали сакате да знаете кои се неговите карактеристики и како се формира? Влези сега.

Електрични бури

Електрични бури

Грмотевиците се доста интересни, но многу опасни временски појави. Дознајте сè за нив тука.

Слика на поплавите во Ла Мојана

Кои се поплавите?

Поплавите се појави што можат да предизвикаат значителна штета и проблеми на човештвото. Но, што точно се тие и кои се нивните причини? Внесете и ние ќе ви кажеме сè.

Кејп Таун

Кејп Таун остана без вода поради суша

Овој пост зборува за тешката суша што го погодува Кејп Таун, што предизвикува дека без негово намалување на потрошувачката, таа ќе биде исцрпена до 12 април.

Резервоар Вичуела

Ефектите од сушата во Шпанија

Сушата со која се соочува Шпанија е најлошата во последните 20 години. Нивоата се пониски од кога било. Што правиш во врска со тоа?

Бораска Ана во Шпанија

Бурата Ана пристигнува во Шпанија

Невремето „Ана“ е метеоролошки феномен што ги зафати полуостровот и Балеарските острови. Откријте каква штета предизвикала и каде оди.

Импресивна бура во пристаниште

Што е бура и како се формира

Објаснуваме што е бура, како се формира и различните типови таму за да можете да дознаете повеќе за овој метеоролошки феномен.

Хидрауличен резерват на Пиринејскиот полуостров

Шпанија остана без вода

Резервоарите во Шпанија остануваат без вода. Високите температури и слабите врнежи од дожд ја погодуваат целата земја.

девојчето произведува силен дожд

Феноменот Ла Ниња

Постои и спротивен феномен познат како Ла Ниња. Таа произведува важни промени во климата на планетата и нејзините реперкусии се важни.

Ураган со Доналд Трамп Харви

Последиците од ураганот Харви

Последиците од Харви и големите поплави што ги остави во пресрет. Целата помош и средства што се предадени за повторно воспоставување на широката област

Небо со зелени облаци

Кои се зелените бури?

Дали сте чуле за зелени бури? Внесете и ќе објасниме кои се тие и како се формираат овие curубопитни метеоролошки појави.

Топлотниот бран во Европа, 2003 година

Што е топлотен бран?

Што е топлотен бран и какви последици има тој? Ако сакате да знаете сè за овој природен феномен, не двоумете се да влезете.

Слика на плажа

Кој е феноменот Ел Нињо?

Ние објаснуваме што е феноменот Ел Нињо и какви ефекти има. Покрај тоа, ние ќе ви кажеме дали има некаква врска со климатските промени. Не го пропуштај.

феноменот има локална последица, но е познат ширум светот

Кој е феномен ефект?

Тоа е феномен што се јавува кога маса влажен воздух е принудена да се искачи на планина. Дали сакате да знаете за феноменот?

Окото на бурата

Што е тајфун?

Дали сакате да знаете што е тајфун? Ние го решаваме вашиот сомнеж за феноменот способен да предизвика сериозна штета и да носи многу придобивки за животот.

Бои на виножито

Откријте овде кои се 7-те бои на виножитото. Како се формираат виножита? Ние ви кажуваме сè за овој метеоролошки феномен

супер клетка

Кои се циклоните

Кои се циклоните и какви видови има? Дали ја знаете разликата помеѓу поларен циклон, суптропски циклон и ураган? тука ги објаснуваме сите нејзини тајни

Што е студ?

Студениот бран е феномен според кој температурите нагло паѓаат за 24 часа. Но, од каде потекнуваат? Влезете и дознајте.

Цунами

Како настанува цунами

Тоа е една од најразорните појави што можеме да ја видиме на Земјата, но дали знаете како се појавува цунами? Влезете и ние ќе ви кажеме за тоа.

Грмотевици

Каде сте најбезбедни од удар на гром?

Некој основен совет да не ги „привлекуваме“ зраците и да можеме да останеме незабележани бидејќи во овие ситуации не сакаме да бидеме протагонист.

Временски фобии

Временските фобии постојат

Постои процент од популацијата што изразува некаков вид паника или терор пред одредени метеоролошки појави. Тие се нарекуваат метеоролошки фобии.

Ураганот Метју

Кој одлучува за името на ураганите?

Дали некогаш сте се запрашале кој одлучува за името на ураганите и зошто тие се нарекуваат така? Внесете за да дознаете зошто тие имаат свое име.

Ураганот Хоакин

Придобивките од ураганите

Тие се феномени кои можат да предизвикаат значителна штета, но исто така се многу корисни. Откријте кои се придобивките од ураганите.

Торнадо

Кои видови торнада постојат?

Иако изгледаат исти, постојат различни видови торнада. Внесете за да дознаете како тие се разликуваат и кои формации не се сметаат за торнада.

Бура

Како се формира бура

Willе ви кажеме како се формира бура, метеоролошки феномен што го покрива небото со облаци и често носи дожд.

Торента

Гром уби 323 ирваси во Норвешка

Во Норвешка се случи нешто невообичаено: удар на гром уби 323 ирваси во Национален парк. Неверојатно точно? Внесете за да дознаете повеќе.

Водена вода покрај брегот

Како се формираат црева за вода?

Водоводните цевки или изливите се многу ретки метеоролошки појави што потекнуваат од морето. Внесете за да дознаете како се формираат.

Сахарска прашина

Зошто врне кал

Дали вашиот автомобил се разбуди полн со нечистотија? Обично е феномен што се јавува најмалку еднаш годишно. Откријте зошто врне кал.

Пирокумулус

5 ретки временски појави

Дали сакате да видите некои од ретките временски феномени? Ако е така, дојдовте на вистинското место. Влезете и бидете изненадени.

топлина (1)

Што е топлотен бран

Првиот топлотен бран ја достигна цела Шпанија и топлотниот бран се појави, предизвикувајќи температурите да надминат 40 степени.

Торнадо Ф5

4 iosубопитност за торнада

Тие се некои од најспектакуларните феномени, но дали знаеме сè за нив? Внесете и ние ќе ви кажеме 4 куриозитети за торнада што ќе ве изненадат.

Електрична бура

3 куриозитети за невреме

Ние ви кажуваме 3 интересни куриозитети за бурите, овие метеоролошки појави што го осветлуваат небото и што толку многу нè импресионираат.

Ураганот Ајрин прегледан преку сателит

Кои се екстремните временски настани?

Екстремни метеоролошки појави се оние кои, поради нивниот интензитет, предизвикуваат или можат да предизвикаат значителна штета на населението. Откријте кои се тие.

снежна роза-3

Што е розов снег

Не губете детали и добро забележете од што се состои чудниот феномен на розовиот снег, кој обично се јавува во некои области на светот.

Терал во Малага

Што е тералот?

Дали сакате да знаете што е Терал, тој карактеристичен топол летен ветер? Внесете за да го дознаете механизмот на ветерот Катабатик.

девојката

Кој е феноменот Ла Ниња?

Феноменот Ла Ниња ќе се случи оваа година и предвидувањата не се добри затоа што ќе бидат слични на ефектите од Ел Нињо.

Сиеломото

Сиеломото, земјотрес во воздухот

Сиеломото, земјотрес што се случува во воздухот и за него сè уште нема логично објаснување. Дознајте повеќе за овој метеоролошки феномен

Антарктикот

Најстудените земји на планетата

Не губете детали за земјите на планетата кои страдаат и страдаат од најниски температури и во кои зимите се навистина тешки и тешки.

Оган торнадо

ВИДЕО: Раѓање на огнено торнадо

Огненото торнадо е импресивен, но многу деструктивен природен метеоролошки феномен. Погледнете го видеото од неговото раѓање. Youе ве изненади.

Торнадо во Оклахома

Може ли да има торнада во Шпанија?

Овие феномени се многу типични за Соединетите Американски Држави, но може да има и торнада во Шпанија. Внесете за да дознаете повеќе за нив.

утре

4 филмови за елементарни непогоди

Иако реалноста секогаш ја надминува фикцијата, не пропуштајте дета од следниве 4 филмови за природни катастрофи и што можете да ги видите кога сакате.

зраци

Сè што треба да знаете за молњата

Шпанија пред неколку дена доживеа неповолна временска состојба со мноштво бури и молњи, тогаш ќе ви кажам сè што треба да знаете за нив.

Цунами од 2004 година

Како настанува цунами

Ова е една од најразорните метеоролошки појави, бидејќи нејзините бранови можат да измерат повеќе од десет метри. Откријте како потекнува цунамито.