Енталпија

хемиски реакции

И во физиката и во хемијата се користи концепт за мерење на енергијата содржана во телото. Зборуваме за енталпија. Тоа е вид на мерење што укажува на количината на енергија содржана во тело или систем што има одреден волумен, што е под притисок и што може да се разменува со околината. Енталпијата на системот е претставена со буквата H, а физичката единица поврзана со него за да ги означи енергетските вредности е ouул.

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики и важност на енталпијата.

клучните карактеристики

енталпија

Можеме да кажеме дека енталпијата е еднаква на внатрешната енергија што ја има системот плус притисок повеќе од волуменот на истиот систем. Кога ќе видиме дека енергијата на системот, притисокот и волуменот се функции на состојба, е и енталпијата. Ова значи дека, кога ќе дојде време, тоа може да се случи во одредени конечни почетни услови, така што променливата може да помогне да се проучи целиот систем.

Првото нешто е да се знае која е енталпијата на формирањето. Тоа е за апсорбирана топлина заборавена од системот кога се произведува 1 мол производ супстанција од елементите во нормална состојба. Овие состојби можат да бидат цврсти, течни или гасовити или во случај на раствор. Алотропната состојба е најстабилна состојба. На пример, најстабилната алотропна состојба што јаглеродот е е графит, покрај тоа што е под нормални услови од кои се вредностите на депресија 1 атмосфера и температура е 25 степени.

Нагласуваме дека енталпиите на формирање според она што го дефиниравме се за произведено 1 мол соединение. На овој начин, во зависност од количината на постоечките производи на реагенсот, реакцијата ќе треба да се прилагоди со фракциони коефициенти.

Енталпија на формирање

ендотермичка реакција

Знаеме дека во кој било хемиски процес, енталпијата на формирање може да биде и позитивна и негативна. Оваа енталпија е позитивна кога реакцијата е ендотермична. Дека хемиската реакција е ендотермичка значи дека може да ја апсорбира топлината на медиумот. Од друга страна, имаме негативна енталпија кога реакцијата е егзотермна. Дека хемиската реакција е егзотермна значи дека емитува топлина од системот кон надвор.

За да се појави егзотермна реакција, реактантите мора да имаат поголема енергија од производите. Напротив, за да се случи ендотермичка реакција, реактантите мора да имаат помалку енергија од производите. За да може хемиската равенка на сето ова да биде добро напишана, потребно е да се усогласи со законот за зачувување на материјата. Тоа е, хемиската равенка мора да содржи информации за физичката состојба на реактантите и производите. Ова е позната како држава на агрегација

Исто така, мора да го имате предвид тоа супстанциите што се чисти имаат енталпија на формирање еднаква на нула. Овие вредности на енталпија се добиваат под стандардни услови, како што се споменати погоре, и во нивната најстабилна форма. Во хемиски систем каде има реактанти и производи, енталпијата на реакцијата е еднаква на енталпијата на формирање под стандардни услови.

Знаеме дека вредностите на енталпијата на формирање на некои неоргански и органски хемиски соединенија се утврдуваат во услови на 1 атмосфера на притисок и 25 степени на температура.

Енталпија на реакција

реакција енталпија

Ние веќе споменавме што е енталпија на формирањето. Сега ќе опишеме што е енталпија на реакцијата. Тоа е термодинамичка функција што помага да пресметајте ја топлината добиена или топлината што е испорачана при хемиска реакција. Баланс на обучувачи се бара, останува или прима и реагенси и производи. Еден од аспектите што мора да се исполни за да се пресмета енталпијата на реакцијата е дека самата реакција мора да се појави при постојан притисок. Со други зборови, за цело време што е потребно за да се појави хемиската реакција, притисокот мора да се одржи константен.

Знаеме дека енталпијата има димензии на енергија и затоа се мери во џули. Да се ​​разбере односот на енталпија со топлината што се разменува при хемиска реакција потребно е да се оди на првиот закон за термодинамика. И тоа е дека овој прв закон ни кажува дека топлината што се разменува во термодинамички процес е еднаква на варијацијата на внатрешната енергија на супстанцијата или супстанциите вклучени во процесот, плус работата што ја вршат споменатите супстанции за време на процесот.

Знаеме дека сите хемиски реакции не се ништо повеќе од разни термодинамички процеси кои се јавуваат при одреден притисок. Најчестите вредности на притисок се дадени под стандардни услови на атмосферски притисок. Затоа, сите термодинамички процеси што се случуваат на овој начин се нарекуваат изобарски, бидејќи се јавува при постојан притисок.

Многу е вообичаено да се нарече енталпија топлина. Сепак, мора да биде јасно дека не е исто што и топлината, туку размената на топлина. Тоа е, не е топлината што може да даде лекција или внатрешната топлина што ја имаат реактантите и производите. Топлината е што се разменува во текот на целиот процес на хемиска реакција.

Врска со топлина

За разлика од она за што претходно зборувавме, енталпијата е државна функција. Кога ја пресметуваме промената на енталпијата, всушност ја пресметуваме разликата на две функции. Овие функции обично зависат исклучиво од состојбата на системот. Оваа состојба на системот варира во зависност од внатрешната енергија и волуменот на самиот систем. Бидејќи знаеме дека верзијата останува постојана во текот на целата хемиска реакција, енталпијата на реакцијата не е ништо повеќе од државна функција што зависи и од внатрешната енергија и од волуменот.

Затоа, можеме да ја дефинираме енталпијата на реактантите во хемиска реакција како збир на секој од нив. Од друга страна, ние ја дефинираме истата работа, но во производите како збир на енталпија на сите производи.

Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за енталпијата и нејзините карактеристики.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.