Вулкани

монтажа на оган лава

Самиот збор вулкан, потекнува од римскиот вулкан, тогаш рече Вулканус. Тој всушност бил лик од хеленската митологија што го прифатиле Римјаните. Лава тогаш била поврзана со црвеното жешко железо што искочило од делата извршени од Хефест, Богот на огнот и металите во грчката митологија. Она што древните никогаш не можеле да го разберат е зошто тие постојат, од каде потекнува лавата и што би ги оставило најнемирни, дека не постои само на нашата планета.

Зошто вулканите постојат?

внатрешни слоеви на магмата на јадрото на планетата земја

Различни слоеви на планетата Земја

Вулкани (исти како и земјотреси) се тесно поврзани со внатрешната структура на нашата планета. Земјата има централно јадро кое е во цврста состојба според сеизмичките мерења со радиус од 1220 км. Надворешниот слој на јадрото е полу-цврст дел кој достигнува до 3400 км во радиус. Од таму доаѓа мантијата, каде што се наоѓа лавата. Може да се разликуваат два дела, долната мантија, која оди од 700 км длабоко на 2885 км и горната, која се протега од 700 км до кората, со просечна дебелина од 50 км.

Иако по изглед можеби не изгледа така, кората од нашата планета е составена од големи плочи тектонски или литосферски повици. Ова значи дека кората не е целосно униформа. Плочите лебдат на наметката од базалт, од каде потекнува лавата и се нарекува овој феномен, континентален лебдат.

различни тектонски плочи

Различните плочи што постојат, како и насоката на притисокот што го добиваат (Извор: Википедија)

Овој вид на лебдат, содржи пукнатини, и најзабележителни се на ниво на морето. Огромни опсези на вулкани го преминуваат дното на океаните, тие се сртови на средината на океанот. Овие огромни планински масиви се за возврат формирани од огромни вулкани во форма на пукнатина. Покрај овие пукнатини, долги илјадници километри, материјалот континуирано се појавува од наметката. Овој материјал се лизга во две надолжни ленти и континуирано генерира нова кора на земјата. Постојат места каде што празнините помеѓу тектонските плочи се наоѓаат во области на копното, а не во океаните, и токму таму го имаме потеклото на вулканите. Во најтесните области на земјината кора, каде што се среќаваат тектонските плочи.

Како потекнуваат вулканите?

Кората, пак, редовно се уништува во таканаречените зони на субдукција. Како што коментиравме, тектонските плочи не се „лепат“ буквално. Ова значи дека има области во кои некои плочи тонат под другите и се спојуваат со наметката. Овие области на обединување на плочите имаат огромен притисок, што ги прави да имаат a голема сеизмичка нестабилност, што резултира со земјотреси и вулкани.

Вина во Сан Андреас, Калифорнија

Сан Андреас Фаул, Калифорнија, САД

Подморските гребени се најнестабилните области. Исклучително, некои од овие насилни вулкани пронајдени на дното на океаните, можат да се издигнат над нивото на морето. Тие формираат острови со голема вулканска активност, како што е на пример случајот со Исланд. Најнестабилни области се областите каде што една плоча вози на друга, па дури и кога се тријат странично меѓу нив, како што е познатата грешка во Сан Андрес во САД. Ова е многу препознатливо со голо око, поради длабоките дисконтинуитети што ги претставува во земјата. Поради големата сеизмичка активност, научниците предвидуваат голем земјотрес во таа област, наречен прекар Голем.

Делови од вулкан

Делови од вулкан

Диференцијација на делови од вулкан

 • Магматска комора: Тоа одговара на внатрешната зона на земјината кора, каде што се наоѓа магмата. Ова е местото каде што магмата се таложи под притисок пред да се искачи на површината. Обично е длабоко помеѓу 1 и 10 километри.
 • Камин: Уред преку кој излегува магмата што се крева во ерупциите, лавата. По ерупцијата, тој е приклучен на ладни карпи, односно со зацврстување на магмата што била таму.
 • Вулкански конус: Тоа е скратена форма на конус што се јавува околу кратерот. Таа е формирана од акумулација на материјали произведени и емитирани од ерупциите.
 • Секундарен вулкански конус: Формирање на мал помошен оџак преку кој излегува магмата.
 • Кратер: Тоа е дупката низ која излегува магмата кон површината на земјата. Во зависност од вулканот, неговите димензии и форми ќе бидат многу различни. Може да биде во форма на инка или превртен конус и да се мери од неколку метри до километри.
 • Куполи: Тоа е акумулација на многу слатка лава добиена од магма што, кога може да се олади над самата еруптивна уста, може да ја приклучи.
 • Гејзер: Тие се како мали вулкани, но се направени од врела водена пареа. Многу типично во области како Исланд.
 • Сканки: Студени фумароли кои даваат јаглерод диоксид.
 • Фумароли: Емисија на гасови од лавата во кратери.
 • Вентилација: Тоа одговара на слабата точка на земјината кора каде што магмата можеше да се издигне од комората за да ја достигне површината.
 • Солфатарас: Емисии на водена пареа заедно со водород сулфид.
 • Видови вулкани

Температурата, видот на материјалот, вискозноста и елементите растворени во магмата, заедно создаваат тип на ерупција, вулкан. Заедно со количината на испарливи производи што ја придружуваат, можеме да ги разликуваме следниве видови:

Вулкан Стромболија

Вулкан што еруптира

Вулкан Парикутин, Мексико

Потекнува кога постои алтернација на материјалите што избиваат. Тие формираат слоевит конус од течна лава и цврсти материјали. Лавата е флуидна, испушта изобилство и насилни гасови, со проекции на бомби, лапили и згура. Бидејќи гасовите се ослободуваат лесно, не произведува пепел или спреј. Кога лавата се излева на рабовите на кратер, се спушта по падините и клисурите, без да зазема многу проширување, што се случува во вулканите од типот Хаваи.

Хавајски вулкан

Хавајски вулкан

Килауеа, најпознат вулкан од типот Хаваи

Како Стромболија, лавата е прилично течна. Нема експлозивни гасовити испуштања. Во овој случај, кога лавата се излева на рабовите на кратерот, тие лесно се спуштаат по падините на вулканот зафаќајќи големи области и минувајќи на големи растојанија. Вулканите од овој тип имаат нежни падини, а кога некои остатоци од лава ќе ги однесе ветерот, тие формираат кристални нишки.

Поврзана статија:
Сè што треба да знаете за вулканот Килауеа

Вулкански вулкан

Вулкан од типот на вулкан

Вулкански вулкан

Име што доаѓа од вулканот Вулканус, со многу стрмни и стрмни конуси, се карактеризира со голема емисија на гасови. Ослободената лава не е многу течна и брзо се консолидира. Во овој тип на ерупција, ерупциите се многу силни и ја мачкаат лавата. Произведува многу пепел, кој кога се фрла во воздух е придружен со други фрагментарни материјали. Магмата што се ослободува кон надвор, лавата, брзо се зацврстува, но гасовите што се ослободуваат ја кршат и ја кршат површината на истата. Тоа го прави многу груб и нерамномерен.

Вулкан Пелеано

борба против вулкан Мон Пеле

Мон Пеле, остров Мартиник, Франција

Во овој тип на вулкан, лавата од ерупциите е особено слатка и брзо се консолидира. Доаѓа до целосно затворање на кратерот, формирајќи еден вид питон или игла. Ова предизвикува а висок притисок на гасови не може да избега, што доведува до а огромна експлозија кревање на питонот или кинење на врвот на ридот.

Пример за вулкан Пелеано се наоѓа во колосалната ерупција што се случила на 8 мај 1902 година на планината Пеле. Извонредната сила на гасовите акумулирани на висока температура, измешана со пепел, ги уништи wallsидовите на вулканот кога отстапи место на таков притисок. Тоа го погоди градот Сент Пјер, на францускиот остров Мартиник, со фатална рамнотежа од 29.933 жртви поради огнениот облак што настанал.

Фреотемагматски вулкан

Островот Сартси Исланд

Островот Сартси, Исланд. Потекнувајќи од ерупција на фреат. Фотографија од Ерлинг Олафсон

Пронајдени се фреотемагматски вулкани во плитка вода, наречена плитка вода од страна на Меѓународната хидрографска организација. Тие имаат езеро во нивниот кратер и понекогаш формираат атоли, океански корални острови. На сопствената енергија на вулканот се додава и експанзијата на водената пареа која брзо се загревала, правејќи вонредно насилни ерупции. Тие обично не презентираат емисии на лава или екструзии на карпи.

Вулкан Плиниано

Вулканот Теиде, Канарски острови

Теиде, Канарски острови, Шпанија

Во овој вид вулкан, кој се разликува од типичната вулканска ерупција, притисокот на гасовите е многу силен, производство на насилни ерупции. Исто така, се формираат огнени облаци кои, кога се ладат, создаваат врнежи од пепел. Тие можат да закопаат градови.

Покрај тоа, таа се карактеризира и со алтернација на пирокластични ерупции со ерупции на лава. Ова резултира во преклопување на слоеви, што произведува дека овие вулкани имаат многу големи димензии. Добар пример за ова, го имаме во Теиде.

Сега, кога видовме што е вулкан, треба да се напомене дека тие не постојат само на нашата планета. Овој феномен е еден од оние што нашата планета Земја ги има и заедничко со другите планети во Сончевиот систем и целиот универзум. За целата таа магма содржана во тој ден, под притисок експлодира. Каде и да погледнеме, можеме да видиме сличности, со нашата планета, па дури и со нас самите. И тоа е дека „сите имаме вулкан внатре: чуваме толку многу работи што, еден ден, ги извадиме сите одеднаш“, Бенџамин Грис.

Дали знаете што активни вулкани што има?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.