Внатрешни геолошки процеси

магма

Геолошкиот циклус зависи од низа ефекти кои се во движење од внатрешни геолошки процеси кои делуваат на литологии. Иако тие не се толку евидентни како надворешните геолошки процеси, важноста на овие внатрешни процеси е непобитна бидејќи имаат големо влијание врз составот и структурата на карпите.

Затоа, во оваа статија ќе ви кажеме кои се внатрешните геолошки процеси, нивните карактеристики и важност.

Што се внатрешни геолошки процеси

внатрешни геолошки процеси

Внатрешните геолошки процеси се однесуваат на природните движења и активности што се случуваат во рамките на Земјината кора и обвивка. Овие процеси може да вклучуваат вулкански ерупции, земјотреси и поместувања на тектонските плочи.

Геолошките процеси што се случуваат во внатрешноста на Земјата се сметаат за внатрешни, бидејќи Тие потекнуваат од механизмите лоцирани под Земјината кора, и покрај тоа што имаат надворешни манифестации. Овие процеси не се толку динамични како другите агенси и нивниот развој трае милиони години. Како резултат на тоа, причините зад овие процеси не можат директно да се набљудуваат, иако нивните ефекти често се очигледни.

Степенот на земјиште под влијание на геолошка сила што потекнува од него е од поголемо значење. Иако источниот ветер влијае на одреден дел од брегот (надворешна сила), Литологиите на целиот полуостров се под влијание на движењето на тектонските плочи (внатрешна сила). Како резултат на тоа, тие играат важна улога во обликувањето на топографските карактеристики на регионот.

Геолошките процеси кои се случуваат внатре се поттикнати од природната топлина што ја создаваат радиоактивните елементи на Земјата, кои се расфрлаат кон површината на планетата. Овие процеси се одговорни за формирање, структура и распоред на литологии. Спротивно на тоа, надворешните геолошки агенси дејствуваат на рафинирање на карпите преку атмосферски влијанија, атмосферски влијанија и седиментација, како и преку дијагенеза.

Карактеристики на внатрешните геолошки процеси

вулканизам

Орогенеза

Планинските масиви, вообичаено наречени орогени, се формираат со процеси на деформација кои произлегуваат од интеракцијата на тектонските плочи за време на различни геолошки фази. Како резултат, Орогенезата влијае на огромни региони на земјиште и влијае на дистрибуцијата на надворешните геолошки ентитети. Понатаму, орогенезата опфаќа низа настани кои можат да имаат глобално влијание и да доведат до појава на други внатрешни геолошки агенси.

Поради нивната подложност на интензивни тектонски притисоци и различно потекло, геолошки активните зони на конвергентни рабови се домаќини на орогени. Овие орогени може да се класифицираат во неколку видови врз основа на начинот на кој се создаваат.

  • Субдукција орогени: Планинските венци, познати како субдукција орогени, се создаваат на точката на конвергенција помеѓу две тектонски плочи каде што едната плоча се лизга под другата. Овој судир може да произведе островски лаци, кои може да се појават кога две океански плочи ќе се спојат или термички ороген ако океанска плоча се судри со континентална. Во првото сценарио, стрмниот наклон на субдукција и високото ниво на вулканска активност предизвикуваат длабоки ровови. Во вториот, наклонот не е толку стрмен, што дозволува седиментите да се акумулираат во акрециската призма. Дополнително, присуството на вода и триење може да предизвика формирање на сеизмички и вулкански настани.
  • Акрециони орогени: Тие произлегуваат од спојувањето на помалите континентални микроплочи со поголем ороген, што доведува до проширување на големината. Карпестите планини служат како одличен пример за оваа категорија на геолошки формации.
  • Орогени од судир: Кога две тектонски плочи со мешавина на карактеристики се среќаваат во ороген судир, нивните континентални делови се туркаат заедно додека напредува субдукцијата. Овој судир резултира со присуство на материјали од океанските плочи во центарот на орогенот, што има важни академски импликации.
  • Интраплатни орогени:  Тие се формираат кога седиментниот слив е компресиран како резултат на тектонски пресврт. Ова често се случува бидејќи внатрешните геолошки сили ги искористуваат областите на слабост, како што се фрактури, кои нудат помал отпор за време на промената на насоките на силите. Пример за интраплатен ороген може да се најде во Пиринејскиот систем лоциран во Шпанија.

Магматизам

внатрешни геолошки процеси

Генезата на оваа појава датира од создавањето на внатрешна топлина, а нејзините ефекти се чувствуваат во литологиите со кои доаѓа во контакт. Вреди да се напомене дека Намалувањето на притисокот може да ја наруши рамнотежата на комората на магмата и да предизвика ерупција. Дополнително, циркулацијата и клокотот на магмата може да предизвикаат фрактура на околните литологии и да предизвикаат сеизмичка активност. Покрај тоа, наглото зголемување на температурата и различните фактори на составот исто така играат значителна улога во обликувањето на животната средина.

Влијанието на вулканизмот врз теренот е под силно влијание на специфичниот тип на вклучена вулканска активност. По ерупција, пејзажот ќе се трансформира и распоредот на неговите елементи ќе ја одрази оваа трансформација. Добиените магматски карпи Тие ќе бидат со вулканска или плутонска природа, во зависност од конкретниот настан што се случил. Овие внатрешни геолошки процеси можат да се манифестираат на дивергентни граници, каде што материјалите од обвивката, како што се континенталните гребени и пукнатини, се креваат или на конвергентни рабови, каде слоевите доживуваат триење за време на процесите на субдукција. Понатаму, областите во внатрешноста на плочата може да бидат засегнати од присуството на жаришта.

метаморфизам

Метаморфизмот е процес кој се јавува во внатрешноста на карпата, кој се карактеризира со физичко-хемиски промени предизвикани од комбинација на повисоки температури, зголемен притисок и внесување течности за време на закопувањето. Топењето не е фактор во текот на овој процес, што доведува до промени во минералните својства преку средства како што се преуредување, рекристализација, трансформација и зголемување на минералната густина.

Метаморфизмот може да се класифицира според скалата или факторите што се разгледуваат. Регионалниот метаморфизам се карактеризира со зголемување на притисокот и температурата со длабочината, што го прави типичен во орогените и субдукционите зони. Од друга страна, динамичниот метаморфизам става поголем акцент на притисокот како главен одредувачки фактор, додека температурата игра секундарна улога во создавањето на фрактури. Во пракса, разликата помеѓу дијагенезата и метаморфизмот може да биде сложена.

Структурна деформација

Структурната деформација се однесува на процес со кој супстанцијата претрпува промена во обликот поради надворешна сила или притисок. Ова Може да се појави на макро или микро ниво и може да резултира со промени на физичките карактеристики на супстанцијата.

Карпите можат да претрпат деформација поради две причини: литостатски притисок или тектонски стрес. Литостатскиот притисок е предизвикан од дебелината на седиментниот слој, кој врши притисок врз карпите под него подеднакво во сите правци, што резултира со деформација. Дополнително, во оваа категорија се испитува и притисокот на течноста на супстанциите во порите на карпата.

Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за внатрешните геолошки процеси и нивните карактеристики.


Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.