Што е биосфера?

биосфера

Нашата планета Земја е прилично сложен систем во кој има милиони интеракции помеѓу живите суштества и елементите на природата. Толку е сложено и сеопфатно што невозможно е да се проучува планетата Земја како единствена целина. Со цел да се одделат различните системи што ја сочинуваат Земјата, дефинирани се четири подсистеми. Биосферата, геосферата, хидросферата и атмосферата.

Геосферата собира дел од Земјата што е солиден во кои се наоѓаат слоевите на Земјата во која живееме и се развиваат карпите. Геосферата е составена од неколку слоеви.

 1. Површинскиот слој на Земјата, кој обично варира помеѓу 500 и 1.000 метри, кој е составен од почва и седиментни карпи.
 2. Средниот слој што одговара на континенталната кора каде што се наоѓаат рамнините, долините и планинските системи.
 3. Долниот базалтен слој во кој се наоѓа океанската кора и има дебелина од околу 10-20 км.
 4. Копнената мантија.
 5. Јадрото на Земјата.

За повеќе информации за слоеви на Земјата кликнете на врската што само што ве оставивме.

Атмосферата е гасовит дел што ја опкружува Земјата. Составена е од мешавина на гас од азот (78%), кислород (21%) и други гасови (1%). Тоа е подрачјето каде се формираат облаци и врнежи, а неговата важност е тоа овозможува нашата планета да може да се живее.

Поврзана статија:
Состав на атмосферата на Земјата

Хидросферата е дел од Земјата окупиран од вода течна Течниот дел се океаните, морињата, езерата, реките, подземните падини итн. А солидниот дел се поларните капачиња, глечерите и ледените плочи.

Потсистеми на земјата. Геосфера, хидросфера, атмосфера и биосфера

Како што можете да видите, секој потсистем на Земјата е составен од различни елементи и има клучна функција за живот на планетата. Но, онаа на која ќе се фокусираме во овој напис е биосферата. Што е биосфера?

Биосферата е целата гасовита, цврста и течна површина на земјината површина што е окупирана од живи суштества. Тие се составени од двете области на литосферата и областите на хидросферата и атмосферата каде што животот е возможен.

Карактеристики на биосферата

Сега кога знаете каква е биосферата, да видиме кои се нејзините карактеристики. Биосферата е составена од тенок слој со неправилни димензии. Бидејќи станува збор за систем што ги собира областите на планетата каде што постои живот потешко е да се постават граници каде што започнува и завршува биосферата. Но, повеќе или помалку, биосферата се протега на околу 10 км надморска височина и околу 10 метри под нивото на земјата, каде што постојат корења на дрвја и растенија и микроорганизми.

Во морскиот дел, ги вклучува и областите на површинските води и длабочините на океаните каде што постои живот. Надвор од биосферата и границите што ги имаме повеќе или помалку наметнати, нема копнен живот.

Како што коментиравме, животот во биосферата не се појавува како континуиран слој на животни, растенија и микроорганизми (бактерии и вируси), туку поединци припаѓаат на различни видови. Овие видови (до денес има повеќе од два милиони познати видови) се дистрибуираат и поинаку ја окупираат територијата. Некои мигрираат, други освојуваат и други се повеќе територијални и го бранат своето живеалиште.

Биотички и абиотички фактори на биосферата

Биосферата е пример за систем. Ние го дефинираме системот како збир на компоненти кои комуницираат едни со други, а исто така и со надворешни агенси, на таков начин што тие дејствуваат како збир што одржува функционалност помеѓу. Затоа биосферата е совршено дефинирана како систем бидејќи тие имаат збир на видови кои комуницираат едни со други, а за возврат, комуницираат со други елементи кои не припаѓаат на биосферата, но припаѓаат на геосферата, атмосферата и хидросферата. .

Со цел да се истакнеме, се свртуваме кон елементите, земјата, водата и воздухот. Рибите живеат во хидросферата, но за возврат, во биосферата, бидејќи е во контакт со течна вода и живее во област каде што постои живот. Истото важи и за птиците. Тие летаат над гасовитиот слој на Земјата наречена атмосфера, но ги населуваат и областите со живот што припаѓаат на биосферата.

Затоа, во биосферата има биотички фактори кои се претставени од сите оние заедници на живи суштества кои комуницираат едни со други и со останатите подсистеми на Земјата. Овие заедници на живи суштества се составени од производители, потрошувачи и распаѓачи. Но, исто така има и абиотички фактори кои комуницираат со живи суштества. Тие фактори се кислород, вода, температура, сончева светлина, итн. Множеството на овие фактори, биотички и абиотички, го сочинуваат животната средина.

Нивоа на организација во биосферата

Во биосферата, генерално, живите суштества не живеат во изолација, туку треба да комуницираат со други живи суштества и со абиотички фактори. Затоа, во природата постојат различни нивоа на организација. Во зависност од интеракцијата на живите суштества и колку се големи групите, постојат популации, заедници и екосистеми.

Населението

Ова ниво на организација се јавува во природата кога организмите на одреден вид растенија, животни или микроорганизми се здружуваат во заедничко време и простори. Тоа е, разни видови на растенија и животни кохабитираат во истиот простор и тие ги користат истите ресурси за да преживеат и да се размножуваат.

Кога се однесува на популација, мора да се одреди местото каде што се наоѓаат видовите и времето на таа популација, бидејќи не е издржливо на време заради фактори како што се недостаток на храна, конкурентност или промени во животната средина. Денес, со дејството на човечките суштества, многу популации не преживуваат затоа што хранливите материи во средината во која живеат се контаминирани или деградирани.

Население мачки

Биолошка заедница

Биолошка заедница е заедница во која коегзистираат две или повеќе популации на живи суштества. Тоа е, секоја популација комуницира со другите популации и со околината што ги опкружува. Овие биолошки заедници ги вклучуваат сите популации на организми од различни видови кои комуницираат едни со други. На пример, шума, езерце, итн. Тие се примери на биолошки заедници, бидејќи има збир на популации на риби, водоземци, влекачи, алги и седиментни микроорганизми кои комуницираат едни со други, а за возврат, комуницираат со абиотички фактори како што се водата (при дишење), количината на светло што го погодува езерцето и седиментот.

Екосистем

Екосистемот е најголемото и најсложеното ниво на организација. Во него, биолошката заедница комуницира со абиотичкото опкружување со цел да формира избалансиран систем. Ние го дефинираме екосистемот како тој збир на биотички и абиотички фактори на одредена област кои меѓусебно комуницираат. Различните популации и заедници кои живеат во екосистеми зависат едни од други и од абиотички фактори. На пример, водоземците бараат инсекти да се хранат, но исто така им треба вода и светлина за да преживеат.

Интеракцијата помеѓу биотичкото и абиотичкото опкружување се јавува во многу прилики во природата. Кога растенијата се фотосинтизираат, тие разменуваат гасови со атмосферата. Кога животно дише, кога се храни, а потоа го елиминира својот отпад итн. Овие интеракции на биотичкото и абиотичкото опкружување се претвораат во постојана размена на енергија помеѓу живите суштества и нивната околина.

Нивоа на организација. Индивидуа, население, заедница и екосистем

Поради комплексноста на интеракциите, зависноста на видовите и функционалноста што ја исполнуваат, проширувањето на екосистемот е многу тешко да се воспостави. Екосистемот не е единствена и неделива функционална единица, туку е составен од многу помали единици кои имаат свои интеракции и своја функционалност.

Во екосистемите постојат два концепта кои имаат многу блиска врска бидејќи организмите зависат од нив. Прво е Theивеалиштето. Aивеалиште е тоа место каде што живее и се развива еден организам. Theивеалиштето е составено од абиотичка физичка област каде што живее организмот и биотички елементи каде што тој комуницира. Aивеалиште може да биде големо како езеро или мало како мравјалник.

Видови живеалишта во екосистемите

Другиот концепт поврзан со екосистемот е еколошката ниша. Ова ја опишува функцијата што ја има организмот во екосистемот. Со други зборови, начинот на кој организмот се однесува на биотички и абиотички фактори. Тие можат да бидат хетеротрофни организми, чистачи, распаѓачи итн. Може да се каже дека еколошката ниша е професија или дело што го има организмот во рамките на екосистемот во кој живее.

Еколошка ниша

Како што можете да видите, биосферата е многу сложен систем во кој има многу врски кои се условувачки фактори на живот на планетата. Неопходно е екосистемите да се држат настрана загадување и деградација за нашите активности да можат да ги одржуваат сите односи на живите суштества. Секој организам во животната средина ја исполнува својата функција и тој збир на функции е она што ни овозможува да живееме во здрави услови. Затоа е од витално значење да ги заштитиме и зачуваме нашите екосистеми за да можеме да продолжиме да живееме со добро квалитетот на животот.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   БРЕНДА ТРЕБЕХО РОДРИГЕЗ dijo

  Одлични информации.

 2.   Лизет Ројас dijo

  многу ми помогна благодарам

 3.   Клаудија dijo

  Ви благодарам за информацијата, многу ми помогна.