Magdeburg Hemispheres

Angkatan Udara

Tanggal 8 Mei 1654, ing kutha Magdeburg ing Jerman, Kaisar Ferdinand III lan rombongan nduduhake eksperimen spektakuler sing dirancang lan ditindakake dening walikota kutha kasebut, ilmuwan Jerman von Glick. Sawetara ukiran saka wektu nggambarake acara iki. Iku babagan wilahan magdeburg. Eksperimen kasebut kalebu nyoba misahake rong hemisfer logam kanthi diameter kira-kira 50 sentimeter, disambungake kanthi kontak sing prasaja, kanggo mbentuk bal sing disegel, lan ora sengaja, pompa udara metu saka bal kanthi pompa vakum saka penemuan dhewe. Kanggo nggampangake panyegelan hemisfer logam utawa hemisfer, dering kulit diselehake ing antarane permukaan kontak. Saben belahan bumi duwe sawetara puteran sing bisa dilewati tali utawa ranté supaya bisa ditarik menyang sisih ngelawan.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan eksperimen hemisfer Magdeburg lan pentinge.

Magdeburg Hemispheres

patung eksperimen

Iki minangka piranti sing dirancang kanggo nduduhake anane vakum lan tekanan atmosfer. Iku kasusun saka rong hemisfer kothong, lan yen padha disambungake kanggo saben liyane lan udhara nang ditarik, vakum internal bakal digawe. Ing kahanan kasebut, atmosfer menehi tekanan ing permukaan njaba, dadi angel banget kanggo misahake lebu. Nyatane, iki kudu kuwat banget, amarga yen interior wis dievakuasi, bisa bledosan ing tekanan atmosfer.

Hemispheres iki, dijenengi miturut kutha Magdeburg Jerman, padha digunakake kanggo nindakake eksperimen aneh ing 1654. Otto von Guericke, walikota kutha lan fisikawan profesional, ing ngarsane Elector Frederick William saka Brandenburg lan anggota Parlemen Regensburg, praktek vakum ing rong belahan bumi logam.

Eksperimen

museum hemisphere magdeburg

Ing upaya kanggo misahake, siji belahan bumi disambungake menyang klompok jaran lan liyane kanggo jumlah witjaksono jaran, nanging ing arah ngelawan. Sawise pirang-pirang upaya lan kaget para peserta, ora bisa misahake rong bagian saka bal kasebut. Efek kasebut padha karo apa sing digayuh nalika nyelehake rong plunger saluran ing sisih ngisor lan pencet saben liyane. A vakum ora lengkap, nanging mbutuhake akeh pasukan kanggo misahake.

Penonton padha gumun ndeleng kelompok priya sing beda-beda padha narik miring kanthi sakabehe daya lan ora bisa misahake belahan bumi. Dheweke uga ora bisa dipisahake kanthi 16 jaran, dipérang dadi rong klompok kanthi 8 jaran. Sawise kerja keras, padha ngrambah goal lan nyebabake cukup nglakoake. Hemispheres sing mbentuk bola, sing mbutuhake akeh gaweyan kanggo mbukak, bisa gampang dipisahake mung kanthi ngidini hawa bisa mlebu maneh ing njero bal kasebut.

Ing eksperimen 2005 karo 16 jaran ing Granada, hemispheres ora bisa dipisahake. Elinga yen vakum sing diraih dening pompa Von Guericke ing abad kaping XNUMX luwih murah tinimbang sing ditindakake pompa vakum modern.

Apa angel misahake belahan bumi Magdeburg

wilahan magdeburg

Pérangan pisanan saka pitakonan, ing titik iki, gampang kanggo siswa sekolah menengah sing duwe pangerten fisika sing apik kanggo mangsuli. Kabeh ing lumahing bumi ana ing segara udhara abot, tundhuk pasukan normal kanggo lumahing ing kabeh arah. Kanthi cara sing padha, ditampa dening hemisphere, ing njaba lan njaba. Yen sawise hemisfer ditutup kanggo mbentuk bal, meh kabeh udhara ing njero dibusak lan gaya ing lumahing njaba meksa luwih akeh tinimbang udhara sing tumindak metu, dadi angel kanggo misahake.

Gaya net sing squeezes loro belahan bumi, disebarake ing saindhenging bal kawangun, yaiku, nganggep yen vakum sing diraih ing njero kira-kira 10% saka hawa njaba, kudu ngalahake pasukan sing misahake wong-wong mau, iku saka urutan pitung ton bobot.

Pitakonan kapindho, kenapa warga Magdeburg kesengsem? Iki ana hubungane karo kawruh babagan cairan lan prilaku sajrone wektu. Kita ana ing abad kaping XNUMX, lan bagean penting saka komunitas ilmiah percaya yen ora mungkin nggawe vakum, "teror vakum", sing dadi penyebab gerakan cairan, nyegah kedadeyan kasebut.

Dadi, kanthi nyedhot cairan saka kaca liwat sedotan, saéngga ngilangi sawetara hawa sing ana ing kono, rasa nggegirisi sing dirasakake alam nalika kosong nyebabake cairan kasebut mundhak. Ing wayahe sajarah nganakake eksperimen, para ilmuwan kaya Torricelli nilar teori iki lan nuduhake yen tekanan sing ditindakake dening atmosfer, bobot udhara, dudu medeni vakum.

Panjelasan saka eksperimen

Kanggo ngerti apa Kaisar Ferdinand III nyekseni, kita kudu ngelingi sing urip kita njupuk Panggonan ing samodra amba saka udhara, lan iki, kaya sembarang adi, wis massa, supaya volume tartamtu saka udhara wis bobot saged exert pasukan ing. dheweke. Nanging pasukan iki tumindak luwih saka tumpukan bata diselehake ing sirah kita. Prekara sing rada rumit amarga saben obyek sing tenggelam ing segara udhara iki kena pengaruh pasukan sing cenderung ngompres, tumindak ing saben titik ing lumahing sawijining. Salajengipun, pasukan iki tansah ditrapake jejeg lumahing ing pitakonan.

Mangkono uga, yen udhara dilebokake ing wadhah, tembok wadhah kasebut bakal ngalami gaya sing normal ing permukaane ing saben titik, nyebabake dheweke nggedhekake. Kanggo mangerteni fenomena iki kanthi luwih rinci, kita kudu ngelingi yen hawa dumadi saka pirang-pirang molekul, sing bisa dibayangake minangka bola mikroskopis sing obah kanthi acak ing kabeh arah, nabrak lan mumbul kabeh ing dalane. Saben tabrakan cilik iki mrodhuksi pasukan cilik kang, digabungake karo hit kaetung sing dumadi non-stop saben detik, bisa nggawe cukup dicokot saka pasukan. Efek net saka impact molekul konstan iki minangka sakumpulan pasukan titik sing tansah jejeg ing permukaan impact.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan hemisfer Magdeburg lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.