Wengi tropis lan wengi khatulistiwa

beda antarane wengi tropis lan wengi khatulistiwa

Kanthi owah-owahan iklim, suhu rata-rata mundhak ing saindenging planet lan nalika musim panas saya tambah frekuensi lan intensitas gelombang panas. Iki ngendi konsep saka wengi tropis lan wengi khatulistiwa. Saben wong nduweni ciri sing beda lan beda ing sawetara aspek.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake apa wengi tropis lan wengi khatulistiwa lan karakteristike.

Wengi tropis lan wengi khatulistiwa

wengi khatulistiwa

Ayo ndeleng apa iku wengi tropis.

Sanajan definisi istilah kasebut isih dibahas, Glosarium Meteorologi AEMET nuduhake yen konsep kasebut nuduhake wengi sing suhu ora mudhun ing ngisor 20 ºC. Istilah liyane sing padha sing luwih akeh digunakake yaiku "wengi panas", sing ing kasus iki nuduhake wengi kanthi suhu minimal 25ºC utawa luwih dhuwur.

Ngelingi negara kita, Kapuloan Canary nduweni jumlah wengi tropis paling dhuwur saben taun, kanthi 92, dumunung ing sadhuwure pulo liyane, sing logis amarga garis lintang. Saka iki, El Hierro stand out, kanthi rata-rata 128 bengi tropis saben taun. Kutha-kutha maritim kidul, kayata Cádiz, Melilla utawa Almería, uga sumunar ing wayah bengi tropis, kanthi 89, 88 lan 83 bengi saben taun. Ing Kapuloan Balearic padha uga umum: ing Ibiza padha turu paling taun -79 dina- karo thermometer ndhuwur 20 derajat.

Umumé, kutha Mediterania duwe sawetara bengi tropis saben taun: luwih saka 50 ing komunitas Valencian, Murcia lan liyane saka Andalusia (kalebu interior), nalika ing Catalonia rata-rata antarane 40 lan 50. Madrid duwe 30 bengi tropis, banjur Zaragoza, Cáceres, Toledo utawa Ciudad Real, sing biasane urip antara 20 lan 30 saben taun.

Bengi tropis bakal nambah 30% ing pungkasan abad

wengi tropis lan wengi khatulistiwa

Yen sampeyan duwe memori sethithik, sampeyan ngerti yen kita ngalami bengi tropis liyane amarga pemanasan global sing ana gandhengane karo owah-owahan iklim. Spanyol minangka salah sawijining wilayah sing paling rawan ing Eropa: keanekaragaman hayati kita ana ing bebaya, lemah kita bisa desertify lan masalah kayata gelombang panas nemen utawa kahanan garing lan kurang banyu bisa nambah.

Autumn 2019 wis wiwit panas banget lan, miturut ramalan Layanan Meteorologi Nasional Spanyol babagan owah-owahan iklim, jumlah bengi tropis bakal tambah 30% ing pungkasan abad, utamane ing pungkasan musim semi lan awal musim gugur. Lan wiwit 75 taun kepungkur nganti saiki, jumlah wengi sing anget wis tikel kaping papat. Alesan utama yaiku owah-owahan iklim, ana hubungane karo asal manungsa liyane: efek pulo panas sing dumadi ing kutha-kutha gedhe, nyegah sirkulasi udara lan duwe angin wengi.

Kanggo cathetan, kenaikan kasebut linier lan konstan, saben-saben nyakup sebagian besar taun: ing taun 1950 kedadeyan antarane 30 Juni lan 12 September (74 dina), nalika dina iki interval wiwit 6 nganti 2 September Oktober nganti 6 Oktober. (127 dina). ). Miturut ahli Aemet, ekspansi ngasilake luwih akeh ing musim semi tinimbang ing musim gugur. Salajengipun, wiwit taun 1967 nganti pungkasan abad, kita nemoni 4 sasi panas banget, dene kita wis ngalami 7 acara kaya ngono ing dasawarsa pungkasan.

Kanggo turu sing luwih apik ing wayah wengi tropis, sampeyan bisa adus panas utawa adhem sadurunge turu, gunakake kain katun, lebokake sikilmu ing banyu adhem dhisik, banjur lebokake sebotol banyu adhem ing amben kanggo kelangan dina. Yen wis wayahe udhara, pilih nedha bengi sing entheng lan adhem tinimbang sing abot. Aja lali tetep terhidrasi.

wengi khatulistiwa

wengi tropis

Bengi khatulistiwa utawa panas yaiku bengi sing suhu ora mudhun ing ngisor 25ºC. Mulane, iku jenis wengi tropis, yaiku, wengi kanthi suhu ndhuwur 20ºC. Nanging, amarga ora luwih murah tinimbang 25ºC pancen signifikan lan duwe risiko sing luwih dhuwur, jeneng khusus Equatorial Night digunakake.

Bengi khatulistiwa ora asing karo iklim tartamtu ing Spanyol. Nanging, dheweke wis misuwur ing taun-taun pungkasan amarga produksi sing luwih reguler. Kaya sing wis dikandhakake, bengi tropis (lan bengi khatulistiwa) saya tambah akeh ing Spanyol ing dekade pungkasan.

Yagene wengi khatulistiwa dumadi?

Wengi khatulistiwa dumadi nalika suhu ora mudhun ing ngisor 25ºC ing wayah wengi. Dadi, anggere thermometer ing 25ºC utawa luwih, kita ngomong wengi khatulistiwa. Bengi bisa direkam nalika termometer nuduhake paling sethithik 25ºC, nanging suhu ing ngisor rekor kasebut sedina muput. Yen ngono, sampeyan duwe wengi khatulistiwa, nanging ora minimal khatulistiwa.

Isih ana sawetara debat babagan istilah kasebut, nanging ing prinsip padha ing Spanyol. Kaya bengi khatulistiwa, bengi panas yaiku bengi sing suhu ora mudhun ing ngisor 25ºC. Yen suhu wengi ora mudhun ing ngisor 30ºC, istilah "Malam Neraka" digunakake kanggo nyebut kahanan iki. Iki ora umum banget ing Spanyol, nanging ing taun-taun pungkasan jinis wengi iki kedadeyan ing endi wae.

Ing Spanyol, bengi iki bisa kedadeyan luwih kerep ing pesisir utawa daratan. Padha meh tansah katon ing mangsa panas lan biasane digandhengake karo acara panas banget utawa gelombang panas. Ing wilayah kayata Andalusia, Extremadura, Castilla-La Mancha, Madrid, Murcia, Komunitas Valencia, Catalonia, Aragon lan Kapuloan Balearic, ora umum yen bengi iki katon saben musim panas.

Padha uga ditemokake ing Kapuloan Canary, biasane ing intrusi udara Sahara lan ing wilayah tengah, ngendi padha malah bisa ngluwihi 30ºC. Miturut para ahli, suhu paling apik kanggo turu yaiku antarane 18ºC lan 21ºC. Ngaso angel yen merkuri wiwit munggah. Kahanan iki saya tambah parah yen suhu ngluwihi 25ºC.

Dadi nalika kita turu ing wayah wengi ing khatulistiwa, kita bisa uga turu ing suhu sing dhuwur banget (tanpa AC, bangunan modern cenderung panas banget ing wayah awan), bisa uga luwih saka 30C. Yen mangkono, kita meh ora tau mudhun ing ngisor 25ºC ing wayah wengi lan kualitas turu kurang.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan wengi tropis lan wengi khatulistiwa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.