Vulkanisme: kabeh sing sampeyan kudu ngerti

apa iku vulkanisme

Ana macem-macem zat sing diusir liwat gunung geni nalika njeblug, bisa dadi gas, padhet, cair lan / utawa semi-cair. Jeblugan iki dumadi nalika aktivitas vulkanik amarga suhu lan tekanan sing dhuwur ing jero Bumi. Ing vulkanisme Iku fenomena utawa set fenomena geologi sing kedadeyan saka pembentukan magma lan metune menyang permukaan.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan vulkanisme, karakteristik lan pentinge.

apa iku vulkanisme

mili lahar

Iku digawe dening ganti rugi saka materi abot obah menyang bumi. Iki ngetokake tekanan ing watu cairan saka mantel, nyurung menyang permukaan. Bidang studi sing gegayutan karo fenomena fisik lan kimia aktivitas vulkanik diarani vulkanologi. Iki minangka cabang geologi sing nganalisa gunung geni, mata air, fumarol, letusan, magma, lava lan piroklastik utawa abu vulkanik lan aktivitas liyane sing ana gandhengane karo fenomena kasebut.

Vulkanisme minangka fenomena geologi. Utamane mengaruhi wilayah sing rawan ing kerak bumi, ing ngendi magma mili saka litosfer menyang permukaan. Kegiatan vulkanik tegese negara fisikokimia, ditulis liwat microseisms lan eruptions, kang bisa ageng utawa prasaja fumaroles.

Gumantung saka jinis aktivitas, aktivitas vulkanik diarani erupsi, bledosan, utawa hibrida. Effusive ditondoi kanthi ngeculake lahar lan gas sing tenang. Bahan peledak ngliwati pembuangan sing kasar lan ngrusak. Campuran kasebut yaiku letusan sing lembut lan mbledhos.

Ana skala oktaf saka Indeks Letusan Vulkanik, sing digunakake para ahli kanggo ngukur tingkat letusan gunung berapi. Iki njupuk menyang akun produk saka letusan gunung geni: lahar, pyroclasts, awu lan gas. Faktor liyane kalebu dhuwure awan njeblug lan emisi troposfer lan stratosfer sing disuntikake. ing skala, 1 nuduhake kakiyatan cahya; 2, mbledhos; 3, kasar; 4, kacilakan; 5, cataclysmic; 6, gedhe; 7, super kolosal; lan 8; apokaliptik.

Kepiye cara nggawe?

vulkanisme

Vulkanisme diprodhuksi dening suhu lan tekanan dhuwur ing jero Bumi. Gerakan lava ing mantel disebabake konveksi termal. Ing arus segara, bebarengan karo gravitasi, nyurung gerakan lempeng tektonik lan, luwih sporadis, aktivitas vulkanik.

Magma tekan lumahing bumi liwat gunung geni sing ana ing wates lan/utawa titik panas lempeng tektonik. Prilaku ing permukaan gumantung saka konsistensi magma ing mantel. Magma kenthel utawa kandel bisa nyebabake njeblug gunung geni. Magma cair utawa ora katon ngasilake vulkanisme sing njeblug, mbuwang lahar gedhe menyang permukaan.

Ana jinis apa?

Klasifikasi umum mbedakake rong jinis gunung geni, primer lan sekunder. Vulkanisme primer dipérang dadi jinis tengah lan jinis fisura. Sing pisanan muncul liwat kawah. Kapindho, liwat retak utawa retak ing lumahing bumi. Vulkanisme sekunder beroperasi ing sumber panas, geyser, lan fumarol.

Klasifikasi liya fokus ing jalur magma sing munggah saka njero bumi menyang permukaan. Miturut iki, ana rong jinis vulkanisme: intrusif utawa subvulkanik lan njeblug, ing ngendi watu sing njeblug tekan lumahing bumi.

Apa vulkanisme intrusif?

vulkanisme intrusif yaiku obahe magma sajrone kerak bumi. Sajrone proses iki, watu cair dadi adhem lan ngalangi ing antarane formasi utawa lapisan watu tanpa tekan permukaan.

Fenomena subvulkanik tanggung jawab kanggo pembentukan dikes utawa watu laut cethek lan massa watu sing konsisten sing disebut laccoliths. Iku uga komposisi saka pondasi, parapets lan mantel. Paling levees diselehake ing acara siji. Sawetara nyusut lan lemes nalika kelangan, nyuntikake magma kaping pirang-pirang. Iki diklasifikasikake minangka komposit utawa komposit gumantung saka jinis watu sing nggabungake.

vulkanisme submarine

Vulkanisme submarine disebabake dening gunung geni samudra. Ing jero banyu, gas lan lava tumindak kanthi cara sing padha karo gunung geni ing dharatan. Kajaba iku, beda karo sing terakhir amarga ngeculake akeh banyu lan lendhut. fenomena ing jero banyu mbantu mbentuk pulo cilik ing tengah segara, sawetara permanen lan liyane sing mboko sithik ilang ing tumindak ombak.

Utamané ana ing pegunungan tengah samudra lan wilayah liya sing obah tektonik dhuwur, ing ngendi piring-piring kasebut ambruk kanggo mbentuk celah utawa patahan geologi. Lahar sing diuculake nempel ing pinggir, mbantu nyebarake dhasar segara.

Apa akibat saka letusan gunung geni?

gunung geni njeblug

aktivitas vulkanik bisa pemicu intrusi, lindhu, vents hidrotermal lan mangsa vulkanik. Emisi gas lan awu ora produktif kanggo iklim bumi, lan melu ing owah-owahan iklim. Iki ngrusak udhara ing wilayah cedhak gunung geni lan nyebar menyang alas lan lahan pertanian liwat udan. Efek kasebut ora mesthi negatif, lan kadhangkala awu sing disimpen kaya mineral, sing ndadekake lemah luwih produktif.

Sanajan ora sekerep lindhu lan prastawa cuaca, aktivitas vulkanik bisa ngrusak. Nalika kedadeyan ing segara, bisa ngasilake tremor, longsor, geni lan malah tsunami. Iki nyebabake nyawa lan sifat material wong sing manggon ing wilayah vulkanik kanthi resiko.

Kira-kira 1.000 wong mati saben taun amarga bencana vulkanik, miturut organisasi bantuan bencana PBB. Alasan utama yaiku aliran piroklastik, lumpur, tsunami utawa pasang surut. Akeh liyane sing kena pengaruh emisi gas beracun lan awu.

Pentinge vulkanisme

Vulkanisme ndadékaké tatanan rock. Magma sing dibebasake dadi adhem lan solid ing macem-macem tahapan lan wektu. Tingkat ing cooling bakal nemtokake tatanan saka jinis rock kayata basalt, obsidian, granit utawa gabbro. Watu sing kena kontak karo magma bisa lebur utawa kena pengaruh metamorfisme kontak.

Manungsa wis nggunakake watu vulkanik lan logam sing dikandung wiwit jaman kuna. Saiki, padha digunakake minangka bahan baku kanggo produksi bahan bangunan. Uga ing industri telekomunikasi, digunakake minangka komponen ing pabrik ponsel, kamera, televisi lan komputer, kalebu kendaraan.

aktivitas vulkanik uga iku enabler saka aquifers lan springs, lan sumber banget panas bumi, sing bisa digunakake kanggo ngasilake listrik lan panas. Ing sawetara negara, gunung geni, sumber panas lan lendhut vulkanik dipromosekake minangka obyek wisata adhedhasar karakteristik geologi. Iki ngasilake penghasilan ekonomi sing akeh kanggo masyarakat sekitar.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan vulkanisme lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.