Unsur cuaca

unsur cuaca

Nalika ngomong babagan iklim ing sawijining wilayah, kita nuduhake sawetara variabel meteorologi sing tumindak ing wektu sing padha kanggo nyipta kahanan lingkungan tartamtu. Ana akeh unsur cuaca tumindak kasebut kanggo mbentuk. Gampang mbingungake konsep kaya meteorologi lan klimatologi. Nanging, iki sing dikarepake. Ing artikel iki, kita bakal mulang babagan prabédan utama ing antarane konsep-konsep kasebut uga nerangake kabeh unsur iklim lan komposisine.

Apa sampeyan pengin ngerti apa ciri sing nggawe iklim wilayah kasebut? Maca terus lan sampeyan bakal ngerteni kabeh.

Meteorologi lan klimatologi

hiking ing gunung sing watu

Nalika ngomong babagan meteorologi, kita bakal nuduhake cuaca sing umum dikenal. Wektu kaya saiki utawa sesuk. Yaiku, udan, srengenge, angin gedhe, suhu dhuwur, salju, lsp. Iki pesawat saka Fenomena meteorologi dheweke bisa diwenehake kapan wae. Ya, kabeh jinis fenomena kasebut suwe-suwe kacathet minangka iklim.

Mulane, Iklim minangka jumlah variabel meteorologi sing kedadeyan suwe-suwe lan sing dadi ciri khas sawijining papan. Contone, cuaca sing terus-terusan ing sawijining wilayah yaiku cuaca. Iklim Mediterania ditondoi kanthi suhu dhuwur ing musim panas lan mongso adhem lan adhem. Udan udan konsentrasi ing musim salju, lan nalika mangsa panas luwih garing.

Karakteristik kasebut yaiku sing mbentuk iklim Semenanjung Iberia. Kanthi tembung liya, kasunyatan manawa ana siji utawa rong dina udan ora netepake iklim ing wilayah kasebut, nanging rekor total presipitasi kasebut suwene taun lan taun. Spanyol duwe curah hujan tahunan rata-rata yaiku udakara 650 liter saben meter persegi. Umume, ing kahanan normal, udan udakara udakara saben taun. Normal banget yen data kasebut ora akurat 100% amarga bisa uga ana taun udan lan taun sing luwih garing.

Data kasebut dipikolehi minangka total tegese nilai variabel meteorologi lan sisa data sing adoh banget karo rata-rata ora digunakake kanggo netepake nilai rata-rata. Yaiku, yen setaun udane udan kanthi udan cedhak 1000mm, ora bakal digunakake amarga ora umum.

Ndhaptar data

rekaman suhu taunan

Variabel meteorologi kayata frekuensi lan intensitas angin uga direkam sajrone pirang-pirang taun. Mung faktor sing tetep ana nambah konsentrasi partikel utawa polutan tartamtu ing swasana bisa ngowahi iklim papan ing jangka panjang. Contone, perubahan iklimKaya sing diandharake saka jeneng kasebut, minangka seri pangowahan variabel meteorologi sajrone pirang-pirang taun sing nggawe perubahan iklim.

Variabel global sing paling akeh ngowahi yaiku suhu. Amarga saka pemanasan global amarga kakehan panahan panas dening gas omah kaca iku nyebabake paningkatan suhu. Tambah iki, bisa uga nyebabake efek liyane ing sisa-sisa variabel meteorologi sing ngowahi iklim. Contone, suhu sing mundhak ngganti asor lan udan ing sawijining wilayah. Amarga ora udan padha, vegetasi lan fauna sing nyengkuyung uga bakal owah. Pangowahan cilik kasebut nduweni efek sinergis ing skala gedhe sing ngowahi iklim sawijining wilayah.

Cathetan kasebut penting banget kanggo panelitian ora mung babagan kedadeyan saiki, nanging uga mbantu kita ngerti iklim sing kita lakoni pirang-pirang taun kepungkur. Ngerti owah-owahan sing dialami iklim ing jagad iki sajroning sejarah, kita bakal bisa ngerti apa watesan sing bisa kita lakoni tanpa mbebayani kelangsungan manungsa.

Faktor sing melu iklim

kabut minangka unsur cuaca

Kajaba saka unsur iklim, kita uga duwe faktor sing kondhisi. Antarane kalebu ketinggian lan garis lintang, medan, banyu, lan arus laut. Kabeh faktor kasebut campur tangan kanthi cara siji utawa liyane kanggo ciri iklim ing sawijining wilayah. Contone, radiasi surya ora padha sing tumiba ing permukaan bumi ing garis khatulistiwa kaya ing kutub. Sinar srengenge mogok jejeg ing garis tropis, nalika ing loro cagak kasebut tekan amba.

Amarga alasan iki, energi sing ndadekake permukaan bumi lan swasana sekitar dadi panas ora disebar rata ing saindenging planet iki. Sampeyan bisa uga diarani ketinggian. Kanggo saben 100 meter sing kita munggah ing dhuwur, suhu mudhun 3 derajat lan tekanan, uga tekanan atmosfer. Iki nggawe kahanan lingkungan kondusif kanggo jinis pangembangan urip liyane. Ora ana akeh spesies kewan lan tanduran sing urip ing ketinggian luwih saka 3000 meter amarga ana kahanan sing ala.

Kurang panganan, rezim angin sing luwih dhuwur, vegetasi sithik, lsp. Iki minangka kahanan sing bisa ditemokake ing dhuwur lan ora nulungi babar pisan tumrap pangembangan keanekaragaman hayati.

Apa unsur cuaca?

Kanthi kabeh sing dideleng saiki, kita kudu nyebutake apa unsur iklim.

Temperatura

Kita miwiti karo suhu. Iki bisa uga minangka variabel paling penting ing global, amarga iku sing utamane nyipta perkembangan panguripan. Iki minangka energi sing dikumpulake dening udara lan lemah. Suhu kudu nduweni macem-macem nilai sing dibutuhake kanggo saben spesies bisa berkembang lan ngrebut wilayah.

Awan, angin lan udan ngowahi suhu saliyane jumlah sinaran surya sing tekan ndhuwur.

Presipitasi, asor lan tekanan atmosfer

udan

Presipitasi ing sawijining panggonan yaiku sumber banyu daerah lan rezeki asor lingkungan. Matur suwun, vegetasi bisa ngrembaka lan nggawe limpahan sing dibutuhake kanggo anane kali, tlaga, lepen, lsp. Bagean banyu iki ilang maneh ing proses evapotranspirasi lan nyebabake beda jinis awan.

Asor minangka jumlah uap banyu ing udara. Ukuran iki ditemtokake, kaya sing wis kasebut sadurunge, karo rezim udan ing sawijining wilayah. Suhu lan udan sing akeh ana ing wilayah kasebut, luwih akeh kapasitas udhara kanggo nahan uap banyu.

Tekanan atmosfer yaiku kekuwatan sing ditindakake dening hawa menyang kita lan permukaan bumi. Sampeyan bisa ujar manawa iku bobote hawa. Nalika munggah ing dhuwur, tekanan atmosfer saya sithik.

Tutup awan, angin lan radiasi matahari

mendhung lingkungan

Jumlah awan sing ana ing troposfer ing wektu tartamtu uga dadi elemen iklim amarga pengaruhe presipitasi, jumlah radiasi surya sing tekan permukaan, mula jumlah sing ngidini bali menyang angkasa njaba, lsp. .

Angin minangka obahing hawa lan nemtokake sawetara variabel iklim kayata asor lingkungan, perubahan tekanan atmosfer lan nyumbang kanggo penguapan banyu.

Pungkasane, radiasi surya minangka panas ing permukaan bumi lan hawa. Nalika radiasi surya tekan permukaan, diarani insolasi. Radiasi iki kepepet dening gas omah kaca lan mega.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan unsur cuaca.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.