Udan asam saka gunung geni

udan beracun

Antarane sawetara akibat serius saka polusi udara yaiku udan asam. Udan iki bisa disebabake kanthi cara sing beda-beda. Salah sijine yaiku udan asam saka gunung geni. Jeblugan vulkanik ngeculake akeh gas mbebayani menyang atmosfer sing bisa nyebabake udan asam.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan udan asam saka gunung berapi, apa akibate lan cara ngasilake.

Apa udan asam saka gunung geni

gas mbebayani saka gunung geni

Ana rong jinis udan asam, artifisial (digawe manungsa) lan alamiah, sing disebabake dening gas vulkanik.

udan asam antropogenik Sejatine diprodhuksi dening pangembangan industri, kobongan bahan bakar fosil utawa kobongan vegetasi., sing ngasilake gas polusi sing mlebu ing atmosfer nyebabake karusakan sing ora bisa dibalèkaké. Nalika aerosol sing polusi kasebut kena kontak karo uap banyu ing atmosfer, aerosol kasebut bali dadi udan asam.

Udan asam saka gunung geni diprodhuksi nalika tetesan banyu udan larut asam sulfat (H2SO4) lan asam nitrat (HNO3) sing ora bisa ditoleransi. Loro-lorone asam kasebut dibentuk kanthi reaksi belerang trioksida (SO3) lan nitrogen dioksida (NO2) karo banyu (H2O). Akibaté, acidity banyu curah udan tekan tingkat pinunjul saka 3,5 kanggo 5,5, relatif kanggo pH normal banyu watara 6,5.

Akibat saka udan asam saka gunung geni

apa udan asam saka gunung geni

Ing wong bisa mengaruhi ambegan, utamane ing bocah-bocah lan wong tuwa kanthi penyakit paru-paru kronis. Bisa nyebabake batuk lan keselak; tambah tingkat asma kronis lan akut, bronkitis akut, lan emfisema; owah-owahan ing sistem pertahanan paru-paru, sing lagi exacerbated ing wong karo penyakit jantung lan paru-paru; iritasi mata lan saluran napas, Etc.

Efek udan asam ing lemah lan vegetasi:

Nambah kaasaman banyu ing kali lan tlaga, nyebabake karusakan ing urip banyu kayata iwak (iwak kali) lan tetanduran. Uga nambah kaasaman lemah, sing dadi owah-owahan komposisi, ngasilake leaching (cuci) nutrisi penting kanggo tetanduran, kayata: kalsium, nitrogen, fosfor, lan liya-liyane, lan mobilisasi logam beracun kayata kadmium, nikel, mangan, timah, merkuri, kromium, lsp. Dheweke uga dikenalake menyang arus banyu lan rantai panganan kanthi cara iki.

Vegetasi langsung kena udan asam nandhang sangsara ora mung akibat saka degradasi lemah, nanging uga karusakan langsung, sing bisa nyebabake geni.

Apa dinamika udan asam?

udan asam saka gunung geni

Ora preduli saka asal-usule, apa industri utawa alam, gas-gas polutan sing munggah saka bumi menyang atmosfer, sawise wektu tartamtu lan ing mangsa, bisa precipitate kanggo mbentuk sing disebut udan asam. Gumantung saka arah lan kacepetan angin, iki bakal dadi wilayah sing kena pengaruh. Istilah liya yaiku sedimentasi garing, ing ngendi kontaminan kasebut ora ana udan, yaiku, dumunung ing bobote dhewe.

Udan asam ora bisa diendhani amarga diprodhuksi dening teknologi sing mbutuhake manungsa kanggo urip. Nanging, pengaruhe bisa dikurangi kanthi ngetrapake teknik sing cocog. Kanggo ngindhari karusakan ing sistem pernapasan, warga sing cedhak bisa nyelehake saputangan sing teles ing irung lan tetep adoh saka papan ing kasus sing ekstrem, amarga paparan sing suwe bisa nyebabake karusakan sing ora bisa dibalekake kayata kanker kulit.

Udan asam ing gunung geni La Palma

Jeblugan vulkanik ing La Palma nyebabake emisi gas kayata uap banyu, karbon dioksida utawa belerang dioksida. Tambah konsentrasi sulfur dioksida (SO2), gas sing ngasilake udan asam nalika udan, pancen signifikan.

Gas sing dibebasake dening letusan uga ditemokake ing pirang-pirang kesempatan minangka polutan atmosfer saka aktivitas industri. Amarga transportasi atmosfer, emisi SO2 bisa ngasilake udan asam sing adohe ewonan kilometer. Akibaté, udan asam ngrusak alas-alas ing negara-negara saliyané ing ngendi gas polusi kasebut dipancaraké.

Konsentrasi paling dhuwur saka SO2 ditemokake ing Kapuloan Canary, sing logis. Iki ndadekake kamungkinan udan ing sisih lor lan wétan pulo bakal ngalami fluktuasi gedhe, kanthi udan sing luwih asam tinimbang biasane lan pH rada mudhun. Nanging, pelepasan SO2 kena pengaruh gunung geni saengga kualitase saya suda. Model ramalan atmosfer ngusulake manawa gas kasebut diangkut menyang sisih wétan lan tengah semenanjung, utamane menyang sisih tengah lan wétan.

Senadyan kabeh iki,  udan ing Kapuloan Canary samesthine dadi rada asam ing dina-dina sabanjure sawise jeblugan nanging ora ana risiko kesehatan, utawa konsentrasi sulfur dioksida ing atmosfer nyedhaki tingkat permukaan.

Ing kasus kasebut, efek saka belerang dioksida sing dibebasake dening gunung geni ing kondisi meteorologi permukaan lan kualitas udara minimal. Kajaba iku, ing kesempatan liyane emisi gas iki wis tekan Spanyol amarga njeblug gunung geni ing sisih liya Samudra Atlantik.

Akibat ing lingkungan

Kita wis nyumurupi manawa udan asam sing pas wektune ora mbebayani kanggo kesehatan utawa lingkungan. Nanging, nalika fenomena iki dadi umum, ana akibat sing serius. Ayo ndeleng apa iku:

  • Samudra bisa ilang keanekaragaman hayati lan produktivitas. Penurunan pH banyu laut bisa ngrusak fitoplankton, sumber panganan kanggo organisme lan kewan sing beda-beda sing bisa ngowahi rantai panganan lan nyebabake punah spesies segara sing beda-beda.
  • Banyu ing daratan uga acidifying kanthi cepet banget, kasunyatan utamané kuwatir yen siji njupuk menyang akun sing, sanajan mung 1% saka banyu ing Bumi seger, 40% saka iwak manggon ing. Pengasaman nambah konsentrasi ion logam, utamane ion aluminium, sing bisa mateni umume iwak, amfibi, lan tetanduran banyu ing tlaga sing diasam. Uga, logam abot pindhah menyang banyu soko njero lemah, sing ora cocok kanggo ngombe.
  • Ing alas, pH lemah sing kurang lan konsentrasi logam kayata aluminium nyegah vegetasi nyerep banyu lan nutrisi sing dibutuhake. Iki ngrusak oyod, nyepetake wutah, lan nggawe tanduran luwih rapuh lan gampang kena penyakit lan hama.
  • Udan asam uga mengaruhi seni, sejarah lan warisan budaya. Saliyane ngrusak unsur logam bangunan lan infrastruktur, uga bisa ngrusak tampilan monumen ing njero. Kerusakan paling gedhe ana ing struktur calcareous, kayata marmer, sing mboko sithik larut kanthi tumindak asam lan banyu.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan udan asam saka gunung berapi, kepiye cara ngasilake lan apa akibate.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.