Topan Hagibis

kategori topan 5

Kita ngerti manawa siklon tropis bisa cepet banget. Akeh sing duwe kategori 5 utawa padha. Nalika siklon tropis tekan kategori kasebut, mula dikenal kanthi jeneng angin topan utawa topan. Akeh sing nuduhake mata kompak sing jelas lan jelas sing paling jelas, utamane ing gambar satelit lan radar. Biasane ciri khas sing tandhane kekuwatan siklon tropis. Dina iki kita bakal ngobrol Topan Hagibis, amarga dheweke cukup istimewa ing babagan mripat lan latihane.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan Topan Hagibis, ciri khas lan pembentukane.

Karakteristik utama

typhoon hagibis

Yen ora nuduhake angin topan lan topan, iki intine kalebu 3 bagean: mripat, tembok mripat lan tali udan. Nalika ngomong babagan mata angin topan, kita ngomong babagan pusat siklon tropis ing endi kabeh sistem muter. Rata-rata, mripat angin topan biasane diametere udakara 30-70 kilometer. Ing sawetara kasus, bisa nggayuh diameter sing luwih gedhe, sanajan ora umum. Mung siklon tropis sing gedhe banget sing nindakake. Biasane, kita bisa uga duwe mripat sing dikurangi dadi dhiameter sing luwih cilik lan luwih kompak. Contone, Topan Carmen kudu duwe mripat 370 kilometer, sing paling gedhe ing rekor, dene Topan Wilma mung duwe siji mripat 3.7 kilometer.

Sawetara topan lan topan aktif ngasilake mata sewa utawa mata sewa. Kedadeyan nalika mata siklon tropis luwih cilik tinimbang biasane. Iki sing dialami Topan Hagibis ing taun 2019. Mripat sing luwih cilik nggawe angin topan dadi luwih kuat amarga siklon ing mripat bisa muter luwih cepet. Siklon tropis sing kuat sing duwe mripat nyewa asring nggawe fluktuasi intensitas dhuwur amarga angin sing ana gandhengane.

Antarane ciri khas Topan Hagibis kita temokake ukuran mesoskale. Iki tegese minangka topan sing angel diramal saka segi lintasan lan intensitas angin. Fitur khas Topan Hagibis, saliyane kanggo mripat topan, yaiku tembok mripat lan pita presipitasi sing nggambarake kabeh komponen sing penting nalika badai. Pungkasane, tali udan kasebut minangka mega sing lagi nggawe badai lan gerakane ngubengi tembok mripat. Biasane umume nganti atusan kilometer lan gumantung banget karo ukuran siklon ing total. Pita kasebut muter kanthi arah jarum jam maneh yen kita ana ing belahan langit sisih lor lan uga biasane ngemot angin kanthi kekuatan gedhe.

Penguatan Topan Hagibis

pinhead

Salah sawijining kasus paling spesial ing sejarah wiwit digawe topan lan topan yaiku Topan Hagibis. Iki minangka topan super sing ngliwati sisih lor Pulo Mariana sing ana ing Samodra Pasifik tanggal 7 Oktober 2019. Liwat pulo kasebut siklon tropis kategori 5 sing diiringi angin kenceng banget kanthi urutan 260 kilometer per jam.

Sing paling misuwur babagan topan iki yaiku derajat intensitas sing tiba-tiba. Lan iku duwe derajat intensifikasi sing sawetara siklon wis ngrambah. Kedadeyan mung 24 jam kanthi angin 96 km / jam lan angin 260 km / jam. Tambahake kacepetan angin maksimum iki minangka jinis intensifikasi sing langka lan cepet.

Nganti saiki, Divisi Riset Hurricane NOAA mung ndaptarake siji topan ing sisih Lor-Pasifik sing nindakake: Super Typhoon Forrest taun 1983. Saiki, isih dianggep minangka badai paling kuat ing donya. Sing paling penting babagan ukuran gedhe iki, nanging mripat cilik sing muter ing tengah lan mripat sing luwih gedhe kaya-kaya kepepet ing njero ruangan. Minangka wektu liwati, dhiameter mripat topan kasebut ngukur 5 mil laut, dene mripat sekunder nyandhak.

Mripat badai dadi pusat siklon sing rata-rata ora amba banget, lan diarani mripat pinhead. Pirang-pirang dina sawise dibentuk, kontak karo pulau Anatahan sing ora ana gandhengane lan pindhah saka Micronesia. Lemes banget nalika pindhah menyang sisih lor, lan udakara seminggu banjur malih dadi badai Kategori 1-2 nalika tekan Jepang. Jeneng Hagibis tegese kacepetan ing basa Tagalog, mula jenenge.

Topan Super Hagibis

ancaman hagibis topan

Iki dianggep minangka kedadeyan paling ala ing planet iki amarga sawetara jam wiwit dadi badai tropis sing gampang banget dadi topan kategori 5. Iki minangka transformasi paling cepet ing kabeh jaman, lan salah sawijining sing paling kuat amarga intensitas dhewe . Kanthi ngetung ing kepala sewa nggawe topan sing mbebayani tenan.

Formasi kasebut, kaya sisa angin topan, kedadeyan ing tengah segara. Kita ngerti amarga tekanan mudhun, hawa cenderung ngisi kesenjangan sing ditinggalake. Sawise topan menehi umpan ing samodra lan tekan daratan, mula ora duwe cara kanggo menehi panganan dhewe lan liyane, mula bakal ilang tenaga nalika mlebu. Topan super Forrest taun 1983, lan sanajan kacepetan formasi padha, kurang kuwat amarga ora duwe pin-eye sing padha.

Transformasi iki ana gandhengane karo ciri khas sing ora umum. Gambar satelit sing dipikolehi nuduhake manawa mripat sing cilik banget ing gambar sing luwih gedhe. Loro-lorone kasebut nyawiji nggawe mripat sing luwih gedhe lan nambah kekuwatane. Minangka aturan umum, kabeh topan duwe mripat sing diametere gumantung saka kekuwatan. Yen luwih cilik, mula mbebayani.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Topan Hagibis lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.