Tropopause

Lapisan garis atmosfer

Kabeh sing diarani meteorologi lan beda jinis cuaca kedadeyan ing troposfera. Yaiku, mung ing salah siji lapisan swasana. Troposfera minangka area swasana sing kita urip lan pungkasane antara 10 nganti 16 km. Ing ndhuwur wilayah iki yaiku stratosfer. Watesan sing menehi tandha kaloro lapisan yaiku tropopause. Iki minangka subyek artikel iki.

Tropopause duweni ciri diferensial ing antarane lapisan sing dipisahake lan sing ndadekake iklim dadi garis pungkasan. Ing kiriman iki, sampeyan bakal nuduhake kabeh babagan tropopause.

Karakteristik utama

ndeleng tropopause

Iki minangka wilayah sing ora terus-terusan ing antarane troposferfer lan stratosfer. Kaya sing wis dingerteni, troposfera minangka wilayah sing beda-beda jinis awan lan udan ana. Ing ndhuwur lapisan iki, karakteristik, komposisi gas lan faktor atmosfer liyane ganti kabeh. Contone, ing stratosfer kasebut kondhang lapisan ozon Iki nglindhungi kita saka sinar srengenge sing mbebayani.

Tropopuse minangka tandha wates ndhuwur anané uap banyu ing udhara. Saka level dhuwur iki, hawane wis garing kabeh. Salah sawijining ciri sing diwatesi watesan iki yaiku ngira inversi termal. Yaiku, suhu ing stratosfer mundhak kanthi dhuwur tinimbang mudhun. Iki nyebabake kabeh gerakan udara vertikal mandheg saliyane kekuwatan angin horisontal stratosfer.

Gradien suhu mundhak saka inversi termal 0,2 derajat saben 100 meter. Beda karo kapercayan umum, tropopause dudu lapisan sing terus-terusan. Kosok baline. Nalika pindhah menyang garis lintang tengah lan tropis, kita bisa ndeleng sawetara istirahat ing loro belahan bumi. Sing dadi penasaran yaiku ruptur kasebut pas karo lintasan sing stream jet.

Bukaan ing tropopause ngidini ozon sing ana ing stratosfer lan sisa udhara sing garing mlebu troposfer. Nilai ketinggian tropopuse mudhun ing wilayah wiwit garis khatulistiwa nganti kutub. Nanging, suhu mundhak kanthi dhuwur.

Jinis tropopause miturut ketinggian lan garis lintang

Lapisan swasana

Gumantung saka variabel meteorologi lan cuaca ing saben wayahe, dhuwure tropopause beda-beda. Contone, luwih dhuwur yen ana anticyclone ing lapisan ngisor lan luwih murah nalika ana depresi utawa badai. Suhu owah gumantung ing garis lintang ing lokasi sampeyan. Ana wilayah sing ing -85 ° C lan ing wilayah liyane -45 ° C.

Kanthi cara iki, telung kahanan sing beda utawa telung jinis tropopause bisa diidentifikasi, gumantung saka wilayah sing ana uga garis lintang lan dhuwure.

  • Tipe 1 utawa normal Minangka salah sawijining kahanan sing biasane duwe stasioner. Ora ana pariwara anget utawa adhem ing troposfera.
  • Tipe 2 utawa H iki uga diarani tropopause dhuwur. Iki minangka sinyal nalika ana jinis adveksi anget ing zona ndhuwur lan tengah troposfer. Iki biasane kedadeyan ing ngarsane anticyclones sing anget.
  • Tipe 3 utawa S. Uga dikenal kanthi sunken. Cetha nalika adveksi kadhemen diwiwiti ing lapisan ndhuwur troposfer lan sisane dibentuk nalika ana area tekanan rendah ing lapisan ngisor.

Pentinge

tropopause lan mburi mega

Sanajan kayane kayane ora apik, garis iki sing misahake loro lapisan swasana penting banget kanggo urip ing Bumi. Wangsulan: Bab ingkang pisanan yaiku amarga stabilitas sing diwenehake ing level dhuwur, sing terkenal mega cirrus.

Dadi waduk banyu, amarga bisa nyimpen akeh uap banyu ing wates ngisor saka wilayah tropis. Akeh senyawa sing ana ing watesan iki luwih ngerti efek saka perubahan iklim lan kepiye pengaruhe ing planet iki. Mangkene carane rencana liyane bisa dirancang kanggo nyuda sawetara kerusakan paling mbebayani sing disebabake dening fenomena kasebut.

Awan sing tekan tropopause kanthi arus konveksi mandheg munggah lan kaya-kaya mbukak tembok kaca. Aja nganti awan tetep ngambang amarga nuduhake kepadatan sing padha karo udhara ing saubengé. Kasus ngelawan kedadeyan ing ngisor tropopause, ing endi udhara nduweni daya apung sing ngidini bisa munggah lan mudhun. Badai paling kuat ing troposfera nyebul sawetara awan liwat tropopause.

Fenomena sing disebabake tropopause

Pungkasan troposfer

Ana sawetara fenomena sing kedadeyan amarga ana watesan iki. Kita bakal nganalisis siji-siji.

Pisanan yaiku, amarga konsentrasi CO2 mundhak, nambah jumlah tabrakan sing ana ing molekul karo gas liyane kayata nitrogen. Sajrone kejut kasebut, ana panyerepan energi kinetik lan nalika diprodhuksi minangka radiasi infra merah. Iki kalebu jinis radiasi sing kalebu ing spektrum elektromagnetik lan dawane dawa gelombang. Iki nambah panas.

Nalika kedadeyan kasebut, bakal ana transfer panas sing gampang banget ing wilayah troposfera sing nambah suhu. Yen kedadeyan kasebut kedadeyan ing stratosfer, radiasi infra merah sing diproduksi bisa uwal saka angkasa, amarga hawa ora kapadhetan kurang. Kanthi kurang Kapadhetan, udhara bisa adhem lapisan swasana paling dhuwur.

Fenomena nomer loro sing kedadeyan amarga tropopuse yaiku Iku kedadeyan kanthi nambah konsentrasi CO2. Ing kasus iki, nyerep panas sing metu saka lemah lan ana paningkatan suhu ing sisih ngisor atmosfer. Mangkene radiasi tekan lapisan paling dhuwur.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan tropopause.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.