Apa lan kepiye cara kerja teori heliocentric?

Fungsi Semesta

Planet planet tata surya ngubengi lintang tengah sing diarani srengenge durung dingerteni kanthi bener. Ana teori yen Bumi minangka pusat jagad raya lan kabeh planet liyane sing ana. Teori heliocentric Sing bakal diajak ngobrol saiki yaiku Surya sing dadi pusat jagad raya lan dadi lintang tetep.

Sapa sing nggawe teori heliocentric lan adhedhasar apa? Ing artikel iki, sampeyan bakal sinau babagan dhasar ilmiah. Apa sampeyan pengin ngerti dheweke kanthi lengkap? Sampeyan mung kudu terus maca 🙂

Karakteristik teori helientris

Teori Heliocentric

Sajrone abad kaping XNUMX lan XNUMX ana revolusi ilmiah sing nyoba njawab kabeh pitakon babagan Alam Semesta. Minangka jaman nalika sinau lan nemokake model anyar luwih milih. Model-model kasebut digawe supaya bisa nerangake operasi planet kasebut ing jagad iki.

Matur nuwun kanggo fisika, matématika, biologi, kimia lan astronomi sing bisa dingerteni babagan Semesta. Nalika ngomong babagan astronomi, ilmuwan sing misuwur yaiku Nicolaus Copernicus. Dheweke dadi pencipta teori heliocentric. Dheweke nggawe adhedhasar pengamatan gerakan planet sing terus-terusan. Iki adhedhasar sawetara ciri teori geosentris sadurunge kanggo mbantah.

Copernicus nggawe model sing nerangake cara kerja Semesta. Dheweke ngusulake supaya gerakan planet lan lintang kasebut ngetutake dalan kaya pola ing lintang sing luwih gedhe. Iki minangka Sun. Kanggo mbantah teori geosentris sadurunge, dheweke nggunakake masalah matematika lan nggawe dhasar kanggo astronomi modern.

Sampeyan kudu disebutake yen Copernicus dudu ilmuwan pertama sing ngusulake model heliocentric planet-planet kasebut ngubengi Srengenge. Nanging, amarga dhasar ilmiah lan demonstrasi, iki minangka teori novel lan tepat waktu.

Teori sing nyoba nuduhake pangowahan saka pemahaman babagan dimensi kasebut mengaruhi populasi. Ing tangan siji, ana kalane para astronom ngomong babagan ngrampungake masalah matematika supaya ora ninggalake geocentrism. Nanging dheweke ora bisa nolak manawa model sing disumbang dening Copernicus menehi sesanti lengkap lan rinci babagan makarya ing Alam Semesta.

Prinsip umum teori

Nicolás Copernicus lan teori heliocentric

Teori helientris adhedhasar sawetara prinsip kanggo nerangake kabeh operasi. Prinsip kasebut yaiku:

  1. Badan langit dheweke ora ngubengi siji titik.
  2. Pusat bumi minangka pusat bola bulan (orbit rembulan ngubengi Bumi)
  3. Kabeh bidang ngubengi Srengenge, sing cedhak karo pusat jagad iki.
  4. Jarak antarane Bumi lan Srengenge minangka pecahan jarak sing adoh saka Bumi lan Surya menyang lintang, mula ora ana paralaks sing dideleng ing lintang-lintang.
  5. Lintang ora bisa dipindhah, gerakane saben dina sing jelas disebabake dening rotasi Bumi saben dina.
  6. Bumi obah ing papan ngubengi Srengenge, nyebabake migrasi taunan sing katon srengenge. Bumi duwe luwih saka siji gerakan.
  7. Gerakan orbit Bumi ing saubengé srengenge nyebabake mundur ing arah gerakan planet.

Kanggo nerangake pangowahan tampilan Mercury lan Venus, kabeh orbit kasebut kudu diselehake. Nalika salah sawijine ana ing sisih paling adoh saka Srengenge sing ana gandhengane karo Bumi, katon luwih cilik. Nanging, bisa dideleng kanthi lengkap. Kosok baline, nalika ana ing sisih srengenge sing padha karo Bumi, ukurane katon luwih gedhe lan bentuke dadi setengah wulan.

Teori iki kanthi sampurna nerangake gerakan planet retrograde kaya Mars lan Jupiter. Dituduhake kanthi lengkap manawa para astronom ing Bumi ora duwe pigura referensi sing tetep. Kosok baline, Bumi isih obah.

Bedane teori helientris lan geosentris

beda antarane teori

Model anyar iki minangka revolusi kanggo ilmu pengetahuan. Model sadurunge, sing geosentris, didhasarake kasunyatan manawa Bumi minangka pusat jagad raya lan dikelilingi dening Surya lan kabeh planet. Model iki dikurangi dadi mung rong jinis pengamatan sing umum lan jelas. Sing pertama ndeleng lintang lan srengenge. Gampang ndeleng langit lan ndeleng kepiye, sedina muput, pindhah ing langit. Kanthi cara iki, menehi perasaan yen Bumi sing tetep lan sisa awak langit sing obah.

Kapindho, kita nemokake perspektif pengamat. Ora mung katon kaya sisa awak sing obah ing langit, nanging Bumi ora krasa obah. Dheweke lelayaran lan pindhah tanpa gerakan.

Sajrone abad kaping XNUMX SM, Bumi dianggep datar. Nanging, model Aristoteles iki nggabungake kasunyatan manawa planet kita bulat. Ora nganti tekane astronom Claudius Ptolemy manawa rincian babagan bentuk planet lan Srengenge wis distandardisasi. Ptolemyus ujar manawa Bumi ana ing tengah jagad raya lan kabeh lintang kanthi jarak sing adoh saka tengah.

Wedi Copernicus dipenjara dening Greja Katulik ndadekake dheweke ora nindakake riset lan ora diterbitake nganti tilar donya. Nalika dheweke arep seda nalika nerbitake ing taun 1542.

Katrangan saka tumindak planet

Teori Geosentris

Teori Geosentris

Saben planet ing sistem iki sing dirancang dening para astronom iki dipindhah dening sistem rong bidang. Salah sijine diarani deferensial lan liyane. Iki tegese deferent minangka lingkaran sing titik tengahe dicopot saka Bumi. Iki digunakake kanggo nerangake beda antarane durasi saben musim. Saliyane, epicycle ditempelake ing bal sing deferent lan tumindak kaya roda ing roda liyane.

Epicycle digunakake kanggo nerangake gerakan mundur saka planet ing langit. Iki bisa dideleng nalika lagi alon lan mundur bisa mindhah alon maneh.

Sanajan teori iki ora nerangake kabeh tindak tanduk sing diamati ing planet-planet, nanging ditemokake yen nganti saiki wis dadi akeh ilmuwan minangka dhasar panliten Alam Semesta.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.