Taun tanpa musim panas

jeblugan gunung geni sing parah

Kita ngerti manawa ing iklim, bisa uga ana kedadeyan sing luar biasa gumantung karo sawetara kahanan tartamtu. Iklim global kaya ngono bisa kena pengaruh jeblugan gunung geni sing utama. Sing misuwur taun tanpa panas saka 1816 minangka bahan sing sampurna kanggo nggambarake aspek-aspek planet sing bisa mengaruhi iklim kanthi serius.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan taun tanpa musim panas lan kepiye sawetara kahanan mengaruhi iklim donya.

Setahun tanpa musim panas

suhu sithik

Amarga jeblugan Gunung Tambora, yaiku gunung geni sing ana ing Bagua ing antarane tanggal 5 lan 10 April 1816, bledug lan awu sing akeh banget dipancarkan menyang swasana. Luwih saka 12.000 wong tilar donya sajrone 24 jam pisanan, umume disebabake dening ashfall lan aliran piroklastik. Sawise iku, 75.000 wong liyane uga liyane sing tiwas amarga keluwen lan penyakit sawise jeblugan paling gedhe iki sajrone 2.000 taun.

Minangka salah sawijining letusan paling gedhe ing saindenging jagad, mayuta-yuta abu awu vulkanik lan 55 yuta ton sulfur dioksida dipancarkan dhuwure 32 kilometer ing swasana. Sanajan ana jeblugan sing ditandhani, angin duwe arus sing kuwat sing nyeret mega droplet sing nyebar menyang sisih kulon. Iki nggawe kabeh sing dipancarkan dening gunung geni ngubengi bumi mung rong minggu.

Rong wulan mengko, arus iki tekan Kutub Lor lan Kutub Kidul. Partikel belerang alus kasebut digantung ing udhara nganti pirang-pirang taun. Ing mangsa panas taun sawise jeblugan, awu awu sing meh ora bisa ditemokake digawe nutupi kabeh planet iki. Sisih tembus iki nggambarake sinar srengenge lan ora ngidini sinar kasebut tekan permukaan, nyuda suhu ing kabeh planet. Kajaba iku, nyebabake kerusakan iklim ing saindenging jagad. Mula taun tanpa musim panas kedadeyan ing taun 1816.

Iki dudu dendam ilahi kaya sing dipikirake nalika semana, nanging letusan gunung geni sing paling serius. Iki nyebabake iklim adhem nganti pirang-pirang derajat sajrone pirang-pirang taun.

Pengaruh setaun tanpa musim panas

taun tanpa panas

Dampak sing adhem saka kabeh planet digawe saka bencana Tambora lan wiwit ora dingerteni nganti setaun mengko. Awan sing nyebar nyebar ing stratosfera nyuda jumlah energi surya sing tekan bumi. Hawa, dharatan, banjur samodra mudhun suhune. Iki bisa ditliti kanthi apik karo cincin pertumbuhan wit eropa. Studio iki nyariosaken bilih taun 1816 minangka taun paling kadhemen nomer loro ing Hemisfer Lor wiwit taun 1400.

Nalika musim panas lan musim gugur, awan ngasilake sunar srengenge abang, ungu lan oranye ing London. Bisa diarani manawa langit ana geni ing sawetara panggonan. Ing musim semi taun 1816 isih bakal ana salju ing sisih lor Amerika Serikat lan Kanada. Kadhemen uga tekan Tennessee lan hawa adhem isih nganti wulan Juni. Suhu sing paling sithik kaya ing sawetara panggonan kaya New Hampshire, prakteke ora bisa mluku lahan kasebut.

Ing wulan iki hawane adhem banget lan prahara badai gedhe banget Manuk padha beku nganti mati ing lurung-lurung mung rong minggu sadurunge solstis musim panas. Akeh palawija pungkasane layu ing kebon amarga ana frosts sing abot banget. Akeh wedhus wedhus uga padha mati nalika adhem. Iki minangka jaman nalika ilmu meteorologi serius durung ana lan ora ana ramalan cuaca apa wae.

Tanpa anané ilmu pengetahuan, para penganut nggawe kabeh badai disebabake dening Gusti Allah nggawe simbol murka ilahi. Eropa uga ngalami suhu sithik banget lan musim semi luwih adhem lan udan tinimbang normal. Amarga rega baron sing larang, mula ana macem-macem gangguan ing Prancis.

Konsepsi

taun tanpa mangsa panas 1816

Ana akeh pasinaon ing taun tanpa musim panas lan utamane adhedhasar analisis cincin saka wit-witan Eropa. Dering kasebut nuduhake yen taun 1816 iki paling adhem wiwit taun 1400. Ketegangan tumrap warga saya tambah. Kadhemen lan musim panas sing gedhe banget ngilangi tanduran jagung lan jagung ing pirang-pirang panggonan, kanthi angin khas Oktober ing wulan Agustus. Ing wilayah Eropa udan terus udan salju udan deres, apamaneh ing wilayah pegunungan swiss. Iki nyebabake kali lan lepen kebanjiran.

Omah petani wiwit kerja kanthi cepet kanggo nylametake sayuran lan kabeh jerami diangkut direndhem ing prau. Iku mung cara kanggo nyimpen taneman sabisane. Ing Jerman kentang kasebut pungkasane bosok ing gerbang tanah badai sing ngrusak sebagian besar panen. Panen sereal uga ana sekutu, anggur ora mateng ing pakebonan anggur lan meh saben dina dak deleng suwene 5 minggu saurutan.

Ing Paris, ana sawetara panguwasa gereja sing mrentah pandonga khusus suwene 9 dina kanggo nyoba supaya Gusti Allah mungkasi kahanan sing ala iki. Pedagang ing saindenging Eropa ngunggahake rega, nalika kasusahan saka wong miskin tekan level sing nguwatirake, kabeh padha ngarep-arep panen sing ora apik. Loro-lorone ing Spanyol lan ing Portugal, hawa adhem tetep ana rata-rata udakara 2-3 derajat ing ngisor normal.

Pengendapan kasebut biasane akeh banget ing wulan Agustus, amarga umume wong lanang garing. Kadhemen lan asor pungkasane ngrusak panen ing saindenging negara. Pengawas langit nyathet yen ing kabeh wulan Juli mung ana 3 dina tanpa awan. Suhu sing adhem pungkasane mateni woh-wohan, utamane anggur, amarga aku mung ngasilake proporsi panen. Iki ngasilake anggur sing kurang bermutu. Wit zaitun uga sensitif marang adhem lan panas lan uga ora ngasilake woh-wohan sing bermutu.

Singkatnya, iki cukup dadi bencana sing disebabake dening jeblugan gunung geni skala gedhe. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan taun tanpa musim panas.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.