Sistem tata surya

Sistem solar

Sistem tata surya ukurane gedhe banget lan kita ora bisa ngrampungake kabeh sajrone urip. Ora mung sistem tata surya ing alam semesta, nanging uga ana jutaan galaksi kaya kita. Tata surya kalebu galaksi sing dikenal minangka Bima Sakti. Dumadi saka Srengenge lan sangang planet kanthi satelit dhewe-dhewe. Sawetara taun kepungkur diputusake manawa Pluto dudu bagean saka planet iki amarga ora cocog karo definisi planet.

Apa sampeyan pengin ngerti tata surya kanthi jero? Ing kiriman iki, kita bakal ngomong babagan ciri, komposisi, lan dinamika apa. Yen sampeyan pengin sinau, terus maca 🙂

Komposisi sistem tata surya

Planet tata surya

Como Pluto wis ora dianggep planet maneh, tata surya kalebu srengenge, wolung planet, planetoid lan satelit. Badan kasebut ora mung awak, nanging uga ana asteroid, komet, meteorit, bledug, lan gas antar planet.

Nganti taun 1980 dianggep sistem surya kita mung siji sing ana. Nanging, sawetara lintang ditemokake relatif cedhak lan diubengi karo amplop bahan sing ngorbit. Materi iki nduweni ukuran ora mesthi lan diiringi obyek langit liyane kayata dwarf coklat utawa coklat. Kanthi iki, para ilmuwan nganggep kudu ana akeh tata surya ing alam semesta sing padha karo kita.

Ing taun-taun pungkasan, akeh panliten lan investigasi wis bisa nemokake sawetara planet sing ngubengi jinis Sun. Planet-planet iki ditemokake kanthi ora langsung. Yaiku, ing tengah-tengah penyelidikan, planet-planet kasebut wis ditemokake lan didiagnosis. Pangurangan kasebut nuduhake manawa ora ana planet sing ditemokake sing bisa urip kanthi cerdas. Planet-planet iki sing adoh saka tata surya kita diarani Exoplanet.

Tata surya kita dununge ana ing pojokan Bima Sakti. Galaksi iki digawe saka pirang-pirang lengen lan kita ana ing salah sawijining galaksi. Lengan ing endi kita diarani Arm of Orion. Pusat Milky Way udakara udakara 30.000 taun cahya. Para ilmuwan curiga manawa pusat galaksi kasebut digawe saka bolongan ireng supermasif raksasa. Diarani Sagittarius A.

Planet tata surya

Pembagian planet miturut jinise

Ukuran planet beda-beda. Jupiter dhewe ngemot luwih saka kaping pindho prakara kabeh planet liyane sing digabung. Tata surya kita muncul saka daya tarik elemen awan sing ngemot kabeh unsur kimia sing kita ngerti saka tabel periodik. Daya tarik kasebut kuwat banget mula ambruk lan kabeh bahane saya gedhe. Atom hidrogen nyawiji dadi atom helium liwat gabungan nuklir. Mangkene cara Sun Suntingake.

Saiki kita nemokake wolung planet lan Sun. Merkurius, Venus, Mars, Bumi, Jupiter, Saturnus, Uranus lan Neptunus. Planet kaperang dadi rong jinis: interior utawa terrestrial lan eksterior utawa Jovian. Merkurius, Venus, Mars lan Bumi kalebu terrestrial. Iki paling cedhak karo Srengenge lan padhet. Kosok baline, planit-planit liyane dianggep planèt adoh saka Srengéngé lan dianggep "Buta Gas".

Gegayutan karo kahanan planet, bisa diarani yen muter ing bidang sing padha. Nanging, planet kerdil muter kanthi sudhut miring sing signifikan. Pesawat ing endi planet kita lan planet-planet liyane sing orbit diarani pesawat ekliptik. Salajengipun, kabeh planet muter ing arah sing padha ngubengi Srengenge. Komet kaya Halley, muter ing arah sing ngelawan.

Kita bisa ngerti apa sejatine amarga teleskop luar angkasa, kaya Hubble:

Artikel sing gegandhengan:
Teleskop papan Hubble

Satelit alam lan planet kerdil

Orbit tata surya

Planet sistem tata surya duwe satelit kaya planet kita. Dheweke diarani "wulan" kanggo makili awake dhewe kanthi cara sing luwih apik. Planet sing duwe satelit alami yaiku: Bumi, Mars, Yupiter, Saturnus, Uranus lan Neptunus. Mercury lan Venus ora duwe satelit alami.

Ana pirang-pirang planet kerdil sing ukurane luwih cilik. Apa Ceres, Pluto, Eris, Makemake lan Haumea. Sampeyan bisa uga kaping pisanan sampeyan ngrungokake, amarga planet-planet kasebut ora kalebu ing silabus institusi kasebut. Ing sekolah, dheweke fokus sinau sistem tata surya sing unggul. Yaiku, kabeh elemen sing paling representatif. Planet paling kerdil mbutuhake teknologi anyar lan kamera digital sing bisa ditemokake.

Wilayah utama

Galaksi

Tata surya dipérang dadi macem-macem wilayah ing dununge planit. Kita nemokake wilayah Sun, yaiku Sabuk Asteroid sing ana ing antarane Mars lan Jupiter (ngemot mayoritas asteroid ing kabeh tata surya). Kita uga duwe Sabuk Kuiper lan Cakram sing Disebar. Kabeh obyek sing ngluwihi Neptune pancen beku amarga suhu sithik. Pungkasane ketemu méga oort. Iki minangka awan koper lan asteroid hipotetis sing ditemokake ing pinggir tata surya.

Wiwit wiwitan, para astronom mbagi sistem tata surya dadi telung bagean:

  1. Sing pertama yaiku zona batin ing endi planet-planet rocky ditemokake.
  2. Banjur kita duwe area ruangan sing nyedhiyakake kabeh raksasa gas.
  3. Pungkasan, obyek sing ngluwihi Neptunus lan wis beku.

Angin surya

Heliosfer

Kaping pirang-pirang acara sampeyan wis krungu babagan kemungkinan kesalahan elektronik sing bisa disebabake angin surya. Iki minangka kali partikel sing terus ninggalake Surya kanthi kacepetan lan kecepatan dhuwur. Komposisine yaiku elektron lan proton lan nutupi kabeh tata surya. Minangka asil saka kegiatan iki, awujud awan kanthi bentuk gelembung sing nutupi kabeh lakune. Wis diarani heliosfer. Ngluwihi wilayah sing tekan heliosfer, diarani heliopus, amarga ora ana angin srengenge. Wilayah iki minangka 100 Unit Astronomi. Kanggo entuk ide, unit astronomi yaiku jarak saka Bumi menyang Srengenge.

Kaya sing sampeyan ngerteni, tata surya kita dadi akehe planet lan obyek sing dadi bagean saka alam semesta. Kita mung minangka wedhi cilik ing tengah ara-ara samun sing amba.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.