Kali Yangtze

sungai yangtse

El sungai yangtze ing China minangka kali sing nggumunake kanthi dawane kira-kira 6.300 kilometer lan area saluran banyu 1.800.000 kilometer persegi. Iki ndadekake kali paling gedhé katelu ing donya, sawisé Amazon lan Kali Nil, lan kali paling dawa ing negara lan bawana.

Amarga iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kepiye Kali Yangtze, karakteristik lan liya-liyane.

Karakteristik utama

aliran singtse

Alirane sing kuwat banget ing lemah Cina amarga nuduhake 40% banyu sing kasedhiya ing negara kasebut. Kajaba iku, ing tingkat ekonomi, kali minangka faktor penting ing produksi tetanèn. Ing sisih liya, banyune dadi stasiun pembangkit listrik tenaga air paling gedhe ing China lan bendungan paling gedhe ing donya, Bendungan Three Gorges.

Aliran rata-rata Kali Yangtze yaiku 31.900 m³ / s, sing kalebu jinis monsoon., kena pengaruh udan saka Mei nganti Agustus, lan aliran mundhak pisanan lan banjur mudhun saka September nganti April. Musim dingin minangka musim sing paling sithik.

Wis luwih saka 6.000 kilometer ekstensi lan luwih saka 1.800.000 kilometer persegi cekungan. Gunggunge, ngonsumsi seperlima saka wilayah tanah China. Ing wektu sing padha, katelu saka total populasi manggon ing cekungan sawijining. Dampake ing ekonomi yaiku 20% saka PDB.

Amarga dawane, kali iki nduweni gelar kali paling dawa katelu ing donya, uga kali paling dawa mili ing negara sing padha. Saka kulon tekan wetan, ngliwati 8 provinsi, 2 kotamadya sing ana ing sangisore Pemerintah Pusat, lan Daerah Otonomi Tibet, sing nduwurke tumpukan menyang segara.

Sisih tengah lan ngisor ana tlaga lan tlaga sing beda-beda, sing saling gegandhengan mbentuk sawijining jinis jaring laba-laba sing ngidini panyebaran fauna. Nanging, iki wis ilang amarga modifikasi proses sing ditampa saka manungsa.

Kali Yangtze dawane luwih saka 6.000 kilometer lan nyekseni budaya lan ekosistem sing sugih lan maneka warna. Saka Naxi lan Tibet sing manggon ing gunung adoh saka liyane donya, liwat kuil Buddha lan istirahat, kanggo wilayah industri sibuk.

Produksi lan panggunaan Kali Yangtze

polusi kali

Nduweni jeneng sing beda-beda ing saben wilayah sing dienggoni. Ing wiwitan, iki diarani Dangqu, kali rawa-rawa, utawa Drichu. Ing titik tengah kasebut diarani Kali Jinsha. Kali ing ngisor iki diarani Kali Chuantian utawa Kali Tongtian.

Konsekuensi liya saka macem-macem kutha kasebut yaiku keragaman iklim. Kali Yangtze mili ngliwati sawetara "kutha tungku" sing misuwur ing China lan panas banget nalika musim panas. Ing wektu sing padha, sampeyan ngalami wilayah liyane sing tetep anget ing saindhenging taun lan wilayah sing ngalami mangsa adhem banget.

Lembah Rio Azul subur. Kali Yangtze nduweni peran penting kanggo ngilekake banyu serealia, kanthi area beras paling gedhe, sing nuduhake 70 persen produksi, gandum lan barley, sereal, kayata kacang buncis lan jagung, lan katun.

Kali iki kaancam dening polusi, overfishing, over-dams lan deforestasi. Nanging, senadyan weker kasebut, umume amarga overpopulation lan pengaruhe marang satwa, kali kasebut tetep dadi salah sawijining badan banyu sing paling akeh biodiverse.

flora sungai yangtze

Ing macem-macem papan ing pinggir Kali Yangtze, vegetasi wis diresiki, utamane kanggo panggunaan manungsa. Iki nggantosi ancaman formidable minangka tetanduran ilang kemampuan kanggo nyerep banyu, kang bisa mimpin kanggo mundhut habitat.

Senadyan faktor iki sing ndadekake ora bisa ngenali jinis vegetasi asli lan sing dikenalake dening manungsa, flora kali sing khas isih bisa ditemokake, utamane ing wilayah sing kurang pedunung kayata ing hulu lan ing bagean tengah.

Pucuk ndhuwur kali ditemokake ing pegunungan kanthi eksponen kayata willow lan juniper, uga semak alpine liyane. bagean tengah Iki diwakili dening alas kayu atos lan semak belukar, lan titik pungkasan minangka dhataran ing ngendi kali-kali asring nglebur ing pinggire.

Jalur sing luwih murah lan luwih akeh pedunung utamane digunakake kanggo tuwuh sereal, lan meh kabeh tanduran khas ing wilayah kasebut wis ditebang, mung ninggalake sawetara semak. Ing muara, nalika mili menyang segara, bisa ditemokake tetanduran banyu kayata mangrove.

fauna

Kali Yangtze minangka salah sawijining banyu sing paling akeh biodiverse ing donya. Ing studi 2011, mung ana 416 spesies iwak, sing udakara 112 endemik ing perairane. Ana uga udakara 160 spesies amfibi, uga reptil, mamalia, lan unggas banyu sing ngombe saka banyune.

Iwak utama sing manggon ing Yangtze yaiku cyprinids, sanajan spesies liya saka ordo Bagres lan Perciformes uga bisa ditemokake kanthi jumlah sing luwih cilik. Ing antarane, Tetradentate lan Osmium sing paling langka.

Faktor kayata overfishing, polusi lan jumlah bangunan sing ngganggu dalane kali wis rampung utawa mbebayani akeh spesies endemik, sing mung 4 saka 178 bisa manggoni kabeh dalane kali.

Sawetara spesies sing mung bisa ditemokake ing wilayah iki yaiku Yangtze lan sturgeon Cina, porpoise tanpa sirip, sturgeon putih, buaya, blackfish lor, lan salamander raksasa Cina.

Sadurungé, Yangtze dadi panggonan kanggo loro spesies paling apik saka bencana lingkungan: penyu softshell raksasa lan lumba-lumba Yangtze, uga dikenal minangka penyu softshell putih. Loro-lorone diumumake kanthi fungsi punah sawise kaancam kritis.

Anak kali Kali Yangtze

malang xiling

Kanggo njaga alirane sing kuwat, Kali Yangtze nampa anak kali sing akeh banget saka sumber menyang panggonan sing dituju, kajaba banyu sing ditampa nalika musim udan. Total, ana luwih saka 700 saluran cilik sing feed ing Yangtze. Sing paling penting yaiku kewarganegaraan Han, sing ana ing tahap penengah.

Kali utama ing sisih ndhuwur Kali Yangtze yaiku sistem banyu Jinsha-Tongtian-Tuotuo, Kali Yalong lan Kali Minjiang, lan pucuk Kali Wujiang.

Lan ing bagean tengah, iku nampa banyu saka Dongting Lake, kang ing gilirane diwenehake dening Yuan, Xiang lan kali liyane. Saliyané iku, sayap kiwané nampa kali Han sing deres, Hilir ana Kali Huaihe minangka anak kali. Kali Yangtze mbiyen bali menyang Sendhang Poyang, nanging saiki wis garing.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan Kali Yangtze lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   mandek ngandika

    Aku ngetutake informasi penting sampeyan saben dina sing ngisi emosiku kanthi nambah budaya umumku. Salam