Struktur Bumi

Planet bumi

Kita urip ing planet sing rumit lan lengkap sing duwe aspek sing ora bisa dietung sing nggawe keseimbangan lan urip bisa urip. Struktur Bumi Iki dipérang dadi rong bagean dhasar. Kaping pisanan interior planet kita dianalisis. Penting, sampeyan kudu ngerti apa sing ana ing njero Bumi kanggo ngerti akeh aspek eksternal. Sawise iku, sampeyan uga kudu nganalisa kabeh bagean njaba kanthi tertib, kanthi sakabehe, kanggo ngerti planet sing kita urip.

Ing kiriman iki, kita bakal nganalisa lan ngerti kanthi jero kabeh struktur Bumi. Apa sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan iki?

Struktur internal Bumi

Struktur internal Bumi

Bumi nyedhiyakake struktur sing digawe dening lapisan konsentris endi kabeh elemen sing nyipta kasebut ganti. Kasunyatan manawa dipisahake kanthi lapisan, kita bisa ngerti amarga gerakan gelombang seismik nalika ana gempa bumi. Yen kita nganalisa planet saka njero menyang njaba, kita bisa ndeleng lapisan ing ngisor iki.

Inti

Inti batin

Inti Bumi yaiku lapisan paling jero ing endi akeh wesi lan nikel ditemokake. Sawijining sebagean cair lan minangka sebab Bumi duwe medan magnet. Iki uga diarani endosfer.

Bahan kasebut cair amarga suhu sing dhuwur ditemokake ing inti. Sawetara proses internal Bumi katon ing permukaan. Kita bisa ndeleng gempa bumi, vulkanisme utawa pamindhahan bawana (tektonik lempeng).

Lambang

Jubah terrestrial

Mantel bumi ndhuwur inti lan umume nggawe silutat. Lapisan sing luwih padhet tinimbang interior bumi lan kurang kandhel nalika nyedhaki permukaan. Uga diarani mesosfer.

Sadawane lapisan jembar iki kedadeyan fénoména konveksi material. Gerakan kasebut nggawe bawahan. Bahan sing luwih panas sing asale saka inti munggah lan nalika adhem, bahan kasebut bali menyang njero. Arus konveksi ing jubah iki tanggung jawab kanggo gerakan lempeng tektonik.

Cortex

Model struktur Bumi

Iki minangka lapisan paling njaba saka pedalaman Bumi. Uga diarani litosfer. Iki kasusun saka silikat ringan, karbonat lan oksida. Paling kenthel ing wilayah sing dununge bawana lan paling tipis ing endi sagara. Mula, dipérang dadi kerak samodra lan bawana. Saben kerak duwe kapadhetan dhewe lan kalebu bahan tartamtu.

Iki minangka wilayah sing aktif sacara geologis ing endi akeh proses internal sing diwujudake. Iki amarga suhu ing Bumi. Uga ana proses eksternal kayata erosi, transportasi lan sedimentasi. Proses kasebut amarga energi surya lan gaya gravitasi.

Struktur eksternal Bumi

Sisih njaba Bumi uga digawe saka sawetara lapisan sing nglumpukake kabeh unsur terrestrial.

Hidrosfer

Hydrosfer

Iki minangka set kabeh wilayah banyu sing ana ing kerak bumi. Sampeyan bisa nemokake kabeh segara lan segara, tlaga lan kali, banyu soko njero lemah lan glasier. Banyu ing hidrosfer isih terus tukar. Ora tetep ing papan sing tetep. Iki amarga siklus banyu.

Mung segara lan segara sing ngenggoni telung perempat saka lumahing bumi, mula pentinge ing level planet gedhe. Thanks kanggo hidrosfer amarga planet iki duwe warna biru sing khas.

Bahan larut sing akeh ditemokake ing awak banyu lan kena kekuwatan gedhe. Kekuwatan sing tumindak gegandhengan karo rotasi Bumi, daya tarik wulan lan angin. Amarga kedadeyan kasebut, gerakan akeh banyu kayata arus segara, ombak lan pasang pasang. Gerakan kasebut duwe pengaruh gedhe ing level global, amarga mengaruhi makhluk urip. Iklim uga kena pengaruh arus laut kanthi efek kaya El Niño utawa La Niña.

Minangka perairan sing seger utawa bawana, kita bisa ujar manawa penting banget kanggo fungsi planet iki. Iki amarga dadi agen erosif sing paling akeh ing permukaan bumi.

Atmosfer

Lapisan swasana

Swasana Iki minangka lapisan gas sing ngubengi kabeh Bumi lan penting kanggo urip. Oksigen minangka gas kahanan kanggo urip kaya sing wis dingerteni. Kajaba iku, akeh gas mbantu nyaring radiasi surya sing bisa nyebabake makhluk urip lan ekosistem.

Swasana banjur dipérang dadi pirang-pirang lapisan, saben dawane beda, fungsi lan komposisi.

Diwiwiti dening troposfera, yaiku salah sawijining sing langsung ana ing permukaan Bumi. Penting banget amarga ing endi kita urip lan sing nyebabake fenomena meteorologi kayata udan.

Stratosfer iku lapisan sabanjure sing ngluwihi ndhuwur udakara 10 km saka troposfera. Ing lapisan iki minangka perlindungan sinar UV. Yaiku lapisan ozon.

Mesosfer nderek luwih dhuwur lan uga ngemot ozon.

Termosfer diarani kaya mengkene amarga, amarga efek radiasi surya, suhu bisa ngluwihi 1500 ° C. Ing wilayah kasebut ana area sing disebut ionosfer, ing endi akeh atom kelangan elektron lan wujud ion, nerbitake energi sing dadi lampu lor.

Biosfer

Biosfer

Biosfer iku dudu lapisan Bumi dhewe, nanging minangka set kabeh ekosistem sing ana. Kabeh makhluk urip sing ana ing planet iki kalebu biosfer. Mula, biosfer minangka bagean saka kerak bumi, nanging uga kalebu hidrosfera lan swasana.

Karakteristik biosfer yaiku sing diarani keanekaragaman hayati. Iki yaiku babagan macem-macem macem-macem makhluk urip lan wujud sing ditemokake ing planet iki. Kajaba iku, ana hubungan keseimbangan antarane kabeh komponen biosfer sing tanggung jawab kanggo kabeh fungsi kanthi bener.

Apa struktur bumi homogen utawa heterogen?

struktur bumi

Thanks kanggo macem-macem cara sinau, dingerteni manawa interior planet kita kalebu heterogen. Iki kabentuk ing zona konsentris sing beda properti. Cara sinau kaya ing ngisor iki:

  • Cara langsung: Yaiku wong-wong sing kalebu nyinaoni nyinaoni sifat lan struktur watu sing mbentuk lumahing bumi. Kabeh watu bisa disentuh langsung saka permukaan supaya bisa ngerti kabeh sifat. Thanks kanggo iki, ing laboratorium kabeh karakteristik watu sing dadi kerak bumi diramalake. Masalahe yaiku pasinaon langsung kasebut mung bisa ditindakake udakara 15 kilometer.
  • Cara ora langsung: yaiku sing dadi interpretasi data kanggo nyimpulake kaya apa interior Bumi. Sanajan ora bisa ngakses langsung, kita bisa ngerti interior amarga panelitian lan analisis sawetara sifat kayata kerapatan, magnetisme, gravitasi lan gelombang seismik. Malah kanthi analisis meteorit, komposisi terrestrial internal uga bisa dingerteni.

Antarane metode ora langsung utama sing ana kanggo nggawe struktur internal bumi yaiku gelombang seismik. Sinau babagan kacepetan ombak lan lintasan kasebut ngidini kita ngerti interior Bumi, kanthi fisik lan struktural. Lan iku polah ombak kasebut ganti gumantung saka sifat lan sifat watu kasebut padha ngliwati. Nalika ana zona pangowahan ing antarane bahan, diarani diskontinuitas.

Saka kabeh ilmu kasebut, sabanjure manawa interior Bumi heterogen lan kabentuk ing zona konsentris sing beda-beda asipat.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan struktur Bumi lan ciri-cirine.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Opo sing penting ngandika

    kaca iki apik banget

  2.   Marcelo Daniel Salcedo Guerra ngandika

    Apik banget kanggo kaca sing aku sinau akeh babagan topik iki

  3.   Jose Reyes ngandika

    Publikasi sing apik banget, lengkap banget.