Sistem Betic

jajaran gunung prebetik

Dina iki kita bakal ngobrol Sistem Betic. Secara geografis, klompok gunung iki kalebu saka Teluk Cádiz menyang Komunitas Valencian lan pesisir kidul Kepulauan Balearic. Ing sisih lor, watese karo Cekungan Guadalquivir lan ujung kidul masif Iberia lan Sistem Iberia, dene Laut Alboran dununge ing sisih kidul. Nanging, kaya Pyrenees, ing pangertene geologi, ngluwihi wates geografis, mangidul mangidul lan mangetan lor ing sangisore Segara Alboran, lan bagean saka strukture ora diselani ing sisih ngisor Mediterania. Lan bagean saka prapa Balearic menyang pulau kasebut saka Mallorca.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing perlu dingerteni babagan sistem Betic, ciri lan pentinge.

Karakteristik utama

sistem betico

Pegunungan kasebut minangka asil saka mekanisme kompresi sing diwiwiti ing pungkasan jaman Kreta kira-kira 100 yuta taun kepungkur lan umume mengaruhi sisih lor lan kidul Piring Iberia. Struktur lan evolusi sabanjure rumit amarga asil saka interaksi rong piring gedhe lan blok benua, saiki mikroplate Alboran, sing dadi sabuk njero pegunungan, obah mangulon lan pungkasane tabrakan karo wates Mesozoik. lan Afrika sisih Lor-kulon, mbentuk pegunungan Betica-Rifeña.

Salah sawijining kasunyatan sing paling luar biasa ing level kortikal yaiku ora ana jinis oyot sing dideteksi ing sangisore gunung, kayata karo sistem orogenik alpine liyane. Sanajan sawetara kerak kerak bisa diamati, ora ngluwihi 40 kilometer ing salah sawijining kasus. Kasunyatan liyane sing luar biasa ing tingkat korteks yaiku penipisan cepet sing bisa diamati ing wilayah pesisir. ing endi kekandelan kerak udakara 22 kilometer. Wilayah kasebut uga, terus menyang interior cekungan Segara Alboran sing umure wis minimal, kandel 15 kilometer.

Struktur sistem Betic

geografi spanyol

Amarga ciri-ciri domain kortikal iki lan panggunaan sawetara kriteria petrologis lan struktural, mula bisa mbedakake sistem Betic kaya dene ing Rif, rong wilayah gedhe uga bocah sing dibedakake lan dipisahake kanthi kontak tektonik. Salajengipun, kaloro wilayah kasebut duwe asal paleogeographic sing beda. Ayo goleki apa loro wilayah utawa domain iki:

  • Domain Iberia Selatan utawa Zona Eksternal: Zona kasebut beda-beda ing loro pegunungan lan dibentuk dening watu Mesozoic lan Cenozoic sing saling bertali lan dilipat tanpa ana jinis metamorfisasi sing cocog karo endapan cekungan segara Tethys.
  • Domain Alboran utawa Zona Internal: zona iki digawe. Tumpukan jubah longsor nganggo bahan sing intine metamorf. Asal kasebut ana gandhengane karo migrasi mikroplate Alboran sing ana ing sisih wetan.

Saliyane wilayah sing akeh kasebut, kita bisa mbedakake sistem Betic ing wilayah liyane kayata ing ngisor iki:

  • Furrow Flyschs saka Campo de Gibraltar: ora ana entitas domain sing diwenehake amarga jinis kerak sing dununge meh ora dingerteni, umume ana ing loro pegunungan lan dununge ing loro-lorone Selat Gibraltar.
  • Depresi Tersier Post-orogenik: depresi kasebut digawe saka endapan neogene lan kuarterner. Umume sedimen kasebut wis diasilake dening erosi relief ing wilayah sekitar. Bedane utamane ing cekungan marginal sing beda 3030 30 nganti Pegunungan -Depresen Guadalquivir- lan wilayah intramountain liyane -Depresensi Granada, Guadix-Baza, Almería-Sorbas, Vera-Cuevas de Almanzora lan Murcia utamane.
  • Vulkanisme Neogene-Kuater: Iki diwakili ing wilayah Cabo de Gata lan Murcia. Gunung geni iki lan ora cocog karo kawujudan vulkanik postogenik sing ana gandhengane karo tektonik anyar amarga ana pirang-pirang pergeseran piring.

Area sistem Betic

formasi sistem betico

Kita bakal nganalisis area sistem Betic lan ciri-cirine. Kita miwiti ing wilayah njaba.

Zona eksternal

Yaiku watu sedimen Mesozoic lan Cenozoic, umume asale laut, dibentuk ing cekungan Tethys ing wates bawana Iberia kidul, lan disimpen ing lipatan alpine. Dheweke duwe ekstensi Pegunungan lan nuduhake interval wektu saka Triasic 250 yuta taun kepungkur menyang Miosen.

Dheweke nyedhiyakake struktur sing ditondoi dening detasemen umum ing ruang paling ngisor (Paleozoic varisco) lan watu cacat (lipatan, kesalahan lan mantel sing di-push). Ruang bawah tanah Paleozoic ora muncul lan tetep ana ing jerone 5-8 kilometer, digawe dening watu sing padha karo Massif Iberia. Saka lokasi asli unit rekonstruksi, basin asli karo ekstensi horisontal 2-3 kali luwih gedhe tinimbang sing saiki.

Deformasi saka macem-macem umur diamati. Sajrone periode Jurassic, ketidakstabilan struktural kedadeyan sing nyebabake pamisahan Tethys Cekungan dadi wilayah diferensiasi morfologis. Push diwiwiti ing jaman Kreta lan terus ing Paleogene. Tahap pungkasan lan utama deformasi kasebut kedadeyan ing Miosen, sing nyebabake munggah gunung sing akeh.

Zona internal

Dununge ana ing ujung kidul pegunungan Betica, wiwit saka Estepona (Malaga) ing sisih kulon nganti Cape Santa Pola ing antarane Murcia lan Alicante ing sisih wetan.

Wilayah paleogeographic interior diwiwiti luwih wétan lan kalebu bagean saka Alboran utawa mikroplate Mesomediterania. Kanthi panutupan kali kuno Tethys, mikroplate sing kapisah saka sisih lor-wétan Afrika iki migrasi mengko amarga gerakan transformasi. Watu Paleozoic katon ing area interior mikroplate iki, sing wiwitane dilipat sajrone oraris Varisca, lan diikis lan diaktifake maneh sajrone Alpine Orogeny.

Meh ora ana watu Mesozoic ing zona internal, umume cocog karo endhepan sing disimpen ing sekitar mikroplata utawa sajrone tahap migrasi lan pendhudhuk. Triassic beda karo sistem Betic liyane, amarga dhasar digawe saka watu clastic lan dolomit liyane. Watu Jurassic lan Cretaceous minangka watu karbonat. Umume, kajaba sawetara tambalan Eosen sing ora cocog ing jubah, endhepan Paleogene ilang.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan sistem Betic lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.