Sinar gamma

sinar gamma

Ing bidang fisika nuklir, macem-macem jinis radiasi sing ana ditliti. Ing kasus iki, kita bakal fokus ing sinau babagan sinar gamma. Iki minangka radiasi elektromagnetik sing diprodhuksi dening bosok radioaktif inti atom. Sinar gamma iki duwe radiasi frekuensi paling dhuwur lan kalebu sing paling mbebayani tumrap manungsa, uga radiasi pengion liyane.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa ciri, pentinge lan panggunaan sinar gamma.

Karakteristik utama

nggunakake radiasi

Ringkesan, kita bakal ndhaptar ciri utama sinar gamma:

  • Iki minangka partikel sing wis ora mandheg maneh amarga gerakane cepet banget.
  • Dheweke uga ora duwe muatan listrik amarga ora dipengaruhi dening medan listrik lan magnet.
  • Dheweke duwe tenaga ionisasi sing sithik banget sanajan bisa nembus. Sinar gamma saka radon bisa nganti 15 cm baja.
  • Gelombang kasebut kaya cahya nanging luwih energik tinimbang sinar X.
  • Senyawa radioaktif sing diserap ing kelenjar lan ngindhari radiasi gamma bisa nyinaoni kelenjar kasebut kanthi njupuk ing pantai.

Dheweke duwe radiasi frekuensi sing dhuwur banget lan minangka salah sawijining radiasi sing paling mbebayani tumrap manungsa, kayata kabeh radiasi pengion. Bebayane ana ing kasunyatan manawa gelombang energi tinggi sing bisa ngrusak molekul ora bisa dibalekake maneh. sing nggawe sel, nyebabake mutasi genetik lan uga pati. Ing Bumi, kita bisa mirsani sumber sinar gamma alami ing bosok radionuklida lan interaksi sinar kosmik karo swasana; sithik banget sinar sing ngasilake radiasi jinis iki.

Sipat sinar gamma

sinar gamma ing angkasa

Biasane, frekuensi radiasi iki luwih saka 1020 Hz, saengga nduweni energi luwih saka 100 keV lan dawane dawa kurang saka 3 × 10 -13 m, luwih kurang saka diameter atom. Interaksi sing nyakup sinar energi gamma saka TeV nganti PeV uga wis ditliti.

Sinar gamma luwih penetrasi tinimbang radiasi sing diasilake kanthi wujud pembusukan radioaktif, utawa pembusukan alpha lan pembusukan beta, amarga cenderung kurang berinteraksi karo materi kasebut. Radiasi gamma arupa fotone. Iki minangka bedane substansial saka radiasi alpha sing arupa inti helium lan radiasi beta sing digawe saka elektron.

Photon, amarga ora dilengkapi massa, mula kurang ionisasi. Ing frekuensi kasebut, deskripsi fenomena interaksi antarane lapangan elektromagnetik lan materi ora bisa nglirwakake mekanika kuantum. Sinar gamma dibedakake karo sinar-X kanthi asale. Iki diprodhuksi kanthi transisi nuklir utawa subatom, ing kasus apa wae, dene sinar-X diprodhuksi dening transisi energi amarga elektron mlebu level energi bebas internal luwih akeh saka level energi eksternal sing diitung.

Amarga sawetara transisi elektronik bisa ngluwihi energi sawetara transisi nuklir, frekuensi sinar X sing luwih energi bisa luwih dhuwur tinimbang frekuensi sinar gamma energi ngisor. Nanging nyatane, kabeh iku gelombang elektromagnetik, kaya gelombang radio lan cahya.

Materi sing digawe thanks kanggo sinar gamma

spektrum elektromagnetik

Bahan sing dibutuhake kanggo nglindhungi sinar gamma luwih kenthel tinimbang kanggo nglindhungi partikel alfa lan beta. Bahan kasebut bisa diblokir nganggo selembar kertas (α) utawa lempengan logam tipis (β). Bahan kanthi jumlah atom sing dhuwur lan kepadatan tinggi bisa nyedhot sinar gamma. Nyatane, yen timah 1 cm kudu dikurangi intensitas sinar gamma 50%, efek sing padha kedadeyan ing 6 cm semen lan 9 cm bumi sing ditekan.

Bahan perisai umume diukur kanthi ukuran kekandelan sing dibutuhake kanggo nyuda intensitas radiasi dadi loro. Temenan, energi foton sing luwih dhuwur, ketebalan tameng sing dibutuhake luwih gedhe.

Mula, layar kenthel dibutuhake kanggo nglindhungi manungsa, amarga sinar gamma lan sinar-X bisa nyebabake luka bakar, kanker, lan mutasi genetik. Contone, ing pembangkit listrik tenaga nuklir, digunakake kanggo nglindhungi baja lan semen ing wadhah pelet, nalika banyu bisa nyegah radiasi sajrone panyimpenan batang bahan bakar utawa transportasi inti reaktor.

Nggunakake

Perawatan radiasi ionisasi minangka cara fisik sing digunakake kanggo entuk sterilisasi bahan medis lan sanitasi, dekontaminasi panganan, bahan baku lan produk industri, lan aplikasi ing bidang liyane, Waca mengko.

Proses iki kalebu mbabarake pungkasan produk utawa bahan sing dikemas utawa akeh kanggo energi ionisasi. Iki ditindakake ing ruangan khusus sing diarani ruang iradiasi kanggo saben kahanan tartamtu lan sajrone wektu tartamtu. Gelombang iki nembus nembus produk sing ditampilake, kalebu produk rangkep multilayer.

Panggunaan Cobalt 60 kanggo perawatan penyakit tumor minangka metode sing saiki nyebar ing negara saya lan ing saindenging jagad amarga khasiat lan keamanan intrinsik. Diarani terapi kobalt utawa terapi kobalt lan kalebu mbabarake jaringan tumor menyang sinar gamma.

Kanggo iki, piranti perawatan kobalt sing diarani digunakake, sing dilengkapi sirah lapis lapis kanthi kobalt 60, lan dilengkapi piranti sing ngontrol cahya sing tepat ing saben kasus tartamtu kanggo ngobati penyakit kasebut kanthi cekap.

Aplikasi energi ionisasi komersial kaping pisanan diwiwiti wiwit wiwitan taun 1960an. Saiki, ana sekitar 160 tanduran iradiasi sing digunakake ing saindenging jagad, disebarake ing luwih saka 30 negara, nyedhiyakake macem-macem layanan kanggo luwih akeh industri.

Kaya sing sampeyan ngerteni, sanajan mbebayani, manungsa bisa nggunakake sinar gamma ing pirang-pirang wilayah kaya sing diimbuhi obat. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan sinar gamma lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.