Sedimentologi

tatanan watu endhepan

Dina iki kita bakal ngomong babagan cabang geologi sing fokus ing panelitian endapan. Babagan babagan sedimentologi. Cabang ilmu iki fokus ing panelitian endhepan lan tatanan kasebut. Sedimen minangka endapan sing ana ing lumahing lemah lan ing sisih ngisor segara. Iki bisa kedadeyan liwat macem-macem proses geologi lan penting banget kanggo ngganti geologi bumi.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake babagan kabeh ciri lan obyek kajian sedimentologi.

Karakteristik utama

nggawa sedimen

Sedimen Yaiku celengan sing ana ing lumahing lemah lan dhasar segara. Pembentukan endapan ing bagean gedhe gumantung saka tumindak fisik lan kimia sing ana ing transisi watu kasebut. Contone, swasana lan rock ngasilake hubungan sing, bebarengan karo banyu, diarani proses eksogen. Iki minangka salah sawijining sebab endhepan digawe.

Umume proses sedimenologis amarga ana tekanan lan suhu sing dhuwur. Sedimentologi fokus ing nyinaoni nyandhang watu padhet, transportasi lan endhapane. Deposisi kasebut tujuane kanggo diagenesis watu sedimen. Saka kene jenenge jeneng watu endhepan. Iki akumulasi sing kedadeyan saka macem-macem endapan nganti dadi watu. Proses iki kudu dimediasi kanthi skala wektu geologi amarga ora bisa dietung ing skala manungsa. Kita ngomong babagan pirang-pirang yuta taun kanggo nggawe watu kasebut.

Sedimen minangka bahan sing wis dilebokake ing banyu, kanthi tumindak es, angin utawa kimia kanthi banyu. Kabeh proses sedimen kasebut kedadeyan ing lumahing lan banyu.

Proses sedimentologi

sedimentologi lan sinau babagan pambentukan watu

Proses sedimen diwiwiti kanthi ngrusak watu padhet sing disebabake tumindak macem-macem jinis agen geologis. Ringkesan, proses kasebut yaiku: teori, erosi lan transportasi media kayata banyu, angin lan es. Uga bisa dibentuk dening deposition utawa udan lan, pungkasane, diagenesis apa formasi watu padhet. Proses sedimen sing ditliti ing sedimentologi rumit banget lan gumantung karo akeh faktor.

Tujuan sinau utama sedimentologi duwe peran dhasar ing bidang ilmu pengetahuan. Kapentingan ekonomi ing sawetara celengan ing lingkungan sedimen minangka bidang sedimentologi sing luwih tradisional. Utamane kedadeyan karo uyah, kerikil, wedhi lan batu bara. Uga ana macem-macem setoran logam sing asale sedimen, loro kayata umbah-umbah. Mula, sedimentologi minangka kunci kanggo ngerteni lingkungan lan wujud sawetara polusi kayata kali lan segara. Kanggo neliti kontaminasi kayata ing sistem kali, sampeyan luwih dhisik kudu ngerti cara kerjane kali, lan utamane kali sing tercemar. Ing kene endapan endapan endhepan iku penting.

Ing sedimentologi, kita nemokake geoteknik. Utamane fokus ing sinau stabilitas lemah lan minangka lapangan sing penting banget sadurunge ana pekerjaan sipil. Yen sampeyan pengin mbangun gedung kantor pusat, luwih dhisik evaluasi stabilitas jangka panjang ing lemah. Kerumitan teknis sing akeh kanggo karya gedhe kayata terowongan, jembatan, wadhuk, dalan gedhe lan pencakar langit mbutuhake panelitian ing ngisor lemah. Gumantung saka kabeh perkara kasebut, kerjane kasebut ditindakake lan ora nyebabake risiko apa wae.

Risiko geologis digandhengake karo proses sedimen. Contone, ancaman banjir kudu nyebabake sapa wae sing ana ing posisi senior kanggo ngrancang negara, wilayah utawa komune. Alluvium minangka longsor lendhut lan lendhut gedhe sing kedadeyan nalika udan nggawa kabeh endhepan lan akumulasi nyebabake longsor. Banjir lan erosi perairan deras ing kali alami utawa kalen minangka fénoména sing luwih penting tinimbang ing sédimologi.

Iki uga fokus kanggo sinau banyu soko njero lemah. Tumindake kabeh papan sing ana panyimpenan banyu ing lemah biasane padha karo sawetara parameter sedimenologis. Saiki ora mung penting kanggo ngerti akeh banyu ing saluran bawah tanah, nanging uga kualitas sumber daya alam iki.

Proses geologi sedimentologi

sedimentologi

Sadurunge, kita nyritakake manawa proses geologi utama diwiwiti kanthi ngrusak pondhokan. Iki bisa diwenehake dening sawetara agen geologi kayata pelapukan, transportasi lan sedimentasi. Pungkasane, diagenesis pembentukan rock digawe. Kita bakal ndeleng luwih jero babagan proses geologi kasebut.

Cuaca

Cuaca dipérang dadi fisika lan kimia, ayo padha ndeleng endi wae:

  • Cuaca fisik: yaiku proses sing mbobol utawa ngowahi watu gumantung saka tumindak lan kahanan lingkungane. Dheweke bisa fragmentasi lan medhot. Dheweke uga tumindak ing mineral. Penyebab udan fisik sing asring banget yaiku udan, es, cair, angin, lan owah-owahan suhu terus-terusan antara awan lan wengi.
  • Pelapukan kimia: Iki minangka kedadeyan utamane ing iklim sing lembab lan nyebabake reaksi kimia sing ana ing antarane gas atmosfer lan mineral sing ana ing watu kasebut. Ing kasus iki, apa sing kedadeyan yaiku disintegrasi partikel kasebut. Banyu lan anane gas kayata oksigen lan hidrogen dadi pemicu reaksi kimia sing nyebabake udan.

Erosi lan transportasi ing sedimentologi

Erosi kedadeyan nalika udan, angin, lan banyu mili tumindake ing watu. Mangkene fragmentasi lan deformasi sing padha kedadeyan terus-terusan. Transportasi minangka proses sing asale erosi. Kabeh fragmen lan endapan sing dipérang karo erosi diangkut nganggo banyu, glasier lan angin.

Sedimentasi minangka langkah pungkasan lan cocog karo endapan partikel padhet sing wis diangkut dening erosi. Partikel kasebut diarani endhepan. Wilayah kanthi endapan endhepan paling dhuwur yaiku cangkeme kali lan ing panggonan kaya segara lan segara. Sedimen sing wis didepositake banjur diilangi dening agen geologis liyane kayata erosi lan pelapukan. Yen endhepan kasebut entuk ukuran lan kompaksi gedhe sajrone pirang-pirang taun, bakal ana batuan sedimen.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan sedimentologi lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.