Sabuk asteroid

sabuk asteroid

Asteroid ora liya saka benda langit sing wujude orbit ing srengenge. Sanajan ukurane ora padha karo planet, duwe orbit sing padha. Akeh asteroid sing ditemokake ing orbit tata surya kita. Umume sing mbentuk sabuk asteroid kaya sing kita ngerteni. Wilayah iki ana ing antarane orbit Mars lan Yupiter. Kaya dene planet, orbitane elips.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing perlu dingerteni babagan sabuk asteroid, ciri lan pentinge.

Karakteristik utama

dununge sabuk asteroid

Iki diarani sabuk asteroid utawa sabuk utama lan dununge ana ing wilayah kasebut tata surya ing antarane orbit Yupiter lan Mars, sing misahake planet njero saka planet njaba. Ditondoi kanthi nomer akeh awak langit sing wujude ora teratur lan ukuran sing beda, diarani asteroid, lan diiringi planet kerdil Ceres.

Jeneng sabuk utama yaiku mbedakake karo obyek luar angkasa liyane ing tata surya, kayata Sabuk Kuiper ing mburine orbit Neptunus utawa Awan Oort, dununge ana ing pojok sistem tata surya sing ekstrim, meh setaun taun cahya saka srengenge.

Sabuk asteroid kasusun saka pirang-pirang yuta benda langit, sing bisa dipérang dadi telung jinis: karbonat (jinis C), silikat (jinis S) lan logam (jinis M). Saiki ana limang awak langit paling gedhe: Pallas, Vesta, Cigia, Juno lan benda langit paling gedhe: Ceres, sing diklasifikasikake minangka planet kerdil kanthi diameter 950 kilometer. Objek kasebut nggambarake luwih saka setengah massa sabuk utama, padha karo mung 4% massa rembulan (0,06% massa bumi).

Sanajan ditampilake cedhak banget karo gambar sistem tata surya, sing nggawe awan sing kandhel, sejatine asteroid kasebut adoh banget mula angel dilayari ing ruangan kasebut lan nubruk salah sawijine. Kosok baline, amarga osilasi orbit biasa, dheweke nyedhaki orbit Jupiter. Planet iki sing, kanthi gravitasi, nyebabake kahanan ora stabil ing asteroid.

Anane sabuk asteroid

watu ing angkasa

Asteroid ora mung ditemokake ing sabuk iki, nanging uga ing lintasan planet liyane. Iki tegese obyek sing watu iki duwe dalan sing padha ngubengi srengenge, nanging ora ana sing kudu kuwatir. Sampeyan bisa uga mikir yen asteroid ana ing orbit sing padha karo planet kita, bisa tabrakan lan nyebabake bencana. Iki ora cilik. Ora prelu kuatir manawa bakal kacilakan utawa ora.

Asteroid sing ana ing orbit sing padha karo planet umume lelungan kanthi kacepetan sing padha. Mula, dheweke ora bakal ketemu. Kanggo nindakake iki, Bumi kudu luwih alon utawa asteroid kudu nambah kecepatan. Iki ora bakal kedadeyan ing angkasa njaba kajaba ana kekuwatan eksternal sing nindakake. Sanalika, ukum ukum diatur dening inersia.

Asal saka sabuk asteroid

asteroid ing angkasa

Teori sing paling umum babagan asal usul sabuk asteroid yaiku kabeh sistem tata surya asale saka bagean nebula protosolar. Kanthi tembung liya, iki bisa uga asil saka kegagalan bahan panyebaran kanggo mbentuk badan langit sing luwih gedhe, amarga ana gangguan gelombang gravitasi saka Jupiter, planet paling gedhe ing tata surya. Iki ndadekake pecahan rock kasebut saling nabrak utawa ngusir menyang angkasa, mung kari 1% saka total massa awal.

Hipotesis paling tuwa nuduhake manawa sabuk asteroid bisa dadi planet sing diwangun saka nebula primitif, nanging wis rusak amarga ana pengaruh orbit utawa ledakan internal. Nanging, amarga jumlah sabuk sing sithik lan energi sing dibutuhake banget kanggo nyebul planet kanthi cara iki, hipotesis iki kayane ora mungkin.

Asteroid iki asale saka pembentukan tata surya. Tata surya kawangun udakara 4.600 milyar taun kepungkur. Iki kedadeyan nalika mega gas lan bledug gedhe banget. Yen kedadeyan kasebut, umume bahan kasebut tiba ing tengah awan, dadi srengenge.

Masalah liyane dadi planet. Nanging, obyek ing sabuk asteroid ora bisa dadi planet. Amarga asteroid dibentuk ing macem-macem panggonan lan kahanan, mula ora padha. Saben bentuk ing jarak sing beda saka srengenge. Iki ndadekake kahanan lan komposisi beda. Objek sing ditemokake dudu bunder, nanging ora teratur lan jagged. Iki digawe kanthi tabrakan terus-terusan karo obyek liyane nganti dadi kaya iki.

Bedane asteroid lan meteorit

Asteroid diklasifikasikake miturut posisine ing tata surya; wong liya diarani NEA amarga luwih cedhak karo lemah. Uga ditemokake Trojan, yaiku orbit Jupiter. Saliyane, kita duwe Centaurs. Dununge ana ing tata surya njaba, cedhak karo Cloud Oort. Kanthi tembung liya, dheweke wis "ditangkep" kanthi gravitasi lan orbit Bumi wis suwe. Dheweke uga bisa mlaku maneh.

Meteorit ora mung asteroid sing kena bumi. Iki entuk jeneng iki amarga nalika mlebu ing swasana, godhonge cahya, diarani meteor. Dheweke mbebayani tumrap manungsa. Nanging, swasana kita nglindhungi kita saka wong-wong mau amarga pungkasane lebur nalika ana hubungane karo dheweke.

Gumantung saka komposisi, bisa uga watu, metalik, utawa kalorone. Pengaruh meteorit uga positif, amarga sampeyan bisa entuk akeh informasi babagan iki. Yen cukup gedhe mula swasana ora ngrusak nalika kontak, bisa nyebabake kerusakan. Lintasan kasebut bisa diprediksi saiki amarga teknologi pengawasan sing diduweni manungsa babagan tata surya lan alam semesta.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan sabuk asteroid lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.