Rutherford

ernest rutherford

Antarane para sarjana sing nyumbang akeh babagan ilmu pengetahuan ing pirang-pirang abad kepungkur Rutherford. Jeneng lengkap yaiku Lord Ernest Rutherford lan dheweke lair tanggal 30 Agustus 1871. Dheweke dadi ahli fisika Inggris lan ahli kimia sing akeh nyumbang kanggo jagad ilmu pengetahuan. Dheweke lair ing Nelson, Selandia Baru. Salah sawijining sumbangan sing paling penting kanggo ilmu pengetahuan yaiku model atom Rutherford.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan urip lan biografi Rutherford.

Biografi Rutherford

rutherford

Dheweke putra saka Martha Thompson lan James Rutherford. Bapakne petani lan mekanik Skotlandia lan ibune guru basa Inggris. Dheweke nomer papat saka sewelas sedulur lan wong tuwane pengin menehi pendhidhikan sing paling apik marang anak. Ing sekolah, guru seneng banget nalika dadi murid sing cerdas. Iki ngidini Ernest Aku bisa mlebu perguruan tinggi Nelson. Iki minangka kampus kanthi cache sing luwih gedhe kanggo akeh wong sing duwe bakat. Dheweke bisa ngembangake kualitas apik kanggo rugbi sing nggawe dheweke misuwur banget ing sekolah.

Ing taun pungkasan dheweke dadi peringkat pertama ing kabeh mata pelajaran lan bisa mlebu ing perguruan tinggi Canterbury. Mengko ing universitas, dheweke melu beda klub ilmiah lan refleksi nanging ora nglirwakake praktik rugbi. Pirang-pirang taun kepungkur, dheweke luwih jero sinau matématika amarga beasiswa sing dipikolehi ing Universitas Selandia Baru. Mengko dheweke misuwur amarga penasaran lan kemampuane ngrampungake macem-macem masalah kimia lan aritmatika. Mula, dheweke bisa dadi mahasiswa sing hebat ing Cambridge.

Penyelidikan pisanan

eksperimen kimia lan fisika

Penyelidikan pertama Rutherford wiwit nuduhake manawa zat besi bisa magnet kanthi frekuensi dhuwur. Asil akademik sing apik banget ngidini dheweke nerusake studi lan investigasi sing beda sajrone pirang-pirang taun. Ing Laboratorium Cavendish Cambridge bisa nindakake prakteke kanthi arahan sing nemokake elektron Joseph John Thompson. Praktek kasebut wiwit ditindakake wiwit taun 1895.

Sadurunge budhal kanggo nindakake petualangan investigasi, dheweke dadi tunangan karo Mary Newton. Pirang-pirang taun mengko lan kerja amarga dheweke diangkat dadi profesor ing Universitas McGill ing Montreal. Iki ana ing Kanada. Pirang-pirang taun mengko, nalika bali menyang Inggris, dheweke gabung karo tenaga pengajar ing Universitas Manchester. Ing kene dheweke wiwit mulang kelas fisika eksperimen. Pungkasane Thompson mundur minangka direktur laboratorium Cavendish ing Universitas Cambridge lan Rutherford ngganteni.

Salah sawijining frase ilmuwan sing paling apik iki yaiku:

"Yen eksperimen sampeyan butuh statistik, mesthine kudu nindakake eksperimen sing luwih apik." Ernest Rutherford

Panemuan Rutherford

model atom

Ing taun 1896 radioaktivitas wis ditemokake lan temuan iki nggawe kesan banget kanggo ilmuwan iki. Amarga alasan iki, dheweke wiwit nyelidiki lan nindakake riset kanthi menehi wektu lan nyoba ngenali komponen utama radiasi. Dheweke negesake manawa partikel alfa minangka inti helium lan kaget kabeh wong ing ilmu pengetahuan kanthi formulasi teori struktur atom. Mula saka iku model atom Rutherford. Minangka hadiah, dheweke dipilih dadi anggota Royal Society ing taun 1903 lan banjur dadi presiden.

Model atom iki diterangake ing taun 1911 lan mengko dipoles dening Niels Bohr. Ayo ndeleng pandhuan utama model atom Rutherford:

  • Partikel sing nduweni muatan positif ing jero atom iku disusun kanthi volume sing sithik banget yen mbandhingake karo volume total atom kasebut.
  • Meh kabeh massa sing ana ing atom ana ing volume sithik sing kasebut. Massa njero iki diarani inti.
  • Elektron sing duwe muatan negatif dheweke ditemokake muter ing inti.
  • Elektron muter kanthi kecepatan dhuwur nalika ngubengi inti lan nindakake ing jalur bunder. Lintasan kasebut diarani orbit. Mengko aku bakal dheweke dikenal minangka orbitals.
  • Loro-lorone elektron kasebut sing diisi negatif lan inti saka atom sing diisi positif dhewe mesthi ditahan amarga kekuwatan sing apik ing elektrostatik.

Kabeh iki dituduhake kanthi eksperimen lan diidini nggawe urutan dimensi kanggo ekstensi nyata inti atom. Ernest nyusun teori babagan radioaktivitas alami sing ana gandhengane karo transformasi unsur-unsur spontan. Yen dheweke urip dadi kolaborator ing konter radiasi amarga pakaryan ing bidang fisika atom. Mangkono, dheweke diajeni minangka salah sawijining bapak disiplin iki.

Hadiah Nobel ing Kimia

Kontribusi ilmu pengetahuan mbiyantu banget nalika Perang Dunia Pertama. Lan bisa uga nindakake macem-macem panelitian kanggo ndeteksi kapal selam kanthi nggunakake gelombang swara. Iki minangka prekursor pertama ing panelitian, sanajan sawise perselisihan rampung, transmutasi unsur kimia gawean kaping pisanan ditindakake kanthi ngebom atom nitrogen minangka partikel alfa. Kabeh karya utama Rutherford isih dikonsultasi saiki ing perpustakaan lan universitas ing saindenging jagad. Umume karyane gegandhengan karo radioaktivitas lan radiasi saka zat radioaktif.

Amarga dingerteni saka investigasi babagan disintegrasi elemen kasebut, dheweke bisa entuk Hadiah Nobel ing kimia ing taun 1908, sadurunge nerbitake model atome. Unsur 104 tabel périodhe dijenengi Rutherfordium minangka pakurmatan. Nanging, kita ngerti ora ana sing kekal lan, sanajan ilmuwan iki menehi kemajuan kanggo ilmu pengetahuan, dheweke tilar donya tanggal 19 Oktober 1937 ing Cambridge, Inggris. Sisa mayité dipendhem ing Westminster Abbey lan ing kana padha leren bareng karo Sir Isaac Newton lan Lord Kelvin.

Kaya sing sampeyan ngerteni, ana akeh ilmuwan sing nyumbang akeh pengalaman lan ilmu kanggo jagad ilmu pengetahuan lan, bebarengan, dheweke nggawe kita ngerti luwih akeh. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan biografi lan prestasi Lord Ernest Rutherford.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.