Dering Geni

ring pasifik geni

Ing planet iki, sawetara wilayah luwih mbebayani tinimbang liyane, mula jeneng wilayah kasebut luwih nggumunake lan sampeyan bisa uga mikir yen jeneng kasebut nuduhake perkara sing luwih mbebayani. Ing kasus iki, kita bakal ngomong babagan Dering Geni saka Pasifik. Jeneng iki nuduhake wilayah ing saubengé segara iki, ing ngendi lindhu lan aktivitas vulkanik kerep banget.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab Ring of Fire, ngendi iku dumunung lan apa ciri.

Apa Ring of Fire

vulkanik aktif

Ing wilayah sing bentuke tapal kuda iki tinimbang bunder, akeh lindhu lan aktivitas vulkanik wis kacathet. Iki ndadekake wilayah kasebut luwih mbebayani amarga ana bencana. Cincin iki wiwit saka Selandia Baru nganti kabeh pesisir kulon Amerika Kidul, kanthi total dawane luwih saka 40.000 kilometer. Iki uga ngliwati kabeh pesisir Asia Wétan lan Alaska, ngliwati sisih lor-wétan Amérika Lor lan Tengah.

Kaya sing kasebut ing piring tektonik, sabuk iki menehi tandha pinggiran ing ngendi Lempeng Pasifik manggon bebarengan karo lempeng tektonik cilik liyane sing mbentuk kerak sing disebut. Minangka wilayah sing kerep lindhu lan aktivitas vulkanik, iki diklasifikasikake minangka zona mbebayani.

Latihan

gunung geni dumunung ing donya

Cincin Api Pasifik dibentuk kanthi gerakan lempeng tektonik. Piring ora tetep, nanging terus-terusan obah. Iki amarga anané konveksi ing mantel. Bentenipun ing Kapadhetan materi njalari padha obah lan ndadekake lempeng tektonik obah. Kanthi cara iki, pamindahan sawetara sentimeter saben taun bisa ditindakake. Kita durung ngelingi babagan ukuran manungsa, nanging yen kita ngevaluasi wektu geologi, mula katon.

Swara mayuta-yuta taun, obahe piring kasebut nyebabake pembentukan Cincin Api Pasifik. Lempeng tektonik ora bisa manunggal kanthi lengkap, nanging ana spasi ing antarane. Biasane dawane kira-kira 80 kilometer lan obah kanthi konveksi ing mantel kasebut.

Nalika piring iki pindhah, padha cenderung misahake lan tabrakan karo saben liyane. Gumantung ing Kapadhetan saben siji, siji uga bisa sink liwat liyane. Contone, kapadhetan lempeng samudra luwih gedhe tinimbang lempeng kontinental. Mulane, nalika loro piring tabrakan, padha nyilem ing ngarepe piring liyane. Gerakan lan tabrakan lempeng iki ngasilake aktivitas geologi sing kuwat ing pinggir lempeng. Mulane, wilayah kasebut dianggep utamané aktif.

Wates plate sing ditemokake:

  • Watesan konvergensi. Ing watesan kasebut ana papan ing ngendi lempeng tektonik tabrakan karo siji liyane. Iki bisa nyebabake piring sing luwih abot bakal tabrakan karo piring sing luwih entheng. Kanthi cara iki, sing diarani zona subduksi dibentuk. Siji piring subducts liwat liyane. Ing dhaerah-dhaerah kang kadadeyan iki, akeh gunung geni, amarga subduksi iki njalari magma munggah ing kerak bumi. Temenan, iki ora bakal kedadeyan kanthi cepet. Iki minangka proses sing mbutuhake milyaran taun. Iki carane busur vulkanik dibentuk.
  • Watesan divergen. Padha bener ngelawan saka convergent. Ing antarane piring kasebut, piring kasebut ana ing kahanan pamisah. Saben taun padha misahake sethitik liyane, mbentuk lumahing segara anyar.
  • Watesan transformasi. Ing watesan kasebut, piring kasebut ora dipisahake utawa disambungake, mung geser sejajar utawa horisontal.
  • Titik panas. Iki minangka wilayah sing suhu mantel langsung ing sangisore piring luwih dhuwur tinimbang wilayah liyane. Ing kahanan kasebut, magma panas bisa munggah menyang permukaan lan ngasilake gunung geni sing luwih aktif.

Watesan lempeng dianggep minangka wilayah sing konsentrasi geologi lan aktivitas vulkanik. Mulane, iku normal yen akeh gunung geni lan lindhu klempakan ing Ring of Fire Pasifik. Masalahe yaiku nalika ana lindhu ing segara lan nyebabake tsunami lan tsunami sing cocog. Ing kahanan kasebut, bebaya bakal saya tambah nganti bisa nyebabake bencana kaya sing ana ing Fukushima ing taun 2011.

Aktivitas vulkanik Ring of Fire

ring geni

Sampeyan bisa uga wis ngelingi yen distribusi gunung geni ing bumi ora rata. Kosok baline. Dheweke minangka bagean saka kegiatan geologi sing luwih gedhe. Yen ora ana kegiatan kasebut, gunung geni ora bakal ana. Lindhu disebabake akumulasi lan ngeculake energi antarane piring. Lindhu iki luwih umum ing negara Cincin Api Pasifik kita.

Lan apa iki Ring of Fire iku siji sing konsentrasi 75% saka gunung geni aktif kabeh planet. 90% lindhu uga dumadi. Ana pulo lan nuswantara sing ora kaetung bebarengan, uga macem-macem gunung geni, kanthi jeblugan sing ganas. Lengkungan vulkanik uga umum banget. Iki minangka ranté gunung geni sing ana ing ndhuwur piring subduksi.

Kasunyatan iki ndadekake akeh wong ing saindenging jagad kepincut lan wedi karo zona geni iki. Iki amarga kekuwatan tumindake sing gedhe banget lan bisa nyebabake bencana alam sing nyata.

Negara-negara sing dilewati

Rantai tektonik ekstensif iki nyakup papat wilayah utama: Amerika Utara, Amerika Tengah, Amerika Selatan, Asia, lan Oseania.

  • Amerika Utara: Iki ngliwati pesisir kulon Meksiko, Amerika Serikat, lan Kanada, terus menyang Alaska, lan gabung karo Asia ing Pasifik Lor.
  • Amerika Tengah: kalebu wilayah Panama, Costa Rica, Nikaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala lan Belize.
  • Amérika Kidul: Ing tlatah iki nyakup meh kabeh Chili lan bagean Argentina, Peru, Bolivia, Ekuador lan Kolombia.
  • Asia: iku nutupi pesisir wétan Rusia lan terus liwat negara Asia liyane kayata Jepang, Filipina, Taiwan, Indonesia, Singapura lan Malaysia.
  • Oseania: Kapuloan Solomon, Tuvalu, Samoa lan Selandia Baru minangka negara ing Oseania sing ana Cincin Api.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Cincin Api Pasifik, kegiatan lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.