Pyrenees

mujur nengen pyrenees

Dina iki kita bakal ngrembug babagan gunung-gunung sing misuwur sing dadi alangan alami antarane Prancis lan Spanyol. Babagan iki yaiku Pyrenees. Iki minangka pagunungan sing misahake Semenanjung Iberia saka Eropa liyane. Iki minangka salah sawijining gunung sing paling dikenal ing kabeh Eropa lan salah sawijining gunung sing paling apik ing saindenging jagad. Dikenal kanthi jeneng Pyrénées ing basa Prancis, Pirineus ing Catalan lan Pirinioak utawa Auñamendiak ing Basque.

Ing artikel iki, kita bakal crita kabeh ciri, asal, flora lan fauna Pyrenees.

Karakteristik utama

Pyrenees

Dumunung ing sisih kidul-kulon Eropa lan kabeh wilayah iki kalebu negara cilik Andorra. Jeneng pegunungan asalé saka Pirene sing dadi putri ing mitologi Yunani sing ditresnani Hercules. Kanthi lumakune wektu pagunungan kasebut, saya suwe saya akeh gegayutan lan wigati tumrap budaya masarakat sacedhake. Ora mung ing critane, nanging uga kegiyatan. Wis kebiasaan ing Pyrenees nindakake angonan transhumansi sapi dipindhah saka peternakan menyang gunung sing luwih dhuwur ing musim panas.

Saiki kita ngerti manawa loro-lorone Pyrenees dadi tujuan sing populer kanggo kegiatan rekreasi lan gunung. Wilayah alam sing dilindhungi sing duwe macem-macem flora lan fauna. Ing Prancis ana Taman Nasional Pyrenees kanthi rezim perlindungan lingkungan sing luwih dhuwur. Sing dimaksudake kanggo ngreksa yaiku kekayaan ekosistem kaya alam.

Sajrone kabeh pagunungan ana luwih saka 50 pucuk sing dhuwure luwih saka 3.000 meter. Rantai gunung kasebut dawane udakara udakara 491 kilometer ing antarane Prancis, Spanyol lan Andorra. Iki digawe saka rong rantai sing sejajar karo wetan nganti mangulon saka sisih lor Laut Mediterania nganti Teluk Biscay. Bisa diarani manawa kabeh sistem gunung praktis garis lurus. Dipérang sacara fisiografi dadi 3 bagean: wétan, tengah lan kulon.. Umume pucuk paling dhuwur biasane ditemokake ing bagean tengah.

Pucuk paling gedhe yaiku Aneto kanthi dhuwure 3.404 meter. Diikuti puncak Posets, kanthi dhuwure 3,375 meter, lan Monte Perdido, dhuwure 3,355 meter. Beda karo jajaran gunung liyane ing donya sing duwe tagihan sing padha, pangembangan gletser luwih lemah. Ana sawetara ing zona kulon lan tengah nanging ora ana ing sisih wétan. Sanajan ora stabil, level salju bisa beda-beda miturut wilayah kasebut. Biasane bisa tekan 2.700 meter saka ndhuwur segara.

Yaiku gunung sing sisihane gedhe lan ora dikepung kali sing dawa banget. Apa sing misuwur babagan Pyrenees yaiku dheweke duwe akeh guwa lan kali ing ngisor lemah.

Formasi lan iklim Pyrenees

kali ing gunung

Ing wilayah Pyrenees tengah kita nemokake iklim garing lan adhem. Nanging, ing wilayah wétan duwe musim panas sing cenderung anget. Bagean kulon luwih akeh dipengaruhi dening arus udara lembab sing asale saka Samodra Atlantik. Sajrone pirang-pirang taun, erosi agen geologis sing beda-beda lan ora ana glasier sing gedhe utawa signifikan ndadekake permukaan gunung kasebut rusak. Nanging, dheweke wis ngreksa ukurane nganti ewonan taun. Sampeyan bisa ndeleng canyon, lereng Rocky lan sawetara dataran karst sing nggawe mujur nengen tenan.

Ing sawetara dhaerah sing luwih dhuwur bisa uga katon pratandha glaciasi sing lawas sing wis bukti nalika ndeleng pembentukan cirques lan lembah ing bentuk U. Kita elinga yen lembah ing bentuk V biasane kali lan kali sing Wangun U lan minangka asil saka glasier. Ana sawetara sumber banyu termal sing akeh mineral.

Babagan pembentukan, sawetara endhepan wis dipikolehi saka Pyrenees sing diwiwiti saka Paleozoic lan Mesozoic. Nanging, évolusi géologis wiwit jaman Precambrian. Formasi kasebut amarga tabrakan Iberia mikrokontonan lan sisih kidul lempeng Eurasia. Kalorone wiwit obah lan nyedhaki siji-sijine nganti padha tabrakan. Minangka asil tabrakan, kerak munggah lan pagunungan dibentuk. Iki kedadeyan udakara 100-150 yuta taun kepungkur.

Wilayah Pyrenees tengah utamane kalebu Slate lan granit sing watu umure udakara 200 yuta taun. Uga digawe saka watu gamping, watu pasir, dolomit, lan macem-macem jinis watu sedimen.

Flora lan fauna Pyrenees

ekonomi lan fauna pyrenees

Kaya sing wis kasebut sadurunge, Pyrenees duwe keanekaragaman hayati Rita sing dimaksudake kanggo dilestarekake. Udakara 3.500 spesies tanduran urip bebarengan, ing endi 200 saka endemik. Perlu digatekake manawa spesies endemik khas kanggo ekosistem lan duwe nilai luwih gedhe ing babagan konservasi. Amarga udan luwih akeh ing sisih kulon amarga pengaruh Atlantik, kita bisa ndeleng manawa tanduran luwih nyenengake. Saliyane, Pyrenees sisih wétan ora bisa ngatasi spesies sing akeh.

Flora Pyrenees digawe saka alas lan padang rumput alpine ing endi sawetara spesies misuwur, kayata wit Carrascan, oak downy, pine watu lan juniper. Ing antarane sawetara spesies endemik unik ekosistem kasebut, kita duwe tanduran genus Xatardia.

Minangka kanggo fauna, diwakili utamane dening desman Iberia. Uga ana sawetara bruwang, lan lynx Iberia, wulung jenggot, pyrenean anyar, kupu-kupu Erebia rondoui lan moluska Helicella nubigena.

Ekonomi

Ana sawetara tambang besi, celengan batu bara lan lignite sing sumber daya mineral cukup langka yen dibandhingake karo papan liya. Ekonomi papan iki adhedhasar umume kayu lan suket. Sawetara lepen digunakake kanggo nyipta tanduran hidroelektrik. Talc lan seng diekstrak saka kene. Kutha sakiwa tengene umume melu tetanen lan ingon ingon.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Pyrenees lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.