Pulo paling gedhé ing donya

pulo paling gedhe ing donya

Wangsulan: Bab ingkang paling normal kanggo nimbang pulo iku kanggo mikir sing padha duwe ukuran cilik. Nanging, iki ora kaya ngono. Ing donya ana pulo-pulo sing ukurane gedhe banget sing dadi papan kanggo populasi gedhe kayata Jepang. Akeh wong wonder apa iku pulo paling gedhe ing donya.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake manawa pulo paling gedhe ing donya, karakteristik lan cara uripe.

Pulo paling gedhé ing donya

tanah ijo

Ana sewu siji jinis pulo. Beda ukuran, wujud, flora, fauna, iklim lan geografi. Lan, nalika umume pulo kawangun kanthi alami, liyane, kayata Pulo Flevopolder lan René-Levasseur, digawe manungsa, yaiku dibangun dening wong.

Ana pulo ing kali lan tlaga, nanging pulo paling gedhe ana ing segara. Malah ana sawetara ahli geografi sing nganggep Australia minangka pulo sanajan ukurane meh kaping papat tinimbang Greenland. Salajengipun, meh mokal kanggo ngerti nomer pas pulo sing manggon ing planet kita. Ora dikandhakake yen samodra durung ditelusuri kanthi lengkap. Saiki, mung 30 pulo sing dikawruhi kanthi jembaré antara 2.000 nganti 2.499 kilometer persegi.

Lima pulo ing Pulo Baffin, Pulo Madagaskar, Pulo Borneo, Pulo New Guinea, lan Greenland paling sethithik 500.000 kilometer persegi, mula Top1 kita ana ing kene.

Greenland minangka pulo paling gedhe lan siji-sijine ing donya kanthi jembar luwih saka siji yuta kilometer persegi. Lumahing 2,13 yuta kilometer persegi, meh seprapat saka ukuran Australia sing kita kasebut ing ndhuwur.

Dikenal amarga gletser gedhe lan tundra sing jembar, telung perempat pulo kasebut ditutupi dening siji-sijine lapisan es permanen sing isih ana (muga-muga bakal ana nganti pirang-pirang taun maneh), uga Antartika. Ibukutha lan kutha paling gedhé, Nuuk, minangka papan kanggo kira-kira sapratelo saka populasi pulo kasebut.

Lan kudu dicathet yen negara iki minangka wilayah sing paling sithik pedunung ing donya, lan mayoritas wong Greenland yaiku Inuit utawa Eskimo. Nanging, saiki pulo kasebut dadi tujuan wisata sing populer. Sacara politis, iki minangka wilayah otonomi Denmark, sanajan njaga kebebasan politik lan pamrentahan sing kuat. Saka 56.000 wong sing manggon ing Greenland, 16.000 manggon ing ibukutha, Nuuk, sing Kutha iki dumunung 240 kilometer saka tengah Arktik lan ibukutha paling lor ing donya.

Khususé, New Guinea (pulo paling gedhé kaloro) minangka pulo paling dhuwur ing donya kanthi dhuwuré 5.030 mèter ing sadhuwure segara lan minangka papan kanggo puncak paling dhuwur ing Oseania. Kanthi sisih kulon New Guinea, Sumatra, Sulawesi, lan Jawa, Indonesia minangka negara pulo paling gedhe ing donya.

Pulo paling gedhe liyane ing donya

pulo paling gedhe ing donya

Guinea Baru

Ing 785.753 kilometer persegi, New Guinea minangka pulo paling gedhe nomer loro ing donya. Sacara politis, pulo iki kapérang dadi rong bagéan, siji bagéan saka negara mardika Papua New Guinea lan liyane disebut Western New Guinea, kang kalebu ing wilayah Indonesia.

Dumunung ing pinggir kulon Samudra Pasifik, ing sisih lor Australia, mula dipercaya manawa New Guinea kalebu ing bawana iki ing wektu sing adoh. Sing nggumunake babagan pulo iki yaiku manggoni keanekaragaman hayati sing gedhe banget, kita bisa nemokake saka 5% nganti 10% saka total spesies ing bumi.

Kalimantan

Luwih cilik tinimbang New Guinea yaiku Borneo, pulo paling gedhe nomer telu ing donya kanthi ambane 748.168 kilometer persegi lan siji-sijine pulo ing Asia Tenggara. Kaya ing kasus sadurunge, ing kene kita uga nemokake keanekaragaman hayati sing sugih lan akeh spesies, akeh sing kaancamKaya macan tutul. Ancaman kanggo swarga cilik iki asale saka deforestasi abot sing dialami wiwit taun 1970-an, amarga warga kene ora duwe lemah sing subur kanggo tetanèn tradisional lan kudu nebang lan ngedol kayu.

Telung bangsa beda urip bebarengan ing pulo Kalimantan; Indonesia ing sisih kidul, Malaysia ing sisih lor lan Brunei, sawijining kasultanan cilik sing, sanajan jembaré kurang saka 6.000 kilometer persegi, minangka negara paling sugih ing pulo kasebut.

Madagaskar

Mbok menawa pulo paling misuwur, thanks kanggo film kartun, Madagaskar minangka pulo paling gedhé nomer papat ing donya kanthi jembaré 587.713 kilometer persegi. Dumunung ing Samudra Pasifik, ing pesisir Mozambik, dipisahake saka bawana Afrika dening Selat Mozambik.

Luwih saka 22 yuta wong manggon ing kono, umume nganggo basa Malagasi (basane dhewe) lan Prancis, koloni negara kasebut nganti kamardikan ing taun 1960, sing hubungane raket nganti saiki.

Baffin

Kanggo nemokake pungkasan saka 5 pulo paling apik ing donya, kita kudu bali menyang ngendi kita miwiti, Greenland. Pulo Baffin, bagéan saka Kanada, dumunung ing antarane negara kasebut lan Greenland, lan wis 11.000 residents ing extension 507.451 kilometer persegi.

Pulo iki wis digunakake minangka pangkalan perburuan paus wiwit ditemokake dening wong Eropa ing taun 1576, lan saiki kegiatan ekonomi utama ing pulo kasebut yaiku pariwisata, pertambangan lan perikanan, kanthi pariwisata sing digambar dening pemandangan sing nggumunake saka Lampu Lor. .

Apa Australia ora pulo paling gedhe ing donya

australia ing peta

Australia dudu pulo paling gedhe, ora amarga cilik, nanging amarga sacara geografis dudu pulo, nanging minangka bawana. Ya, ing tingkat terrestrial bisa dianggep minangka pulo amarga minangka permukaan bumi sing diubengi dening banyu, mula akeh sing nganggep pulo kasebut. Nanging, nalika tiba ing piring tektonik dhewe dianggep minangka bawana. Punapa mawon, yen kita nganggep minangka pulo, Iki ora bakal dadi sing paling gedhe ing donya, amarga Antartika minangka bawana pulo liyane sing luwih gedhe.

Kaya sing sampeyan ngerteni, beda karo sing biasane sampeyan pikirake, ana pulo kanthi ukuran sing dadi kutha lan populasi sing akeh banget. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan pulo paling gedhe ing donya lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.