Bedane antarane cuaca lan iklim

Cuaca gunung

Ing saben dina lan ing media sing beda-beda, kita ngomong babagan iklim lan cuaca. Akeh wong bingung konsep iki lan ora ngerti persis apa prabédan antarane cuaca lan iklim.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake apa bedane utama antarane cuaca lan iklim sing ana lan karakteristik saben wong.

Bedane antarane cuaca lan iklim

prabédan antarane karakteristik cuaca lan iklim

Sanajan konsep-konsep kasebut cedhak, istilah cuaca lan iklim ora bisa diganti. Ana prabédan dhasar sing misahake lan mbedakake: cakrawala wektu.

Nalika kita ngomong babagan iklim, kita nuduhake kahanan atmosfer kayata suhu, kelembapan utawa tekanan ing wilayah tartamtu lan kanggo wektu sing relatif cendhak. Yaiku, nalika ndeleng ramalan cuaca, dheweke ngomong babagan cuaca, dudu iklim.

Cuaca, ing sisih liya, nuduhake kabeh nilai atmosfer padha, nanging rata-rata sajrone wektu sing suwe ing sawijining wilayah. Pramila, nalika nerangake owah-owahan iklim, umpamane, njupuk cathetan lan data sing diklumpukake sajrone pirang-pirang taun.

Kaya sing wis dakkandhakake, kita bisa nemtokake iklim minangka statistik cuaca jangka panjang, biasane 30 taun. Kanggo ngukur cuaca, kita kudu ndeleng owah-owahan ing unsur-unsur kasebut, sing kita dhaptar ing ngisor iki. Sistem iklim ing wilayah tartamtu ditemtokake dening limang komponen. Komponen iklim yaiku:

  • Atmosfer
  • Hydrosfer
  • Kromosfer
  • Litosfer
  • Biosfer

Iklim uga dipengaruhi dening macem-macem faktor, kayata topografi utawa vegetasi.

Unsur cuaca

prabédan antarane cuaca lan iklim

Ana limang unsur sing mbentuk iklim:

  • Suhu atmosfer: Minangka jeneng kasebut, yaiku panas utawa adhem hawa ing wektu tartamtu lan ing wektu tartamtu. Iki utamané dipengaruhi dening radiasi solar, sing bakal dadi luwih dhuwur utawa luwih murah gumantung saka planet lan geografi. Suhu atmosfer lan udan minangka rong unsur iklim sing paling penting.
  • udan: Kalebet maneka wujud toya saking méga ing atmosfer ingkang tumuju lumahing bumi. Udan, salju, lan es minangka wujud udan.
  • Tekanan atmosfer: Iku bobot sing ditindakake dening massa udara ing kabeh arah. Sing luwih dhuwur, luwih sithik bobote amarga ana kurang udara ing ndhuwur kita. Temperatur uga njalari hawa nggedhekake lan kelangan kapadhetan, saengga ing dhuwur, suhu sing luwih dhuwur, tekanan sing luwih murah.
  • Angin: Iku gerakane udhara liwat atmosfer.
  • Asor: Pungkasan, salah sawijining unsur iklim yaiku kelembapan atmosfer, yaiku jumlah banyu ing atmosfer ing wangun uap.
  • Penguapan banyu: Proses fisik sing ngganti banyu saka cairan dadi gas.
  • Panutup Awan: Iku babagan mega lan jumlah awan kasebut ing atmosfer.

Faktor sing menehi tandha beda antarane cuaca lan iklim

faktor iklim

Ana 6 faktor iklim utama:

  • Latitude: yaiku jarak sudut antarane titik tartamtu lan khatulistiwa bumi. Iki mengaruhi sudut kedadeyan radiasi srengenge, sing mengaruhi intensitas pemanasan ing wilayah kasebut lan dawane awan lan wengi.
  • Dhuwur: yaiku jarak vertikal antarane titik tartamtu lan permukaan laut. Iki nduwe pengaruh gedhe ing iklim, amarga papan sing luwih dhuwur tegese suhu sing luwih murah lan tekanan sing luwih murah. Lantai termal diwenehake dening dhuwur.
  • Jarak saka segara: Iki penting amarga pengaruh banyu gedhe lan kemampuan kanggo nahan panas luwih suwe tinimbang permukaan kontinental. Wilayah sing luwih adoh saka segara duwe amplitudo termal sing luwih dhuwur amarga ora duwe efek smoothing saka segara.
  • Arus Samudra: Dheweke nggawa banyu akeh saka panggonan sing luwih anget utawa kurang, saengga dadi pipa utawa bagean saka radiator utawa kulkas.
  • Orientasi Topografi: Tandhani manawa wilayah kasebut cerah utawa teduh lan sepira akehe sinar srengenge.
  • Arah angin planet lan angin musiman: Nalika kita ngomong babagan faktor iklim, kita nyebutake angin, sing nduweni fungsi sing padha karo arus samudra, ngobahake hawa sing akeh, kanthi suhu lan badai sing beda utawa pengaruh liyane.

apa cuaca

Cuaca nuduhake kahanan kabeh faktor atmosfer ing panggonan lan wektu tartamtu. Kita bakal weruh yen kita sebutno yen sesuk bakal udan utawa yen bakal panas utawa yen minggu kepungkur atis banget. Dadi sing kita deleng ing ramalan cuaca utawa ramalan cuaca.

Wektu wis disinaoni kanthi jero wiwit jaman biyen, sabenere amarga luwih ngerti kita, luwih tepat kita ngerti iklim lan, mulane, luwih akeh alat sing kudu kita prédhiksi. Bisa prédhiksi cuaca mesthi penting banget kanggo manungsa. Saka aplikasi tetanèn paling dhasar, kanggo nyiapake rencana, trip utawa acara.

Instrumen meteorologi kanggo ngukur cuaca

Kanggo ngrampungake pangerten kita babagan prabédan antarane iklim lan cuaca, kita mung kudu ngomong sethithik babagan sing terakhir. Sampeyan uga penting kanggo ngerti babagan instrumen meteorologi sing ngukur wektu lan nggawe ramalan cuaca utawa meteorologi:

  • Termometer: Iku ngidini kanggo ngukur suhu atmosfer panggonan ing wektu tartamtu. Iki carane suhu maksimum, rata-rata lan minimal saka wilayah dikenal.
  • Barometer: Ukur tekanan atmosfer.
  • Anemometer: Ukur kacepetan angin.
  • Pluviometer: Iki ngukur udan, udan es lan salju.
  • Vane: Iku mbantu kita ngerti arah angin.

variasi iklim

Cuaca lan iklim minangka istilah sing digunakake kanggo ngganti kahanan atmosfer saiki utawa saiki ing skala jam nganti dina. Kaya sing kasebut ing ndhuwur, nalika cuaca (meteorologis) nuduhake kahanan atmosfer saiki, iklim nuduhake owah-owahan liwat telung puluh taun utawa luwih.

Variabilitas iklim nuduhake owah-owahan ing negara rata-rata iklim lan statistik liyane ing kabeh skala temporal lan spasial, ngluwihi acara cuaca individu, kedadeyan ing skala wektu-kanggo-iklim sing beda.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan beda antarane cuaca lan iklim.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.