Planet Jupiter

Planet Jupiter

Ing artikel sadurunge, kita ngobrol babagan kabeh ciri tata surya. Ing kasus iki, kita bakal fokus planet Jupiter. Planet kaping lima paling adoh saka Surya lan paling gedhe ing kabeh tata surya. Ing mitologi Romawi, dheweke diarani raja para dewa. Ora ana liyane lan ora kurang saka 1.400 kali luwih gedhe tinimbang ukuran Bumi. Nanging, jisimane mung udakara 318 kali lipat saka Bumi, amarga dhasar gas.

Apa sampeyan pengin ngerti kabeh sing ana gandhengane karo planet Jupiter? Ing kiriman iki, kita bakal nganalisa kanthi jero. Sampeyan mung kudu terus maca 🙂

Karakteristik Jupiter

Karakteristik Jupiter

Kapadhetan Jupiter udakara seperempat kerapatan planet kita. Nanging, interior umume kalebu gas hidrogen, helium lan argon. Beda karo Bumi, ora ana bedane sing jelas antara permukaan Bumi lan swasana. Iki amarga gas atmosfer alon-alon malih dadi cairan.

Hidrogen dikompresi nganti ana ing cairan logam. Iki ora kedadeyan ing planet kita. Amarga kadohan lan kangelan nyinaoni interior planet iki, mula durung dingerteni inti saka inti kasebut. Diperkirakan manawa bahan-bahan watu ing bentuk es, amarga suhu sithik banget.

Babagan dinamika, siji revolusi ngubengi Srengenge saben 11,9 taun Bumi. Amarga jarak lan orbit luwih dawa, luwih suwe ngubengi Srengenge tinimbang planet kita. Dununge ing jarak orbit 778 yuta kilometer. Bumi lan Jupiter duwe wektu nalika dheweke saya cedhak lan adoh saka siji liyane. Iki amarga orbitane ora padha taun. Saben 47 taun, jarak ing antarane planet beda-beda.

Jarak minimal antarane loro planet kasebut yaiku 590 yuta kilometer. Jarak iki kedadeyan ing taun 2013, Nanging planet iki bisa ditemokake kanthi jarak maksimal 676 yuta kilometer.

Suasana lan dinamika

Suasana Jupiter

Dhiameter khatulistiwa Jupiter yaiku 142.800 kilometer. Mung udakara 9 jam lan 50 menit kanggo nguripake porosike. Rotasi cepet iki lan meh kabeh komposisi hidrogen lan helium nyebabake kenthel khatulistiwa sing katon nalika ndeleng planet ing teleskop. Rotasi ora seragam lan efek sing padha katon ing srengenge.

Swasanane jero banget. Bisa diarani yen mbungkus kabeh planet saka njero nganti njaba. Rasane mirip karo Srengenge. Iki kalebu utamane hidrogen lan helium kanthi jumlah metana, amonia, uap banyu, lan senyawa liyane. Yen kita mlebu ing Jupiter, tekanan gedhe banget banjur atom hidrogen pecah, ngeculake elektron. Iki kedadeyan kanthi cara supaya atom sing diasilake kalebu mung proton.

Mangkene carane hidrogen sing anyar dipikolehi, sing diarani hidrogen logam. Karakteristik utamane yaiku nduweni sifat sing padha karo bahan cair konduktif listrik.

Dinamika kasebut dibayangke kanthi garis-garis warna bujur, awan atmosfer lan badai. Pola maya ganti jam utawa dina. Garis-garis iki luwih katon amarga warna pastel awan. Werna kasebut katon ing Titik Abang Jupiter sing Gedhe. Iki bisa dadi merek paling misuwur ing planet iki. Lan badai bentuk oval kompleks kanthi variasi warna saka bata abang nganti jambon. Gerakan arah jarum jam lan wis suwe aktif.

Komposisi, struktur lan medan magnet

Ukuran dibandhingake karo Bumi

Kaya sing wis diandharake sadurunge, pengamatan spektroskopik saka Bumi nuduhake manawa umume atmosfer Jupiter kasusun saka hidrogen molekul. Penelitian inframerah nuduhake yen 87% yaiku hidrogen lan helium 13% liyane.

Kapadhetan sing wis diamati ngidini kita nyimpulake manawa interior planet kudu duwe komposisi atmosfer sing padha. Planet sing kiat iki digawe saka rong unsur sing paling entheng lan paling akeh ing jagad iki. Iki nggawe komposisi sing padha karo Matahari lan lintang-lintang liyane.

Akibate, Jupiter bisa uga asale saka kondensasi langsung nebula surya primordial. Iki minangka mega gas interstellar lan bledug sing gedhe kabeh sistem solar kita kabentuk.

Jupiter ngetokake kira-kira kaping pindho energi sing ditampa saka Surya. Sumber sing ngeculake energi iki asale saka kontraksi gravitasi sing alon ing kabeh planet. Mesthi kudu satus kaping luwih gedhe kanggo massa kanggo miwiti reaksi nuklir kaya srengenge lan lintang-lintang. Bisa diarani Jupiter minangka Sun sing surup.

Suasanane duwe rezim sing rame lan akeh jinis awan. Hawane adhem banget. Fluktuasi suhu periodik ing atmosfer ndhuwur Jupiter ngatonake pola pangowahan angin kaya wilayah khatulistiwa stratosfer Bumi. Sanajan mung bagean paling njaba saka Jupiter sing bisa ditliti kanthi kajelasan lengkap, pitungan nuduhake manawa suhu lan tekanan saya mundhak nalika pindhah menyang planet iki. Kira-kira inti planet iki bisa uga padha karo Bumi.

Ing jerone lapisan paling njero medan magnet Jovian digawe. Ing lumahing medan magnetik ngluwihi Bumi kanthi udakara 14 kali. Nanging, polaritasitas kasebut dibaleni babagan planet kita. Salah sawijining kompas bakal arah ing sisih lor mangidul. Medan magnet iki ngasilake sabuk radiasi gedhe saka partikel berisi sing kepepet. Partikel kasebut ngubengi planet iki kanthi jarak 10 yuta kilometer.

Satelit sing paling penting

Titik Abang Gedhe

Nganti saiki 69 satelit alam Jupiter wis direkam. Pengamatan sing luwih anyar nuduhake manawa kepadatan rata-rata wulan paling gedhe ngetrapake tren tata surya dhewe. Satelit utama diarani Io, Europa, Ganymede lan Callisto. Kaloro sing pertama luwih cedhak karo planet iki, padhet lan rocky. Saliyane, Ganymede lan Callisto luwih adoh lan kasusun saka es kanthi kapadhetan sing luwih murah.

Sajrone pembentukan satelit kasebut, jarak awak tengah nyebabake partikel sing paling molah malih dadi kondensasi lan mbentuk agregat kasebut.

Kanthi informasi kasebut, sampeyan bakal bisa ngerteni luwih becik planet iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.