Jupiter duwe pirang rembulan?

rembulan planet raksasa

Jupiter minangka planet paling gedhe ing kabeh tata surya lan kalebu klompok planet gas. Iki minangka planet gedhe sing saiki wis nemokake pirang-pirang rembulan. Nanging, akeh wong wonder pira rembulane jupiter. Wis nomer akeh lan tatanan cukup striking.

Kanggo alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake pirang-pirang rembulan sing diduweni Jupiter, kepiye carane dibentuk lan sawetara ciri lan rasa penasarane.

Jupiter duwe pirang rembulan?

pira rembulane jupiter kabeh

Riset anyar wis dikonfirmasi ing taun 2020 gunggungipun 79 rembulan utawi rembulan alam ingkang ngubengi Jupiter dipunétang. Para ahli ngarepake jumlah kasebut mundhak ing taun 2021, amarga rembulan anyar ditemokake wiwit abad kaping 2020. Yen sampeyan pengin ngerti jumlah rembulan Jupiter wiwit taun 600, sampeyan bisa maca sinau dening Edward Ashton et al. Irah-irahan 1 XNUMX kilometer retrograde irregular rembulan Jupiter.

Ing antarane rembulan Yupiter, rembulan Galilean katon metu. 4 rembulan bunder ditemokake ing taun 1610 dening Galileo Galilei, sing dianggep minangka salah sawijining rembulan paling gedhe ing tata surya. asline, Galileo menehi jeneng Jupiter 1, Jupiter 2, Jupiter 3, lan Jupiter 4, miturut urutan jarak saka planet kasebut. (saka njero nganti paling njaba). Nanging, saiki dikenal kanthi jeneng sing diusulake Simon Marius kanggo rembulan Jupiter: Io, Europa, Ganymede, lan Callisto.

Rembulan Galileo sing diterangake ing ngisor iki minangka rembulan biasa, yaiku, rembulan kasebut dibentuk ing orbit ngubengi planet, tinimbang ditangkap minangka rembulan sing ora teratur.

Io

Io, uga dikenal minangka Jupiter 1 dening panemune, iku salah siji saka Galileo 4 rembulan, katelu paling gedhé lan paling cedhak Jupiter (rembulan paling njero) luwih gedhe tinimbang rembulan Bumi. Dhiameteré watara 3.643 kilometer lan ngubengi Jupiter sajrone 1,77 dina kanthi jarak 421.800 kilometer. Rembulan iki nduweni sawetara ciri:

  • Pisanan, wis luwih saka 400 gunung geni aktif ing lumahing lan aktivitas geologi gedhe banget, sing paling dhuwur ing kabeh tata surya. Iki bab apa? Utamane amarga panas pasang surut amarga gesekan sing digawe dening atraksi antarane Jupiter lan rembulan liyane sing luwih gedhe. Asil kasebut minangka gumpalan vulkanik sing bisa tekan dhuwure luwih saka 500 kilometer, kanthi ora ana kawah sing katon ing permukaan.
  • orbite Iki dipengaruhi dening medan magnet Jupiter lan jarak Io menyang bulan Galilea Europa lan Ganymede.
  • Atmosferé kasusun saka sulfur dioksida (SO2).
  • Kapadhetan sing luwih dhuwur tinimbang obyek liyane ing tata surya.
  • Pungkasan, molekul banyu luwih sithik tinimbang rembulan liyane.

Europa

pira rembulane jupiter

Europa, utawa Jupiter II, sanajan rembulan Galiléa paling cilik, kanthi diameter 3.122 kilometer, minangka salah sawijining rembulan Jupiter sing paling disenengi. Nanging kok dadi atraktif? Rembulan minangka minat khusus kanggo komunitas ilmiah amarga wis suwe dikira ing ngisor permukaan es sing kandel 100 km ana samodra gedhe sing nutup amarga panas sing diasilake dening inti atom sing digawe saka nikel lan wesi. , kang bisa urip. NASA dikonfirmasi ing taun 2016, lan sanajan ora ana bukti ilmiah, ana pangarep-arep yen urip akuatik bakal berkembang ing satelit.

Bab liya sing kudu dicathet babagan Europa yaiku rembulan, kanthi radius orbit 671.100 kilometer, bali menyang Jupiter sajrone 3,5 dina. Kacilakan geologi ing dhuwur luwih saka 100 meter nuduhake yen geologi permukaane isih enom. Kajaba iku, penting kanggo ngerti manawa atmosfer kasebut dumadi saka sumber oksigen abiotik, lan uap banyu minangka asil interaksi cahya karo permukaan beku.

Ganymede

Galileo diarani Ganymede utawa Jupiter 3 lan iku rembulan paling gedhe ing Galileo. Kanthi dhiameter 5.262 kilometer, Ganymede ngluwihi ukuran Merkurius, planet sing paling cedhak karo srengenge, lan ngrampungake orbit ngubengi Jupiter 1.070.400 kilometer sajrone pitung dina.

Satelit iki nduweni akeh fitur sing mbedakake saka satelit liyane sing menehi daya tarik unik:

  • Ing tangan siji, rembulan es silikat nduweni inti wesi cair lan segara interior sing dipercaya para ilmuwan bisa ngluwihi banyu sing diduweni planet kita.
  • Uga, nduweni medan magnet dhewe, ora kaya liyane, sing dipercaya amarga konveksi ing inti cair.
  • Saliyané sing paling gedhé, iku uga rembulan Galiléa sing paling padhang.

Callisto

Callisto utawa Jupiter IV uga minangka satelit gedhe, sanajan kurang kandhel. Dhiameteré 4.821 kilometer lan orbit 1.882.700 kilometer saka Jupiter sajrone 17 dina. Rembulan iki minangka sing paling njaba saka papat, sing bisa nyebabake kasunyatan sing paling ora kena pengaruh medan magnet Jupiter.

Secara geologis, iki nduweni salah sawijining permukaan sing paling tuwa lan nduweni atmosfer tipis sing digawe saka oksigen lan karbon dioksida. Ing kasus iki, dipercaya manawa Callisto bisa ngemot samodra banyu cair ing njero lemah.

Rembulan liyane Jupiter

planet paling gedhé ing tata surya

Saka 79 rembulan Jupiter, mung 8 sing reguler. Saliyane 4 satelit Galiléa sing wis kasebut ing rasi lintang biasa, ana 4 satelit Amalthea (Thebe, Amalthea, Adrastea lan Metis). Kabeh padha duwe siji sing padha, yaiku rembulan sing paling cedhak karo Jupiter, muter ing arah sing padha, lan duwe inklinasi orbit sing kurang.

Ing kontras, orbit rembulan sing ora teratur iku elips lan adoh banget saka planet. Ing antarane rembulan Jupiter sing ora duwe aturan baku kita temokake: klompok Himalaya, Themisto, Carpo lan Valetudo.

Nalika sampeyan bisa ndeleng, kita wis ngerti carane akeh rembulan Jupiter lan ciri utama saben wong. Dadi planet sing gedhe banget, bisa dadi tuan rumah sing akeh. Akeh ilmuwan ngarep-arep yen urip bisa berkembang ing njero. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan pirang-pirang rembulan Jupiter lan apa ciri utamane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.