Pira jumlah satelit Saturnus?

pira jumlah satelit Saturnus

Saturnus nduweni akeh, akeh rembulan, lan ana macem-macem jinis. Ing ukuran, kita duwe rembulan wiwit saka mung puluhan meter nganti Titan raksasa, sing nyumbang 96% kabeh materi sing ngorbit Bumi. akeh wong gumun pira jumlah satelit Saturnus.

Kanggo alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo menehi pitutur marang kowe nalika Saturnus duwe satelit, karakteristik saben siji lan carane bisa ditemokake amarga teknologi ilmu pengetahuan.

karakteristik planet

pinten satelit planet punika gadhah saturnus

Elinga yen Saturnus minangka planet kaping enem sing paling cedhak karo srengenge ing tata surya, dumunung ing antarane Jupiter lan Uranus. Iku planet paling gedhé kaloro ing tata surya. Dhiameteré 120.536 kilometer ing garis khatulistiwa.

Babagan wujude, rada remuk dening cagak. Iki shredding amarga kacepetan rotasi rada cepet. Cincin kasebut katon saka Bumi. Iki minangka planet sing paling akeh asteroid sing ngorbit. Amarga komposisi gas lan kelimpahan helium lan hidrogen, diklasifikasikake minangka raksasa gas. Amarga penasaran, jenenge asal saka dewa Romawi Saturnus.

Sawijining planet nduweni asteroid sing ngorbit liwat efek gravitasi. Planet sing luwih gedhe, luwih akeh gravitasi sing ditarik lan luwih akeh asteroid sing bisa nampung ing orbit. Planet kita duwe satelit siji sing ngubengi kita, nanging uga nduweni ewonan pecahan watu sing ditarik dening medan gravitasi kita.

Pira jumlah satelit Saturnus?

wulan saturnus

Rembulan Saturnus dipérang dadi klompok-klompok sing béda-béda adhedhasar cara ngorbit planet (jarak, arah, kecenderungan, lsp.). Ana luwih saka 150 rembulan cilik sing kacemplungake ing cincine. (disebut circummollites), bebarengan karo butir watu lan bledug sing mbentuk, nalika rembulan liyane ngorbit ing njaba lan ing macem-macem jarak.

Nemtokake persis pira satelit Saturnus saiki angel banget. Dikira-kira duwe luwih saka 200 rembulan, nanging 83 rembulan bisa dianggep minangka rembulan amarga wis ngerti orbit lan ana ing njaba cincin kasebut. Saka 83 iki, mung 13 sing duwe diameter luwih gedhe (luwih saka 50 kilometer).

Luwih akeh rembulan bisa ditemokake sajrone pirang-pirang taun. Salah sawijining panemuan paling anyar ing taun 2019 yaiku nambahake paling ora 20 satelit menyang dhaptar kasebut. Akeh rembulan Saturnus nyedhiyakake lanskap sing beda karo apa sing kita duwe ing Bumi, sanajan sawetara uga ndhukung sawetara wujud urip. Ing ngisor iki, kita bakal nggawa sampeyan luwih jero menyang sawetara sing luwih misuwur.

Titan

Titan minangka rembulan gedhe lan es sing permukaane didhelikake dening atmosfer emas sing kandel.. Iku luwih gedhe tinimbang rembulan utawa malah Merkurius. Iki minangka rembulan paling gedhe nomer loro ing tata surya sawise salah sawijining rembulan Jupiter, sing diarani Ganymede.

Saliyane ukurane, iku uga misuwur minangka siji-sijine benda langit (saliyane Bumi) sing nduweni jumlah cairan permanen ing permukaane. Titan nduweni kali, tlaga, samudra, lan mega saka metana lan etana endapan, mbentuk siklus sing padha karo banyu ing Bumi.

Ing segara sing luwih gedhe, bisa uga ana wujud urip sing nggunakake unsur kimia sing beda tinimbang sing biasa. Kapindho, Ing ngisor cangkang es ageng Titan, kita nemokake samodra banyu sing uga bisa ndhukung bentuk urip mikroskopis sing padha karo sing ana ing Bumi.

Enceladus

Fitur paling khas saka Enceladus yaiku kita bisa nemokake kolom banyu asin sing gedhe banget sing metu saka njero segara ing ngisor cangkang es liwat retakan.

Plume iki ninggalake jejak partikel es sing bisa tekan orbit, mbentuk salah sawijining cincin Saturnus. Sisane bali menyang permukaan kaya salju., ndadekake rembulan iki nduweni permukaan paling putih, paling reflektif, utawa paling padhang (albedo) ing kabeh tata surya.

Saka conto plum kasebut, bisa disimpulake yen, saliyane ana unsur kimia sing perlu kanggo urip, bisa uga ana ventilasi hidrotermal sing padha karo sing ana ing dhasar segara ing Bumi, sing uga ngetokake banyu panas. Mulane, Enceladus banget kamungkinan kanggo ndhukung urip.

Rhea, Dione lan Thetis

rembulan ngorbit Saturnus

Rhea, Dione, lan Tethys meh padha karo komposisi lan penampilan: cilik, adhem (nganti -220ºC ing wilayah sing teduh), lan ora ana udara (kajaba Rhea), kanthi badan sing katon kaya bola salju sing reged.

Iki telung adhine rembulan muter ing kacepetan padha Saturnus lan tansah nuduhake Saturn pasuryan padha. Padha uga padhang banget senajan ora kaya Enceladus. Dipercaya utamane digawe saka es banyu.

Kaya sing wis kasebut sadurunge, Rhea ora tanpa hawa: dheweke duwe atmosfer sing rapuh banget, kebak molekul oksigen lan karbon dioksida (CO2). Rhea uga minangka rembulan paling gedhe nomer loro ing Saturnus.

Iapetus

Iapetus rangking katelu ing antarane rembulan Saturnus. Dipérang dadi rong hemisfer sing béda: siji padhang lan siji peteng, iku salah siji saka misteri paling saka tata surya. Uga misuwur amarga "punggung khatulistiwa", sing dumadi saka gunung-gunung sing dhuwuré 10 km ngubengi khatulistiwa.

Ngalahake

Lumahing Mimas katutup kawah-kawah gedhe. Sing paling gedhe, kanthi diameter 130 kilometer, ngenggoni meh sapratelo saka siji pasuryan rembulan, menehi tampilan meh padha karo Death Star saka Star Wars. Iku uga tansah pasuryan padha Saturnus lan cilik banget. (diameteripun 198 km). Luwih cedhak karo Enceladus tinimbang Enceladus.

Phoebe

Ora kaya sapérangan rembulan Saturnus, Phoebe minangka rembulan sing rada surem sing ana ing sistem tata surya wiwitan. Iki minangka salah sawijining rembulan paling adoh ing Saturnus, udakara 13 yuta kilometer saka Saturnus, meh kaping papat luwih adoh tinimbang tanggane sing paling cedhak, Iapetus.

Saturnus ngubengi Saturnus kanthi arah ngelawan karo pirang-pirang rembulan liyane (lan umume menyang badan liyane ing tata surya). Mulane, orbite diarani retrograde.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan jumlah satelit Saturnus lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.