Petrologi

petrologi lan watu

Dina iki kita bakal ngrembug babagan cabang geologi sing fokus kanggo nyinaoni batu kanthi sakabehe. Babagan babagan petrologi. Tujuan utama cabang ilmu iki yaiku nyinaoni karakteristik lapangan geometri, karakteristik petrografi, komponen, komposisi kimia rinci lan macem-macem mineral sing nggawe watu kasebut. Penting banget kanggo sinau babagan macem-macem wilayah geografis sing nggawe ekosistem.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh ciri, pasinaon lan tujuan petrologi.

Karakteristik utama

petrologi

Nalika ngomong babagan petrologi, kita fokus ing panelitian watu kanthi sakabehe. Coba gunakake kondhisi kasebut proses fisikokimia tatanan rock lan proses evolusi apa wae sing ana sajrone genesis kasebut. Ana macem-macem studi petrografi sing ngatasi katrangan fisik ing babagan visual kabeh parang. Kanggo nindakake iki, nggunakake mikroskop cahya polarisasi, sing intine nggunakake cahya sing ditularake, sanajan uga bisa dibayangke ing sawetara kasus. Kabeh panliten kasebut nyedhiyakake akeh informasi babagan sifat komponen rock, intine mineral, kelimpahan, bentuk, ukuran lan hubungan spasial.

Kabeh ciri kasebut mbantu nggolongake watu lan netepake kabeh kahanan kualitatif lan kuantitatif tatanan. Sawetara watu digawe kanthi macem-macem proses evolusi sing uga diidentifikasi ing petrologi. Komponen petrografi yaiku komponen sing nggawe watu lan duwe entitas fisik. Komponen kasebut minangka biji-bijian mineral, asosiasi tartamtu saka sawetara mineral lan fragmen rock liyane sing ana gandhengane genetis utawa ora. Sawetara kedadeyan ing kabeh jinis watu kayata pari-parian mineral utawa pori-pori. Iki luwih akeh ana ing watu sedimen lan watu beku vulkanik. Nanging, batu kasebut luwih langka ing watu metamorphic lan watu plutonic.

Sawetara iku mung ana ing sawetara jinis watu kayata kaca vulkanik sing ana ing watu magmatic vulkanik. Wong liya mung kadhang kala, kayata patah tulang.

Hubungan spasial bebarengan ing petrologi

tatanan watu

Dina iki kita bakal mbedakake macem-macem konsep hubungan spasial bebarengan ing petrologi. Kapisan yaiku tekstur. Babagan babagan hubungan antar spasial intergranular lan karakteristik morfologis watu. Ing endi gandum saiki ana ing agregat rock lan mineral. Bisa diarani komponen saka watu kasebut yaiku karakteristik morfologis. Sebutan ing struktur lan kritéria sing digunakake kanggo ngenali komponen kasebut beda-beda gumantung karo jinis batu sing bakal ditliti.

Ana macem-macem jinis hubungan spasial ing petrologi, sanajan ana 5 jinis tekstur dhasar sing bisa ditemtokake sing nyedhiyakake kabeh watu alami. Ayo goleki macem-macem jinis tekstur lan kombinasi sing paling umum ditemokake:

  • Tekstur urutan: iki uga dikenal kanthi jeneng tekstur serial lan yaiku watu kasebut digawe saka kristal sing tuwuh saka larutan cair. Tuladhane yaiku liwat magma utawa cairan. Kristal rock tuwuh ing macem-macem wektu, mula beda karakteristik morfologis. Jinis tekstur iki ditrapake kanggo kabeh jinis watu, sanajan luwih khas watu plutonik lan vulkanik lan sawetara watu sedimen.
  • Tekstur Vitreous: Tekstur sing nggambarake watu-watu sing sakabehe utawa sebagean digawe saka kaca lan digawe kanthi solidasi leleh magmatic sing cepet. Luwih khas saka watu igneous vulkanik.
  • Tekstur klastik: yaiku salah siji sing digawe dening pecahan watu lan mineral sing kalebu utawa ora ana ing bahan sing luwih alus, endhek lan / utawa rekristalisasi. Tekstur iki ditrapake kanggo watu sedimen sing nyebabake, sanajan ana uga watu vulkanik sing ana. Pérangan watu lan mineral diarani clasts.
  • Tekstur jeblugan: Iki minangka kristal sing digawe ing medium sing padhet. Iki wis digawe liwat transformasi mineral sing ana. Jinis tekstur iki biasane ditemokake luwih spesifik ing watu metamorf. Biji mineral sing wis dipasang maneh diarani jeblugan.

Petrologi lan kristalografi

sinau rock

Nalika nemtokake ruang kerja petrologi lan kristalografi, kita bakal ngerti manawa ana sawetara konsep sing padha. Lan orientasi spasial sing wis kasebut sadurunge saka kabeh komponen lan unsur kristalografi mineral ing njero watu, ditliti ing loro cabang kasebut. Ayo goleki apa sing kudu dipikirake kanggo nemtokake pabrik kristalografi lan jinis sing ana:

  • Isotropik: Iki minangka salah sawijining orientasi komponen sing luwih utama.
  • Linear: Iki minangka orientasi komponen kanthi arah sing utama.
  • Planar: Iki minangka orientasi komponen ing siji bidang.
  • Linier pesawat: Minangka orientasi komponen ing sawijining arah lan ing bidang sing padha.

Umume kita nemokake watu sing cacat, mula komponen asli sing wis padha padha bisa mandheg. Biasane, dheweke mandheg amarga deformasi plastik. Deformasi Said asale saka tekanan saengga komponen kasebut tundhuk. Umume watu metamorf saiki ana macem-macem pabrik. Ing kasus sawetara kelereng, kita bisa ndeleng manawa ana orientasi morfologis lan kristalografi pilihan saka biji kalsit. Saliyane, watesan preferensi komponen liyane ora kudu amarga deformasi ing negara sing padhet.

Kita asring nemokake ing macem-macem jinis watu kanthi cetha ukuran ukuran bimodal ing antarane komponen padhet. Iku tegese sawetara duwe ukuran gandum sing luwih kasar tinimbang liyane. Populasi kabeh komponen sing luwih apik diarani matriks. Konsep iki nduweni konotasi sing beda-beda gumantung saka rock sing ditrapake. Saliyane, konsep semen ditrapake luwih khusus kanggo rock link sedimentary sing wis diowahi.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan petrologi lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.