Petrogenesis

petrogenesis

Dina iki kita bakal ngomong babagan salah sawijining cabang geologi sing fokus kanggo nyinaoni watu, asal usul, komposisi lan sifat fisik lan kimia uga distribusi kulit bumi. Cabang geologi iki diarani petrologi. Istilah petrologi asale saka petro praktis apa tegese batu lan saka logo apa tegese sinau. Ana bedane karo litologi sing fokus ing komposisi rock ing area tartamtu. Ing petrologi ing petrogenesis. Babagan asale watu.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh ciri, asal lan kajian petrogenesis.

Karakteristik utama

petrologi lan pasinaon

Petrologi dipérang dadi pirang-pirang wilayah khusus gumantung saka jinis batu sing bakal ditliti. Mula, ana rong cabang divisi pasinaon yaiku yaiku petrologi batu sedimen lan petrologi batu igneous lan metamorf. Sing pertama dikenal kanthi jeneng petrology eksogen lan sing nomer loro jenenge petrology endogen. Uga ana cabang liyane sing beda-beda miturut target sing diajokake kanggo panelitian watu. Uga ana jinis petrografi kanggo deskripsi watu lan petrogenesis kanggo nemtokake asale.

Petrogenesis minangka aspek penting amarga wujud lan asal saka watu. Kaya dene petrologi terapan liyane sing fokus ing sifat biologis watu. Perlu dielingi manawa pangerten sing apik babagan sifat biologis saka parang bisa digunakake ing pirang-pirang wilayah sing uga penting, kayata konstruksi lan ekstraksi sumber daya kanggo manungsa.

Mula, cabang ilmu iki pancen penting banget rock minangka dhukungan dhasar kanggo kabeh struktur fisik manungsa. Penting, sampeyan kudu ngerti struktur, asal usul lan komposisi watu-watu sing dipasang lan dibangun prasarana. Sadurunge nindakake jinis konstruksi bangunan, prasarana, lsp. Panaliten sadurunge babagan jinis-jinis watu sing ana ing dhasar konstruksi kudu ditindakake kanggo nyegah kemungkinan terjun, banjir, bencana, longsor, lsp. Rocks uga minangka bahan baku penting kanggo kegiyatan industri manungsa.

Asal saka petrologi lan petrogenesis

petrologi

Kepentingan ing watu mesthi ana ing manungsa. Iki minangka unsur tetep ing lingkungan alam sing nggawe teknologi berkembang wiwit jaman prasejarah. Piranti manungsa sing pertama digawe saka watu lan ngasilake umur kabeh. Dikenal kanthi jaman Watu. Kontribusi kanggo bisa ngerti panggunaan watu kasebut wis luwih maju ing China, Yunani lan budaya Arab. Jagad kulon nyoroti tulisan Aristoteles sing ngomong babagan mupangate.

Nanging, sanajan manungsa wis makarya karo bumi wiwit jaman prasejarah, mula petrologi minangka ilmu pengetahuan ana gandheng cenenge karo asal usul geologi. Geologi minangka ilmu pengetahuan ibu lan dikonsolidasi ing abad kaping XNUMX nalika kabeh prinsip wiwit ditetepake. Petrologi kanggo lan saka kontroversi ilmiah sing tuwuh antara asal-usul watu. Kanthi kontroversi kasebut, loro kemah muncul sing dikenal minangka Neptunis lan Plutonis.

Neptunis minangka wong sing ujar manawa watu kasebut asale saka endhepan endhepan lan kristalisasi mineral saka segara kuno sing nutupi kabeh planet. Amarga alesan iki, dheweke dikenal kanthi jeneng Neptunist, sing nyebutake allah Romawi ing samodra Neptunus. Saliyane, kita duwe Plutonis. Dheweke ngira yen asal-usul watu diwiwiti saka magma ing lapisan paling jero ing planet kita amarga suhu dhuwur. Jeneng Plutonis asale saka Dewa Romawi ing Pluto.

Pengetahuan sing paling modern lan pangembangan teknologi ngidini kita ngerti manawa kalorone posisi bisa duwe panjelasan babagan kasunyatan. Lan watu sedimen tuwuh kanthi proses sing ana gandhengane karo intuisi sing ditindakake Neptunist, dene watu vulkanik, plutonic lan rock metamorphic asale saka proses sing pas karo bantahan plutonis.

Pasinaon Petrologi

Sawise ngerti apa asal usul lan macem-macem posisi petrologi, mula kita bakal ngerti apa tujuane panelitian. Isine kabeh asal saka watu lan kabeh sing ana gandhengane karo strukture. Iki kalebu asal-usul, proses sing ngasilake, papan ing litosfer nalika dibentuk lan umur. Uga tanggung jawab kanggo nyinaoni komponen lan sifat fisik lan kimia watu. Area panelitian sing paling penting ora penting yaiku distribusi lan petrogenesis watu ing kerak bumi.

Sajrone petrologi, petrogenesis saka karang extraterrestrial uga ditliti. Kabeh mau watu saka njaba angkasa. Kasunyatane, watu sing asale saka meteorit lan rembulan saiki lagi diteliti.

Jinis petrogenesis

petrogenesis endogen

Kaya sing wis kasebut sadurunge, ana sawetara cabang ilmu iki lan diklasifikasikake dadi 3 proses petrogenesis sing nyebabake watu: watu sedimen, igneous lan metamorf. Mula, gumantung saka asal usule saben jinis watu, ana rong cabang petrologi:

  • Eksogen: tanggung jawab sinau kabeh watu sing asale saka lapisan lemah ndhuwur bumi sing cethek. Yaiku tanggung jawab kanggo nyinaoni watu endhepan. Jinis watu kasebut dibentuk saka kompresi endhepan sawise disimpen lan diangkut dening agen geologi kayata udan lan angin. Endhepan kasebut disimpen sajrone mayuta-yuta taun. Ndhuwur, kedadeyan kasebut ing level paling ngisor kayata tlaga lan samodra. Lan lapisan sing terus-terusan ngremuk, ngompres endhepan nganti pirang-pirang yuta taun.
  • Endogen: Iki minangka wong sing tanggung jawab kanggo nyinaoni jinis-jinis watu sing dibentuk ing lapisan kerak sing paling jero lan jubah bumi. Ing kene kita duwe watu beku vulkanik lan plutonik, watu metamorf. Ing kasus watu beku, tuwuh amarga tekanan internal liwat retakan lan adhem, mbentuk watu. Yen tekan permukaan jeblugan gunung berapi, watu kasebut bakal dadi watu vulkanik. Yen diasilake ing njero interior, mula watu plutonik. Watu metamorphic asale saka watu igneous utawa sedimentary sing ngalami tekanan lan suhu sing gedhe. Iki minangka watu saka loro jinis sing dibentuk ing jerone jero. Kabeh kahanan kasebut ngasilake perubahan struktur lan komposisine.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan petrogenesis lan jinise.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.