Permafrost

Mesthi sampeyan wis nate krungu permafrost. Iki minangka lapisan saka lemah sing dadi lemah ndhuwur bumi lan wis beku kanthi permanen amarga sifat lan iklim sing ditemokake. Jeneng kasebut asale saka beku permanen iki. Sanajan lapisan ngisor lemah iki beku kanthi permanen, lapisan kasebut ora ditutupi es utawa salju kanthi terus. Kasedhiya ing wilayah kanthi iklim sing adhem banget lan periglacial.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh ciri, formasi, lan kemungkinan konsekuensi leleh permafrost.

Karakteristik utama

Permafrost duwe umur geologi saliyane 15 ewu taun. Nanging, amarga owah-owahan iklim nambah suhu rata-rata global, lemah iki bisa dilebur. Pelelehan permafrost sing terus-terusan iki bisa nyebabake macem-macem akibat sing bakal dingerteni mengko ing artikel iki. Minangka salah sawijining bebaya paling gedhe sing ditemoni babagan perubahan iklim ing dasawarsa iki.

Permafrost dipérang dadi rong lapisan. Ing tangan siji, kita duwe pergelisol. Iki minangka lapisan paling jero ing lemah iki lan wis beku kabeh. Saliyane, kita duwe molisol. Molisole minangka lapisan sing paling dangkal lan bisa luwih gampang cair kanthi owah-owahan suhu utawa kahanan lingkungan saiki.

Kita ora kudu galau permafrost karo es. Ora ateges lemah sing ditutupi es, nanging lemah sing beku. Lemah iki bisa dadi rawa banget ing watu lan wedhi utawa sugih ing bahan organik. Yaiku, lemah iki bisa duwe banyu beku utawa bisa ngemot meh ora cairan.

Kasedhiya ing njero lemah meh kabeh planet ing wilayah sing adhem. Khusus Kita temokake ing Siberia, Norwegia, Tibet, Kanada, Alaska lan pulau-pulau sing ana ing Samodra Atlantik Selatan. Iki mung ana ing antarane 20 lan 24% lumahing bumi lan luwih sithik tinimbang sing dikuwasani ing ara-ara samun. Salah sawijining ciri utama lemah iki yaiku urip bisa tuwuh ing lemah kasebut. Ing kasus iki, kita bakal weruh yen tundra tuwuh ing lemah permafrost.

Napa cair permafrost mbebayani?

Sampeyan kudu ngerti babagan ewonan ewu taun permafrost wis tanggung jawab kanggo nglumpukake cadangan karbon organik sing akeh. Kaya sing wis dingerteni, yen makhluk urip mati, awake bakal dadi bahan organik. Lemah iki nyerep bahan organik sing ngemot karbon akeh. Iki tegese permafrost wis bisa nglumpukake udakara 1.85 triliun metrik ton karbon organik.

Nalika ndeleng permafrost wiwit leleh, mula ana masalah serius. Lan proses es leleh iki tegese kabeh karbon organik sing disimpen ing lemah diluncurake kanthi bentuk metana lan karbon dioksida menyang atmosfer. Peleburan iki nyebabake gas omah kaca munggah menyang swasana. Kita kelingan yen karbon dioksida lan metana minangka rong gas omah kaca kanthi kemampuan njaga panas ing atmosfer lan nyebabake kenaikan suhu rata-rata global.

Ana panliten sing migunani banget sing tanggung jawab kanggo nyathet paningkatan suhu minangka fungsi pangowahan konsentrasi rong jinis gas omah kaca iki ing atmosfer. Penyebab utama panliten iki yaiku analisa akibat langsung saka es permafrost lebur. Kanggo ngerti pangowahan suhu iki, para peneliti kudu ngebor interior kanggo ngekstrak sawetara conto supaya bisa nyathet jumlah karbon organik sing ana.

Gumantung saka jumlah gas kasebut, variasi iklim bisa dicathet. Kanthi paningkatan suhu, lemah iki sing wis beku pirang-pirang ewu taun wiwit cair kanthi tingkat sing ora bisa dicegah. Iki minangka rantai panganan mandhiri. Yaiku, cair permafrost nyebabake paningkatan suhu, bakal nyebabake permafrost saya lebur. Banjur tekan titik suhu rata-rata global bakal munggah kanthi dramatis.

Akibat leleh permafrost

Permafrost

Kaya sing kita ngerteni, perubahan iklim dipimpin karo kenaikan suhu rata-rata global. Suhu rata-rata iki bisa nyebabake owah-owahan pola meteorologi lan nyebabake fenomena luar biasa. Fenomena sing mbebayani kayata kekeringan sing dawa lan ekstrem, nambahake frekuensi banjir, siklon, topan lan fenomena liyane sing luar biasa.

Ing komunitas ilmiah ditemtokake yen kenaikan suhu rata-rata global 2 derajat Celcius bakal nyebabake ngilangake 40% kabeh permukaan sing dikendhaleni permafrost. Amarga pencairan jubin iki nyebabake kelangan struktur, mula dadi serius amarga jubin ndhukung kabeh sing ana ing ndhuwur lan urip. Kelangan lemah iki tegese ilang kabeh sing ana ing ndhuwur. Iki uga mengaruhi konstruksi buatan manungsa lan alas kasebut dhewe lan kabeh ekosistem sing ana gandhengane.

Permafrost sing ditemokake ing sisih kidul Alaska lan Siberia kidul wis cair. Iki nggawe bagean iki luwih rawan. Ana bagean saka permafrost sing adhem lan luwih stabil ing garis lintang Alaska lan Siberia sing luwih dhuwur. Wilayah kasebut kayane luwih apik dilindhungi saka perubahan iklim sing ekstrem. Owahi owah-owahan drastis sajrone 200 taun sabanjure, nanging nalika suhu mundhak, dheweke bakal padha ndeleng sadurunge.

Munggah suhu saka udhara Arktik nyebabake permafrost cair luwih cepet lan kabeh bahan organik bisa bosok lan ngeculake kabeh karbon menyang atmosfer kanthi bentuk gas omah kaca.

Muga-muga informasi iki bisa sinau luwih akeh babagan permafrost lan akibat leleh.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.