Parallax: kabeh sing sampeyan kudu ngerti

jinis paralaks

La paralaks yaiku panyimpangan sudut saka posisi sing katon saka obyek, gumantung saka sudut pandang sing dipilih. Iki nduweni aplikasi tartamtu ing jagad astronomi kanggo ngukur jarak lan kanggo nggambarake obyek swarga. Akeh wong sing ora ngerti apa parallax.

Mulane, ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe apa parallax, apa ciri lan wigati.

apa paralaks

paralaks

Parallax kalebu nyelehake driji ing ngarep mata. Latar mburi ngirim ora seragam. Delengen dhisik kanthi mripat siji banjur nganggo mripat liyane tanpa ngobahake sirah utawa driji, bisa dideleng yen posisi driji owah saka latar mburi. Yen kita nggawa driji nyedhaki mripat lan ndeleng maneh nganggo mripat siji lan banjur karo mripat liyane, posisi driji loro ing latar mburi nutupi bagean sing luwih gedhe.

Iki amarga ana sawetara sentimeter ing antarane mripat, mula garis khayalan sing nyambungake driji menyang mripat siji nggawe sudut karo garis khayalan sing nyambungake driji menyang mripat liyane. Yen kita ngluwihi rong garis khayalan iki menyang ngisor, kita bakal duwe rong titik sing cocog karo rong posisi driji sing beda.

Sing luwih cedhak kita nyelehake driji menyang mripat, luwih gedhe sudut lan luwih gedhe pamindahan sing katon. Yen mripate luwih adoh, sudut sing dibentuk dening rong garis bakal tambah akeh, mula pamindahan driji sing katon saka latar mburi bakal luwih gedhe.

paralaks ing astronomi

pengamatan langit

Iki uga ditrapake kanggo planet. Nyatane, rembulan iku adoh banget nganti kita ora bisa mbedakake apa-apa yen kita ndeleng kanthi mripat. Nanging yen kita ndeleng Bulan kanthi latar langit lintang saka rong observatorium sing jarake atusan kilometer, kita bakal weruh sawetara perkara. Saka observatorium pisanan kita bakal weruh pinggiran rembulan ing jarak tartamtu saka lintang tartamtu, nalika ing observatorium kaloro pinggiran padha bakal ing kadohan beda saka lintang padha.

Ngerti pamindahan Bulan sing katon ing latar mburi lintang lan jarak antarane rong observatorium, jarak iki bisa diitung kanthi bantuan trigonometri.

Eksperimen iki bisa ditindakake kanthi sampurna amarga pamindahan Bulan sing katon ing latar mburi langit lintang gedhe banget nalika ngganti posisi pengamat. Para astronom wis normalake offset iki kanggo nampung kahanan sing siji pengamat ndeleng rembulan ing cakrawala nalika liyane ana ing ndhuwur. Dasar segitiga padha karo radius bumi, lan sudut sing digawe karo puncak rembulan yaiku "paralaks horisontal ing khatulistiwa." Regane yaiku 57,04 menit busur utawa 0,95 radian.

Ing kasunyatan, pamindahan owahan, awit iku padha karo kaping pindho diameteripun katon saka rembulan purnama. Iki minangka magnitudo sing bisa diukur kanthi presisi sing cukup kanggo entuk nilai sing apik kanggo jarak menyang Bulan. Jarak iki, diwilang kanthi bantuan paralaks, sarujuk banget karo angka sing dipikolehi kanthi metode bayangan lawas sing dibuwang dening Bumi nalika gerhana bulan.

Sayange, kahanan ing 1600 ora ngidini manggonke observatorium cukup adoh, sing, digabungake karo jarak gedhe ing ngendi planet ditemokake, nggawe pamindahan sing katon ing latar mburi langit lintang cilik banget kanggo pas.

Jenis

lintang lan planet

Kita bisa ngomong yen ana rong jinis paralaks:

  • Paralaks Geosentris: Nalika radius sing digunakake yaiku lemah.
  • Spiral Centroid utawa Annual Parallax: Nalika radius sing digunakake yaiku orbit bumi ngubengi srengenge.

Yen kita mirsani lintang ing Januari lan Juni, Bumi bakal ana ing rong posisi relatif ing orbit bumi. Kita bisa ngukur owah-owahan ing posisi katon lintang. Sing luwih gedhe paralaks, luwih cedhak lintang kasebut. Kanggo iki, parsec digunakake minangka unit, sing ditetepake minangka timbal balik saka paralaks segitiga sing diukur ing detik busur.

investigasi paralaks

Banjur teka teleskop sing diciptakake utawa diowahi dening ilmuwan Italia Galileo Galilei. Teleskop bisa kanthi gampang ngukur jarak sudut sing ora bisa dideteksi kanthi mata telanjang.

Planet sing paralaks paling gedhe yaiku planet sing paling cedhak, yaiku Mars lan Venus. Venus cedhak banget karo srengéngé nalika ngliwati sing paling cedhak, saéngga ora bisa diamati kajaba katon ing latar mburi piringan surya nalika transit. banjur, mung kasus ing ngendi paralaks diukur yaiku Mars.

Pangukuran teleskopik paralaks planet pisanan digawe ing taun 1671. Loro pengamat yaiku astronom Prancis Jean Richel, sing mimpin ekspedisi ilmiah menyang Cayenne, Guyana Prancis, lan astronom Italia-Prancis Giovanni Cassini, sing tetep ana ing Paris. Padha mirsani Mars ing wektu sing padha sabisa lan nyatet posisi relatif kanggo lintang paling cedhak. Kanthi ngitung prabédan posisi sing diamati, ngerti jarak saka Cayenne menyang Paris, jarak saka Mars nalika pangukuran diitung.

Sawise rampung, ukuran model Kepler bakal kasedhiya, ngidini kita ngetung kabeh jarak liyane ing tata surya. Cassini ngira jarak Sun-Bumi 140 yuta kilometer, 9 yuta kilometer kurang saka tokoh nyata, nanging asil saka nyoba pisanan apik banget.

Mengko, pangukuran paralaks planet sing luwih tepat ditindakake. Sawetara ing Venus, ing ngendi iku liwat persis antarane Bumi lan Srengéngé, bisa katon minangka bunder peteng cilik ing piring solar. Transit kasebut dumadi ing taun 1761 lan 1769. Yen saka rong observatorium sing beda-beda bisa diverifikasi yen wayahe kontak Venus karo cakram surya lan wayahe misahake saka cakram surya, yaiku, suwene transit beda-beda saka observatorium siji menyang observatorium liyane. Ngerti owah-owahan kasebut lan jarak antarane rong observatorium, paralaks Venus bisa diitung. Kanthi data kasebut sampeyan bisa ngetung jarak menyang Venus lan banjur menyang Srengenge.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan paralaks lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.