Pancuran

Pancuran

Ing meteorologi populer, kita asring nemoni konsep sing rada mbingungake sing bisa nggawe kita salah. Salah sawijining konsep kasebut yaiku padusan. Kita digandhengake karo udan deres kanthi ciri khas. Bingung udan karo badai, kanthi udan udan lsp. Biasane umume diucapake saben dina.

Babagan iki kanggo artikel iki. Ing kene, kita bakal ngatasi keraguan babagan shower lan apa ciri utamane.

Etimologi

Awan ireng padusan

Tembung sing bisa uga katon aneh digunakake kanthi cara resmi. Katon luwih khas basa informal utawa jinis idiom basa. Nanging, chubasco minangka tembung Spanyol resmi. Asale saka basa Portugis «chuva» sing tegese udan. Mula, kita bisa ujar manawa udan yaiku udan sing khas dhewe-dhewe.

Tembung iki lair bisa mbedakake ukuran udan utawa intensitas udan. Pancen kaya sing diarani shower. Iki asring digunakake kanggo nggambarake kahanan meteorologi udan sing tumiba ing intensif nanging kanggo wektu sing cendhak. Biasane, udan iki amarga ana pembentukan ngarepan utawa kahanan hawa sing ora stabil. Biasane duwe sawetara masalah sing gegandhengan karo asor lan tekanan dhuwur ing lingkungan

Bedane karo jinis udan liyane

Formasi awan squall

Bedane utama sing ana ing jinis curah hujan liyane yaiku padusan biasane ora diduga. Luwih kompleks kanggo para meteorologis prédhiksi kapan udan bakal tiba. Udan pancen ora dikarepake lan, umume, ngeculake akeh liter saben meter persegi, nanging bubar sawetara menit. Iki sing nggawe radar angel kanggo ndeteksi.

Sampeyan bisa kurang bisa ndeteksi pola sing bisa nyebabake udan, nanging umume ora pas. Amarga iku, umume ngumumake ing laporan cuaca yen bakal ana udan tanpa nyatane. Jinis presipitasi iki cukup agresif lan nyakup banyu akeh sajrone wektu cendhak. Amarga iku, lurung-lurung cepet banget banjir lan bisa nyebabake bencana tumrap manungsa.

Konsekuensi kaping pisanan yaiku karusakan utawa banjir garasi lan ruang paling ngisor. Yen limpasan utawa lereng papan sing jebule kamar mandhi dhuwur, bisa uga bisa nyeret kendaraan utawa uga ngrusak tembok sing luwih lawas. Kita kudu ngerteni manawa, sanajan ora ana curah hujan sing cendhak, intensitas lan volume banyu sing tiba dhuwur banget. Iki minangka faktor sing paling resiko.

Presipitasi bisa nganti pirang-pirang jam ora bakal mbebayani anggere ora tiba banget. Kosok baline, presipitasi paling apik yaiku awet lan awet ora kuat, saengga bisa ngisi akuifer lan ngrendhem lemah tanpa ngrusak tanduran utawa tanduran.

Komponen squall

Udan deres

Kita bakal nganalisa karakteristik lan komponen shower. Nalika pindhah menyang Ekuador, udan dadi asring banget lan umum. Iki kudu ditindakake, kaya sing wis kasebut sadurunge, amarga kalebu fenomena meteorologi sing ana gandhengane karo iklim sing stabil lan anget. Ing semenanjung kita kita ngrasakake iklim sing nyenengake kanthi suhu dhuwur lan sawetara kahanan ora stabil sing nyebabake munculnya fenomena kasebut.

Salah sawijining cara kanggo prédhiksi manawa udan bakal teka yaiku nalika ndeleng wujud awan sing ireng banget, angin wiwit kenceng banget lan uga udan udan bisa udan. Ing kasus kasebut, mula bakal ana kahanan ora stabilitas atmosfer sing luwih gedhe sing bakal nyebabake udan. Ing kahanan iki, luwih becik aman, amarga biasane uga diiringi badai listrik.

Sawise mung sawetara menit, langit dadi luwih padhang lan srengenge malah malih.  Suhu biasane luwih kepenak sawise penurunan nalika nandhang fenomena kasebut. Kabeh komponen kasebut nggawe pancuran cukup gampang diidentifikasi. Paling penting, yen kita ngerti wilayah sing biasane kedadeyan, luwih gampang ramalan suwene suwene lan sepira kerepe kita bisa nemokake. Ing iklim sedheng, frekuensi kedadeyan kedadeyane iki uga saya mundhak.

Kabeh ing ndhuwur nuduhake yen kahanan ora stabil saya mundhak global.

Tambah udan ing saindenging jagad

Ketidakstabilan atmosfer diiringi suhu sing dhuwur, luwih asor. Perubahan iklim sing lagi ditindakake ing level global nambah suhu rata-rata planet iki. Mula, bisa diarani tegese ekspansi tropis menyang njero kutub. Iki bisa dadi kenaikan potensial ing wilayah sing bisa ana udan sing duwe ciri sing padha karo sing ana ing Equator.

Iki sababe, ing Spanyol, anané fénoména udan sing deres nanging deres saya mundhak. Kaya suhu lan asor, uga kahanan hawa sing ora stabil. Dadi, kita bisa ujar, amarga ana luwih akeh wilayah "tropis" potensial kanggo tambah ora stabilitas atmosfer, bakal ngasilake udan.

Iki minangka salah sawijining efek sing nyebabake perubahan iklim. Frekuensi fenomena kasebut ora mung bakal nambah ing wilayah sing dianggep iklim sedheng, nanging intensitas uga bakal nambah. Intensitas sing luwih dhuwur bisa nyebabake karusakan luwih akeh lan bebaya liyane. Iki nambahake manawa udan angel banget diprediksi, dadi siji-sijine sing bisa ditindakake, yaiku ngowahi struktur perencanaan kutha saengga bisa direncanakake tumindak siraman.

Babagan liyane sing bisa ditindakake yaiku ningkatake sistem prediksi kanggo fenomena kasebut supaya bisa antisipasi lan ora ana sing "kejiret" karo kedadeyan-kedadeyan sing hebat kasebut.

Muga-muga kanthi informasi iki wis jelas apa sing diarani shower lan ciri khas.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.