Gelombang gravitasi

ombak gravitasi

Kita ngerti manawa bidang fisika duwe akeh aspek sing nggawe angel kanggo dimangerteni wong. Salah sawijining aspek yaiku ombak gravitasi. Gelombang iki diprediksi dening ilmuwan Albert Einstein lan dheweke ditemokake 100 taun sawise ramalan kasebut. Dheweke nggambarake terobosan ilmiah ing teori relativitas Einstein.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan gelombang gravitasi, karakteristik lan pentinge.

Apa gelombang gravitasi kasebut?

fisika gelombang gravitasi

Kita ngomong babagan perwakilan gangguan ing ruang-ruang sing digawe dening eksistensi awak masif sing nyepetake ngasilake ekspansi energi ing kabeh arah kanthi kacepetan cahya. Fenomena gelombang gravitasi ngidini wektu-wektu bisa digawe dawa tanpa bisa bali menyang negara asline. Iki uga ngasilake gangguan mikroskopik sing mung bisa ditemokake ing laboratorium ilmiah sing maju. Kabeh gangguan gravitasi bisa nyebar kanthi kacepetan cahya.

Biasane diprodhuksi ing antarane loro utawa luwih badan angkasa sing ngasilake panyebaran energi sing diangkut menyang kabeh arah. Iki minangka fenomena sing nyebabake wektu-ruang tuwuh kanthi cara supaya bisa bali menyang negara asline. Panemuan ombak gravitasi nggawe kontribusi penting banget kanggo nyinaoni ruang liwat ombak kasebut. Thanks kanggo iki, model liyane bisa dilamar supaya bisa ngerti prilaku ruang lan kabeh ciri.

Penemuan

gelombang gravitasi

Sanajan salah sawijining hipotesis pungkasan saka Albert Einstein ing teori relativitas yaiku deskripsi gelombang gravitasi, nanging bisa dideteksi sawise abad kepungkur. Mangkono, eksistensi gelombang gravitasi kasebut sing dituduhake Einstein bisa dikuatake. Miturut ilmuwan iki, eksistensi gelombang jenis iki asale saka derivasi matematika sing nyatakake ora ana obyek utawa sinyal sing bisa luwih cepet tinimbang cahya.

Wis pirang-pirang abad mengko ing taun 2014, observatorium BICEP2 ngumumake nemokake lan teras gelombang gravitasi sing digawe nalika ngembangake alam semesta ing Big Bang. Sakcepete sawise warta iki bisa ditolak nalika ndeleng manawa iki ora nyata.

Setahun mengko para ilmuwan eksperimen LIGO bisa ndeteksi ombak kasebut. Kanthi cara iki, dheweke nggawe manawa ana sing pengin ngumumake kabar kasebut. Mangkono, Sanajan ditemokake ing 2015, dheweke ngumumake ing 2016.

Karakteristik utama lan asal usul gelombang gravitasi

wektu papan

Ayo goleki karakteristik sing paling representatif sing nggawe gelombang gravitasi minangka salah sawijining penemuan paling penting ing bidang fisika ing taun-taun pungkasan. Iki minangka gangguan sing ngowahi dimensi ruang-ruang kanthi cara supaya bisa dileburake tanpa ngidini bali menyang kahanan asline. Karakteristik utama yaiku supaya bisa nyebar kanthi kacepetan cahya lan kabeh arah. Iki minangka gelombang transversal lan bisa polarisasi. Iki tegese uga duwe fungsi magnetik.

Gelombang iki bisa ngeterake energi kanthi cepet lan ing papan sing adoh banget. Mungkin salah sawijining keraguan babagan gelombang gravitasi yaiku asale ora bisa ditemtokake kanthi sakabehe. Bisa ditampilake kanthi frekuensi sing beda-beda gumantung saka intensitas masing-masing.

Sanajan ora cetha kanthi cetha, ana akeh ilmuwan sing nyoba nggawe gelombang gravitasi diwiwiti. Ayo goleki kahanan apa sing bisa ditindakake:

  • Nalika loro utawa luwih badan ruang massa sing dhuwur banget bisa saling sesambungan. Massa iki kudu gedhe supaya gaya gravitasi bisa ditrapake.
  • Produk orbit saka rong bolongan ireng.
  • Dheweke bisa digawe dening tabrakan rong galaksi. Temenan, iki kedadeyan sing ora kedadeyan saben dina
  • Dheweke bisa asale nalika orbit rong neutron padha.

Deteksi lan pentinge

Ayo saiki analisa kanthi ringkes kepiye para ilmuwan LIGO bisa ngenali jinis ombak kasebut. Kita ngerti manawa nggawe gangguan ukuran mikroskopik lan mung bisa dideteksi dening piranti canggih ing teknologi. Aku uga kudu eling yen piranti kasebut alus banget. Dheweke dikenal kanthi jeneng interferometers. Iki arupa sistem terowongan kanthi jarak sawetara kilometer lan disusun kanthi bentuk L. Laser ngliwati trowongan dawane kilometres kasebut sing bisa ndeleng kaca lan ngganggu nalika nyebrang. Nalika katapel gravitasi bisa dideteksi kanthi sampurna dening deformasi ing ruang-waktu. Pembentukan stabil ana ing antarane kaca sing ditemokake ing interferometer.

Piranti liya sing uga bisa ndeteksi gelombang gravitasi yaiku teleskop radio. Teleskop radio kaya ngono bisa ngukur cahya saka pulsar. Pentinge ndeteksi jinis ombak kasebut yaiku supaya manungsa bisa luwih becik njelajah alam semesta. Lan amarga ombak kasebut, sampeyan bisa ngrungokake geter sing saya suwe saya suwe. Temuan ombak kasebut bisa dingerteni yen alam semesta bisa cacat lan kabeh deformasi berkembang lan dikontrak ing saindenging angkasa kanthi bentuk gelombang.

Perlu dielingake manawa gelombang gravitasi bisa digawe, proses kasar kayata tabrakan bolongan ireng kudu digawe. Thanks kanggo panelitian gelombang iki, informasi sing bisa dipikolehi yen kedadeyan lan katalis iki kedadeyan ing kosmos. Kabeh fénoména bisa mbantu ngerti lan nerangake akèh hukum dhasar ing bidang fisika. Thanks kanggo iki, akeh informasi sing bisa diwenehake babagan papan, asal usul lan kepiye lintang-lintang wujud utawa ilang. Kabeh informasi iki uga ditemokake kanggo sinau luwih lengkap babagan bolongan ireng. Tuladhane gelombang gravitasi Ditemokake ing jeblugan lintang, tabrakan rong meteorit utawa nalika bolongan ireng mbentuk. Uga bisa ditemokake ing jeblugan supernova.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan gelombang gravitasi lan ciri-cirine.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.