Neutrinos

fisika kuantum

Dina iki kita bakal ngomong babagan partikel sing paling angel ditemokake ing alam. Kita ngrujuk neutrino. Iki minangka partikel sing diterangake kaping pisanan ing taun 30-an kanthi teoritis dening ilmuwan sing fokus ing fisika kuantum sing diarani Wolfgang Pauli. Dheweke angel banget ndeteksi partikel amarga meh ora ana gandhengane karo prakara biasa.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh ciri, pentinge lan penasaran saka neutrino.

Karakteristik utama

partikel neutrino

Ana panjelasan kenapa partikel kasebut angel dideteksi. Lan partikel kasebut sing meh ora ana gandhengane karo prakara biasa. Kajaba iku, dheweke duwe jisim sing cilik banget lan muatan listrik netral, mula jenenge jenenge. Dheweke minangka partikel sing bisa ngadhepi reaksi nuklir lan ora kena pengaruh. Dheweke uga ora kena pengaruh karo kekuwatan liyane kayata elektromagnetik. Siji-sijine cara kanggo sesambungan karo neutrino yaiku tumindak gravitasi lan interaksi nuklir sing ringkih. Ora ana sangsi manawa partikel kasebut cukup penasaran sing narik perhatian akeh ilmuwan sing fokus ing fisika kuantum.

Kanggo ndeteksi neutrino, kudu nggawe lembar timah kanthi kekandelan setaun entheng kanggo mesthekake yen setengah saka neutrino sing liwat kasebut bisa tabrakan supaya bisa nyekel dheweke. Para ilmuwan ujar manawa angel banget njupuk neutrino. Kanggo nerangake babagan iki, kita bisa ndeleng manawa ing saben detik wektu kasebut lumaku, pirang-pirang yuta partikel kasebut liwat planet lan awake dhewe tanpa nyebrang. Dheweke uga ora nabrak liyane, sanajan sawetara wong uga.

Jupuk neutrino

neutrino

Neutrino bisa digambarake kanthi nggunakake mekanika kuantum. Miturut prinsip kasebut, prelu nggawe lembar timah kanthi ukuran (9,46 × 1012 km supaya bisa nyekel separo neutrino sing ngliwati. Sanajan saiki neutrino angel dipahami, kita duwe sawetara observatorium sing bisa ndeteksi. Salah sawijining observatorium kasebut dikenal minangka Super-Kamiokande Jepang lan minangka mesin nyata. Observatorium kasebut dununge ing Hida, sawijining pulau paling gedhe ing kepulauan Jepang.

Super-Kamiokande wis dibangun ing jero tambang sing jerone sak kilomèter. Observatorium iki nduweni ukuran dhuwure 40 meter lan ambane 40 meter. Volume iki padha karo bangunan 15 lantai. Sampeyan mung kudu ndeleng ukuran observatorium sing dibutuhake kanggo nggawe rami kanggo ngerti kesulitan ndeteksi.

Ing njero observatorium, kita ora nemokake apa-apa maneh lan ora kurang saka 50.000 ton banyu kanthi kemlaratan banget sing diubengi 11.000 tabung fotomultiplier. Photomultiplier iki minangka sensor sing ngidini kita ndeleng neutrino nalika ngliwati planet kita. Sampeyan ora bisa ndeleng neutrino iki kanthi langsung, nanging sampeyan bisa ndeleng radiasi Cherenkov sing diasilake nalika ngliwati banyu. Banyu minangka zat konduktif lan cairan sing dianggep dadi pelarut universal. Amarga sifat-sifat banyu, kita bisa ndeleng radiasi sing diwenehake neutrino nalika ngliwati.

Penasaran Neutrino

pengamatan partikel

Sing paling penasaran babagan kabeh anyar iki yaiku para ilmuwan makarya ing njero observatorium iki lan wis nemokake sawetara penemuan. Salah sawijining panemuan kasebut yaiku kanthi nggunakake kurang banyu lan kurang banyu murni, sampeyan bisa mirsani neutrino sing wis ambalan kanthi jarak sing luwih gedhe. Iki tegese, Neutrino sing bisa diamati ing jinis banyu iki asale saka supernova sing luwih tuwa.

Impurity sing ditambahake ing banyu supaya bisa nggambarake neutrino kasebut yaiku gadolinium. Iki minangka unsur kimia sing kalebu klompok bumi langka sing pengaruhe dilebokake ing banyu. Efek iki drastis nambah sensitivitas detektor supaya bisa nggambarake perangan neutrino. Peneliti sing makarya ing observatorium iki nambahake 13 ton senyawa sing dibentuk dening gadolinium menyang banyu kemurnian tinggi. Iki nggawe konsentrasi total unsur iki ing solusi umum dadi 0.01%. Konsentrasi iki perlu kanggo bisa nggedhekake sinyal neutrino sing luwih ringkih lan mula bisa diamati.

Pentinge

Sampeyan bisa mikir apa sebabe para ilmuwan nindakake kabeh upaya kasebut kanggo nyinaoni minat sing luwih khusus. Lan iku, sanajan kita ora ngandel, alat kasebut minangka alat penting sing bisa nyedhiyakake akeh informasi babagan supernovae. Supernova minangka bledosan kasar sing kedadeyan ing lintang-lintang sing wis ora tahan meksa amarga deg-degan elektron. Pengetahuan iki penting banget kanggo ngerti luwih lengkap babagan struktur alam semesta.

Neutrino pindhah kanthi kacepetan sing cedhak banget karo kacepetan cahya. Kita ngerti manawa ora ana awak sing duwe massa bisa obah kanthi cepet. Mula, iki nuduhake manawa neutrino duwe massa. Thanks kanggo iki, seri reaksi partikel dhasar uga bisa diterangake. Pentinge neutrino supaya luwih cocog. Iki tegese neutrino sing duwe massa ora cocog karo model partikel standar sing dibahas ing fisika teori. Model fisika kuantum klasik luwih kuna lan kudu diowahi tartamtu. Pelabuhan ilmu saya tambah.

Kasunyatan manawa neutrino duwe massa nerangake akeh perkara. Elinga yen model fisika kuantum duwe antara 14 lan 20 paramèter kasepakatan lan minangka model sing ora efektif banget kanggo ilmu pengetahuan saiki. Kaya sing sampeyan ngerteni, neutrino nduweni relevansi sing gedhe ing jagad fisika kuantum lan ilmu alam semesta.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan neutrino, ciri lan pentinge kanggo jagad ilmu pengetahuan lan astronomi.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.