Nebulae

Nebulae

Dina iki kita terus artikel liyane saka bagean iki babagan astronomi. Kita wis ndeleng ciri lan ukuran ing Tata surya lan sawetara planet kaya Mars, Jupiter, Merkurius, Saturn y Venus Dina iki kita kudu dolan nebulae. Sampeyan bisa uga wis krungu bab kasebut, nanging sampeyan ora ngerti apa sejatine. Ing kiriman iki kita bakal ngrampungake kabeh sing ana gandhengane karo nebula, wiwit saka apa, nganti kepiye bentuk lan jinis apa sing ana.

Apa sampeyan pengin sinau luwih lengkap babagan nebulae lan Universe? Sampeyan mung kudu terus maca 🙂

Apa sing diarani nebula?

Apa nebulae?

Nebulae, kaya sing diandharake, minangka mega gigantic sing wujud aneh ing angkasa. Iki kasusun saka konsentrasi gas, akehe hidrogen, helium lan bledug lintang. Kaya sing sampeyan ngerteni, ing saindenging jagad iki, ora mung galaksi kaya sing dipikirake puluhan taun kepungkur, nanging ana jutaan. Galaksi kita yaiku Bima Sakti lan dununge dununge cedhak karo tangga teparo, Andromeda.

Nebulae bisa ditemokake ing galaksi sing ora teratur lan liyane sing dikarepake. Dheweke cukup penting ing Alam Semesta, amarga lintang-lintang kasebut lair saka kondensasi lan agregasi materi.

Sanajan kasunyatane, ing sepisanan, Dheweke mung mega gas lan bledug ora kabeh nebula padha. Sabanjure, kita bakal nganalisa saben jinis nebula kanggo ngerti kanthi rinci.

Jinis nebula

Nebula peteng

Nebula peteng

Nebula peteng ora liya yaiku mega gas adhem lan bledug sing ora ngetokake cahya sing bisa dideleng. Bintang-bintang sing ana ing kono didhelikake, amarga ora ngetokake radiasi apa wae. Nanging, bledug saka endi mega kasebut digawe dawane diameteripun mung siji mikron.

Kapadhetan awan kasebut kaya asap rokok. Bijirin cilik saka bahan kasebut bisa dadi pirang-pirang molekul kaya karbon, silikat, utawa lapisan es.

Nefula refleksi diffuse

Refleksi nebula

Jinis iki iku kasusun saka hidrogen lan bledug. Kita elinga yen hidrogen minangka unsur sing paling akeh ing kabeh Jagad. Nebula refleksi nduweni kemampuan kanggo nggambar cahya sing katon saka lintang.

Wêdakakêna duwe bedane warna biru. Nebula ing sekitar Pleiades minangka conto sing apik banget kanggo jinis iki.

Nebula emisi

Nebula emisi

Iki minangka jinis nebula sing paling umum, sing katon lan ngetokake cahya amarga energi sing ditampa saka lintang-lintang sing cedhak. Kanggo ngetokake cahya, atom hidrogen bungah amarga sinar ultraviolet sing kuat saka lintang-lintang ing cedhak lan terionisasi. Iki, Kélangan elektroné mung kanggo nerbitake foton. Iki tumindak sing ngasilake cemlorot ing nebula.

Bintang jinis O spektral bisa ngionisasi gas sajrone radius 350 taun cahya. Contone, Swan Nebula utawa M17 minangka nebula emisi sing ditemokake dening Chéseaux taun 1746 lan ditemokake maneh dening Messier ing taun 1764. Nebula iki warnane padhang lan jambon banget. Katon ing mripat wuda ing lintang ngisor.

Nalika dadi abang, tegese akehe hidrogen terionisasi. Minangka papan kanggo lintang-lintang enom sing lahir saka iradiasi gas nebula. Yen diamati ing inframerah, jumlah bledug sing nyengkuyung pembentukan bintang bisa dingerteni.

Yen mlebu nebula, kita bakal bisa ndeleng klompok terbuka sing udakara 30 lintang ditutupi gas. Dhiameter biasane udakara 40 taun cahya. Jumlahe massa sing kawangun ing nebulae jinis iki udakara 800 luwih akeh tinimbang massa Matahari.

Contone sing jelas saka nebula iki yaiku M17, yaiku dununge ana 5500 taun cahya saka tata surya kita. M16 lan M17 ana ing tangan spiral sing padha karo Bima Sakti (lengan Sagittarius utawa Sagittarius-Carina) lan bisa uga bagean saka komplek awan awan sing gedhe banget.

Nebula planet

Nebula planet

Iki minangka jinis nebula liyane. Kabur lagi digandhengake karo lair saka lintang. Ing prekara iki, tegese tegese isih ana lintang-lintang. Planet Nebula asalé saka pengamatan pisanan saka obyek sing katon bunder kasebut. Nalika umure lintang tekan pungkasan, umume katon ing wilayah ultraviolet spektrum elektromagnetik. Radiasi ultraviolet iki madhangi gas sing diusir dening radiasi pengion lan mula nebula planet dibentuk.

Werna sing bisa diamati saka macem-macem elemen kanthi dawa gelombang sing spesifik. Lan atom hidrogen ngasilake cahya abang, dene atom oksigen dadi ijo.

Helix Nebula minangka bintang kosmik asring foto karo para astronom amatir amarga warna sing cetha lan mirip mripat raksasa. Ditemokake ing abad kaping 18 lan dununge ana sekitar 650 taun cahya ing konstelasi Aquarius.

Bisa diarani manawa nebula planet iki minangka sisa-sisa lintang sing biyen padha karo Matahari kita. Nalika lintang-lintang kasebut mati, dheweke ngusir kabeh lapisan gas menyang angkasa. Lapisan kasebut digawe panas dening inti panas lintang sing mati. Iki diarani kurcaci putih. Padhang sing digawe bisa dideleng ing dawa gelombang sing katon lan infra merah.

Refleksi lan nebula emisi

Nebulae rong jinis

Kita ora bisa ngrampungake kiriman iki tanpa nyebutake yen ana nebula sing njaga rong ciri sing kasebut ing jinis sadurunge. Umume nebula emisi biasane 90% hidrogen, sisane yaiku helium, oksigen, nitrogen, lan unsur liyane. Saliyane, nebula refleksi biasane biru amarga warna sing luwih gampang nyebar.

Kaya sing sampeyan ngerteni, Semesta kita kebak unsur luar biasa sing bisa nggawe kita bisu. Apa sampeyan nate weruh nebula? Ninggalake komentar sampeyan 🙂


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Luciana ngandika

    hello, aku seneng banget yen sampeyan wis jelas babagan apa sing diarani nebulae. Kepiye aku bisa maca kabeh sing sampeyan tulis babagan alam semesta?