Nalika Srengenge dibentuk?

nalika srengenge kawangun

Thanks kanggo srengenge kita bisa urip ing planet kita. Bumi ana ing zona sing diarani zona sing bisa dienggoni, amarga jarak saka srengenge, kita bisa nambah urip. Nanging, para ilmuwan tansah takon nalika srengenge dumadi lan saka ing kono carane tata surya sing kita duwe saiki iki kui.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe nalika srengenge kawangun, karakteristik lan wigati.

Apa srengenge

tata surya

Kita nyebut srengenge minangka lintang sing paling cedhak karo planet kita (149,6 yuta km). Kabeh planet ing tata surya ngorbit, kepincut karo gravitasi, lan komet lan asteroid sing ngiringi. Srengenge minangka lintang sing cukup umum ing galaksi kita, yaiku, ora katon luwih gedhe utawa luwih cilik tinimbang lintang liyane.

Iki minangka kurcaci kuning G2 sing ngliwati urutan utama uripe. Dumunung ing lengen spiral ing pinggiran Bima Sakti, udakara 26.000 taun cahya saka pusate. Iku cukup gedhe kanggo nyathet 99% saka massa tata surya, utawa 743 kaping massa kabeh planet ing planet padha digabungake (kira-kira 330.000 kaping massa Bumi).

Srengenge, ing sisih liya, Dhiameteré 1,4 yuta kilometer lan minangka obyek paling gedhé lan paling padhang ing langit bumi., ngarsane kang mbedakake rina lan wengi. Amarga pancaran radiasi elektromagnetik (kalebu cahya sing dirasakake), planet kita nampa panas lan cahya, saengga bisa urip.

Nalika Srengenge dibentuk?

nalika srengenge kawangun

Kaya kabeh lintang, Srengenge kawangun saka gas lan materi liyane sing dadi bagéan saka méga molekul gedhe. Awan kasebut ambruk ing gravitasi dhewe 4.600 milyar taun kepungkur. Kabeh tata surya asalé saka méga sing padha.

Pungkasane, materi gas dadi padhet nganti nyebabake reaksi nuklir sing "ngobong" inti lintang kasebut. Iki minangka proses tatanan sing paling umum kanggo obyek kasebut.

Nalika hidrogen srengenge dikonsumsi, diowahi dadi helium. Srengenge minangka bola plasma raksasa, meh kabeh bunder, kasusun utamané saka hidrogen (74,9%) lan helium (23,8%). Kajaba iku, ngandhut unsur trace (2%) kayata oksigen, karbon, neon lan wesi.

Hidrogen, bahan bakar srengenge, ngowahi dadi helium nalika dikonsumsi, ninggalake lapisan "awu helium." Lapisan iki bakal mundhak nalika lintang ngrampungake siklus urip utama.

Struktur lan ciri

ciri srengenge

Inti ngenggoni seperlima saka struktur srengéngé. Srengéngé iku bunder lan rada rata ing kutub amarga obahé rotasi. Keseimbangan fisik (gaya hidrostatik) amarga bobot internal saka gaya gravitasi gedhe banget sing menehi massa lan dorongan saka bledosan internal. Jeblugan iki diprodhuksi dening reaksi nuklir saka fusi massive saka hidrogen.

Iki kabentuk ing lapisan, kaya bawang. Lapisan kasebut yaiku:

  • Nukleus. Wilayah paling njero. Lintang iki ngenggoni seperlima lintang lan radius total udakara 139.000 km. Ing kene ana bledosan atom gedhe ing srengenge. Daya tarik gravitasi ing inti kuwat banget, mula energi sing diasilake kanthi cara iki butuh yuta taun kanggo munggah menyang permukaan.
  • Zona sumringah. Iki digawe saka plasma (helium lan hidrogen terionisasi). Wewengkon iki ngidini energi internal saka srengéngé gampang mancar metu, nyuda suhu ing wilayah iki.
  • zona konveksi. Ing wilayah iki, gas wis ora terionisasi maneh, dadi luwih angel kanggo energi (foton) kanggo uwal menyang njaba lan kudu rampung dening konveksi termal. Iki tegese cairan dadi panas ora rata, nyebabake ekspansi, mundhut kapadhetan, lan arus mundhak lan mudhun, kaya pasang surut.
  • Photosphere. Iki minangka wilayah sing ngetokake cahya sing katon saka srengenge. Dipercaya minangka biji-bijian sing padhang ing permukaan sing luwih peteng, sanajan ana lapisan cahya sing jerone kira-kira 100 nganti 200 kilometer sing diyakini minangka permukaan Srengenge. Bintik srengéngé, amarga anané materi ing lintang kasebut.
  • Kromosfer. Lapisan njaba fotosfer dhewe luwih tembus lan luwih angel dideleng amarga ditutupi cahya saka lapisan sadurunge. Dawane kira-kira 10.000 kilometer, lan nalika grahana surya bisa dideleng kanthi werna abang ing njaba.
  • makutha srengenge. Iki minangka lapisan paling tipis ing atmosfer solar njaba lan luwih anget dibandhingake karo lapisan paling jero. Iki minangka salah sawijining misteri alam srengenge sing durung kapecahake. Ana Kapadhetan materi sing kurang lan medan magnet sing kuat, ing ngendi energi lan materi mlaku kanthi kecepatan sing dhuwur banget. Kajaba iku, iku sumber akeh sinar-X.

suhu srengenge

Suhu srengenge beda-beda miturut wilayah lan dhuwur banget ing kabeh wilayah. Ing suhu inti cedhak 1,36 x 106 Kelvin (udakara 15 yuta derajat Celcius) bisa dicathet, dene ing permukaan mudhun nganti udakara 5778 K (udakara 5505 °C) lan banjur bali ing ndhuwur ing 1 utawa 2 Munggah x 105 Kelvin.

Srengéngé mancaraké akèh radiasi èlèktromagnétik, sawetara bisa dideleng minangka sinar matahari. Cahya iki duwé jangkauan daya 1368 W/m2 lan jarak siji unit astronomi (AU), yaiku jarak saka Bumi menyang srengéngé.

Energi iki dikurangi dening atmosfer planet, saéngga kira-kira 1000 W/m2 bisa liwat ing wayah awan padhang. Cahya srengenge dumadi saka 50% cahya inframerah, 40% cahya saka spektrum sing katon, lan 10% sinar ultraviolet.

Kaya sing sampeyan ngerteni, amarga lintang medium iki, kita bisa urip ing planet kita. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan kapan srengenge dibentuk lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.