Minggah segara saya saya akselerasi

lebur tutup es kutub

Kaya sing wis diandharake ing acara liyane, lumahing segara ora bakal mundhak kanthi bertahap utawa terus saya suwe. Yen konsentrasi gas omah kaca terus kaya iki, kenaikan permukaan segara lan suhu planet iki bakal luwih cepet lan luwih cepet.

Sawijining panelitian wis nganalisa tuwuhing permukaan segara suwe-suwe lan nggawe kesimpulan yen mundhak ing taun 2014 50% luwih cepet tinimbang taun 1993. Napa sebabipun permukaan laut munggah kanthi cepet?

Lebur es tutup kutub

cagak lor lebur

Tingkat samodra saya mundhak saya cepet. Kajaba iku, ana wilayah sing, amarga ana fenomena meteorologi ekstrem kayata angin topan lan badai tropis, nyurung banyu segara mlebu ing njero tanah lan ndadekake akeh wilayah pesisir ora bisa dipanggoni.

Panliten kasebut nemokake sebab kenapa permukaan laut saya mundhak saya cepet. Iki babagan leleh tutup es Greenland. Peningkatan suhu rata-rata global amarga emisi gas omah kaca sing disebabake amarga kegiyatan manungsa Iki nyebabake 25% saka kenaikan kacepetan munggah segara. 20 taun kepungkur, lebur Greenland mung nyebabake munggah segara 5%.

Iki bisa nggawe kita mbayangake babagan kacepetan kedadeyan alam sing ditindakake. Kita ngomong babagan kasunyatan manawa mung 21 taun, jangkah peleburan Greenland dadi luwih cepet. Diperkirakan ing taun 2050, Ora ana maneh es ing musim panas ing Kutub Lor. Iki bisa uga ateges ngilangake jutaan kutha pesisir ing saindenging jagad.

Ing taun 2014, level samodra munggah udakara 3,3 mm / taun mungsuh 2,2 mm / taun ing taun 1993, ujar peneliti ing jurnal Perubahan Iklim Alam. Kesimpulan saka karya kasebut penting banget amarga nggawe prekara sing ati-ati banget yen munggah ing permukaan laut ing mbesuk. Diperkirakan ing pungkasan abad iki, samesthine bakal nambah 60 nganti 90 sentimeter.

Bukti munggah segara

Bukti manawa lebur Greenland lan Antartika nyepetake munggah permukaan laut pancen angel banget lan kabukten. Kajaba iku, Greenland mung ngemot banyu beku sing cukup kanggo ngunggahake segara udakara pitung meter, mula bahaya peleburan total tutup iki gedhe banget. Umume ilmuwan sing nyinaoni lebur lan mundhak segara ngira yen ing pungkasan abad iki mesthi tuwuh luwih saka siji meter.

Ing wiwitan taun 1990an, setengah saka kenaikan diterangake kanthi dilebokake amarga anget, dibandhingake karo 30% 20 taun mengko, miturut peneliti. Greenland nyumbang kanggo kenaikan iki dina iki kanthi 25% nglawan 5% rong dekade kepungkur. Panliten iki kanggo pisanan mbantu rong cara kanggo ngukur tingkat segara.

Cara kanggo ngukur munggah segara

es saya sithik saya sithik lan permukaan laut mundhak

Cara pertama kanggo ngukur permukaan laut yaiku mriksa kontribusi kanggo munggah saka telung unsur: jembaré samodra amarga anget global, pangowahan jumlah banyu sing disimpen ing lemah lan nyawiji saka glasier lan tutup es ing Greenland lan Antartika.

Ing sisih liyane, cara nomer loro nggunakake altimetri satelit. Iki ngukur jarak antarane satelit lan lumahing segara. Kanthi cara iki, yen jarake mudhun, mula segara mundhak. Nganti saiki, data sing diwenehake dening altimetry satelit nuduhake ora ana owah-owahan sajrone 20 taun kepungkur.

Kaya sing sampeyan ngerteni, kenaikan permukaan segara kudu ditliti kanthi jero amarga ana akeh bencana sing bisa nyebabake wilayah pesisir lan ekonomi ing pirang-pirang negara.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.