Mripat badai

mripate badai

El mripat badai iku kaya "sidik driji" saka sistem, kang marang kita akèh bab pangolahan sing kedados ing siklon ing wayahe. Para peramal nggunakake informasi iki minangka alat analisis siklon tropis kanggo prédhiksi kepriye badai bakal berkembang ing sawetara jam sing bakal teka. Nalika kita ngomong babagan "mripat sistem siklon" kita ngrujuk menyang pusat tanpa awan lan katon tenang, apa iku angin topan utawa siklon tropis lan angin topan, amarga fenomena sing padha, mung berkembang ing cekungan sing beda. .

Ing artikel iki kita arep kanggo pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab mripat angin topan, carane padha kawangun lan apa ciri sing.

Apa mripat angin topan

pusat tekanan rendah

Iki minangka area simetris sing meh bunder ing tengah siklon tropis sing abot. Ing kono katon langit sing cerah, lan ing sumbu simetri, angin dadi entheng. Bisa ngukur diameter 8 nganti 200 km, sanajan umume umume antarane 30 lan 60 km (Weatherford lan Gray 1988).

Tekanan paling murah ing tingkat permukaan kacathet ing kono, lan suhu paling dhuwur ana ing troposfer tengah. NOAA nerangake yen suhu intraocular ing dhuwur 12 km bisa ngluwihi suhu sekitar ing njaba badai nganti 10°C amarga hawa sing mudhun digawe panas kanthi kompresi.

pambentukan mripat angin topan

jroning mripat prahara

Mekanisme pas sing ngasilake mata isih dadi debat ing antarane para ilmuwan. Salah sawijining panjelasan sing bisa ditindakake yaiku mripat minangka asil saka gradien tekanan vertikal, sing ana hubungane karo geser lan dispersi radial saka angin tangensial dhuwur. Hipotesis liyane yaiku mata dibentuk nalika panas laten dibebasake saka tembok kanggo meksa mripat mili mudhun.

Konveksi diatur ing pita udan (sempit lan elongated), sejajar karo angin horisontal, spiral menyang tengah sistem siklon (amarga gaya Coriolis amarga rotasi Bumi). Angin puncak ing tingkat ngisor, nyebabake aliran ndhuwur badai beda-beda. Sirkulasi kasebut banjur disebabake dening konvergensi hawa sing anget lan lembab ing permukaan (sabuk sing munggah), sing banjur nyimpang lan tenggelam luwih dhuwur ing langit (sabuk udan sing ngapit).

Udhara sing klelep dipanasake kanthi adiabatik lan pungkasane mili menyang tengah siklon, ing ngendi pita udan mbentuk tembok ing sakubenge mripat. Akibaté, mripat ora katon mendhung, kang bisa dadi asil saka efek centrifugal sing mbosenke tarik massa mripat menyang tembok lan downdraft online kanggo ijol kanggo konveksi online lembab ing tembok padha, diterangno AOML.

Ing "tembok mripat" lan alternatif sawijining

pembentukan pusat angin topan

Mripate diwatesi dening "tembok mripat" sing dumadi saka awan konvektif sing dhuwur banget. Cincin iki nduweni angin sing paling kuat lan paling ngrusak ing permukaan. Udhara mudhun alon-alon liwat mripat, nanging mili utamane munggah ing tembok.

Badai abot (Kategori 3 utawa luwih dhuwur) padha asring mbentuk dadi-disebut eyewalls secondary ngluwihi eyewall primer dhisikan. Padha bisa uga nuduhake loro utawa luwih eyewalls concentric.

Dhiameter mripat saka angin topan gedhe bisa suda dadi 10-25 kilometer, ing wektu iku sawetara rainbands njaba bisa ngatur ring njaba saka badai, alon-alon obah lan metu. Utamane asor lan kacepetan. Iki ngrusak tembok njero lan nyebabake ilang, diganti karo tembok njaba, iki diarani "siklus panggantos mata".

Sajrone fase iki, siklon tropis wiwit ngurangi wektu sing cendhak, nanging banjur badai bisa njaga intensitas sadurunge, utawa (ing sawetara kasus) nambah intensitas, kaya sing kedadeyan sadurunge Hurricane Andrew mlebu ing Miami (1992). iku salah siji saka siklon tropis paling ngrusak kanggo nyerang Amerika Serikat ing abad kaping XNUMX.

kok sepi banget

Mekanisme pas sing ngasilake pusat kasebut isih dibahas lan dipengaruhi dening macem-macem teori. Kanggo ilustrasi karo conto saben dina, iku kaya pengering sandhangan: Nalika muter, kekosongan digawe ing tengah. Ana kedadeyan sing padha ing angin topan, ing ngendi sawetara pasukan, kalebu sentrifugal, nggawe pusat dadi panggonan sing resik.

Ana uga kasus sing, ing mripat, amarga suhu dhuwur lan anane udhara panas, banyu sing nguap cepet ditarik munggah, nyebabake hawa garing lan ora bisa ngembun, mula umume ora dibentuk. .awan. Saiki, anane satelit lan radar ngidini Eye of the Hurricane bisa dilacak kapan wae. Lan pesawat pengintaian asring dilebokake kanggo entuk data (tekanan kasebut minangka salah sawijining indikator utama kanggo nambah intensitas). Nanging, ana sawetara pratandha sing bisa mbantu sampeyan ndeteksi yen sampeyan ana ing tengah angin topan (yen sampeyan duwe alat kanggo ngukur):

  • Penurunan kuat ing tekanan atmosfer ing wilayah kasebut
  • Suhu biasane 10 ºC ing ndhuwur suhu sekitar
  • Tanpa instrumen kanggo ngukur variabel kasebut, cukup kanggo mikir manawa kedadeyan kasebut ora cepet pulih sawise angin topan liwat, lan sampeyan bisa uga ana ing ngarepe yen tiba-tiba tenang.

Nanging, alesan ngapa bagean paling kuat saka badai gludhug biasane katon ing mburi mata bisa ditemokake ing fisika. Kanggo menehi idea, njupuk dipikir ing ngendi banyu dadi nalika dadi mudhun saluran ing padusan utawa sink. Ing kahanan fisik becik (ora alangan dening pasukan anjog liyane utawa kahanan lingkungan), iku bakal tansah muter counterclockwise yen sampeyan manggon ing belahan langit sisih lor, lan ngelawan bakal kelakon yen sampeyan manggon ing belahan langit kidul.

Alasan ing balik iki, ditemokake ing abad kaping XNUMX, dikenal minangka efek Coriolis lan minangka asil bumi sing obah ing sumbu. Pasukan iki muter angin topan ing belahan bumi Lor counterclockwise.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan mripat angin topan lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.