Apa iku meteotsunami

ngguyu

Un meteoritsunami Iki minangka fenomena meteorologi sing kasusun saka seri ombak segara sing ngrusak sing nduweni skala temporal lan spasial sing padha karo tsunami biasa, nanging kanthi sawetara beda. Nalika tsunami biasa asalé seismik, tsunami meteorologi ora, yaiku, ora disebabake lindhu ing jero banyu, longsor samudra, utawa pengaruh meteorit ing segara.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe apa iku meteotsunami, apa ciri lan jalaran.

Apa iku meteotsunami

munggah segara

Meteotsunamis disababaké déning owah-owahan kanthi cepet ing tekanan atmosfir, kayata front kadhemen saka badai gludhug abot utawa garis squall, sing digabungake karo kacepetan, massa lan intensitas ombak.

Kombinasi saka acara kasebut ngasilake gelombang sing konsentrasi nalika tekan daratan, nanging kedadeyane ing pesisir gumantung saka karakteristik landasan kontinental. Jero teluk cethek utawa port sempit dawa nyedhiyakake resonansi sing paling apik lan mula kena pengaruh paling akeh.

Bentenane tsunami meteorologi lan gelombang badai yaiku angel diprediksi. Iki bisa ilang ngasilake ombak moderat utawa banjir wilayah pesisir kanthi volume banyu sing akeh.

Ing pulo Mediterania Spanyol, meteotsunamis diarani rissaga. Ing daratan Spanyol yaiku rissagues, marubbio ing Sisilia, abiki ing Jepang lan seebär ing Baltik.

Meteotsunami paling kuat sing direkam

apa meteotsunami

Meteotsunami paling kuat nganti saiki dumadi ing Kroasia tanggal 21 Juni 1978. Tekan pesisir Vela Luka ing pulo Korčula kanthi ombak 60 meter. Ombak teka lan lunga sawetara jam, wiwit jam 5:30 esuk. Kutha iki nyerbu plabuhan lan mlebu ing kutha udakara 650 meter saka pesisir, numpes kabeh sing ana ing dalane. Nanging, fenomena iki ora mung lokal, nanging mengaruhi wilayah gedhe ing tengah-kidul Adriatik, antarane Kroasia lan Montenegro, lan antarane Giulianova lan Bari ing Italia.

Ing taun 2008, meteotsunami sing dhuwuré 36 mèter nyerang pelabuhan Boothbay, Maine, AS. Ing taun 1929, tsunami meteorologi sing luwih gedhé nyerang Tlaga Michigan, lan niwasaké sepuluh wong saka ombak kasebut. Ing taun 1979, Teluk Nagasaki rusak dening abiki, lan ing taun 1984 ombak nganti 4 meter dumadi ing Kapuloan Balearic. Meteotsunami liyane padha diamati ing pesisir Chicago ing 1954, ing Pune ing 2009, lan ing Chesapeake Bay ing pesisir wétan Amerika Serikat ing 2012.

Rissagas ing Eropah

Kaya sing dikarepake, kedadean iki aneh banget, lan nyoba kanggo nemokake sabab asale. Fenomena iki wis dikenal suwe, utamane ing Ciutadella. Ana sawetara referensi babagan kapal karam ing pelabuhan Ciutadella ing abad kaping limalas. Iku kabeh pasang surut sing duwe magnitudo mirunggan lan dumadi ing wektu cendhak.

Biasane, gedhene pasang surut astronomi nganggep Segara Mediterania biasane watara 20 sentimeter ing sawetara jam. Iki soko sing meh ora katon ing mripat langsung. Nanging, rissagas diprodhuksi amplitudo luwih saka 2 meter ing dawa mung 10 menit.

Asal-usul rissagas durung dimangerteni nganti saiki, nalika luwih dikenal babagan cuaca lan peran pasang surut. Dipercaya manawa asal-usul rissagas bisa dadi astronomi. Iki tegese duwe jinis operasi sing padha karo pasang surut. Dikira uga asale saka seismik. Iki bisa kedadeyan amarga macem-macem ombak sing diasilake dening lindhu kapal selam, sing digedhekake nalika tekan pelabuhan. Nanging, kabeh asumsi kasebut cukup kanggo nerangake fenomena kasebut. Saora-orane panjelasan yaiku fenomena iki asring banget ing kebon kebon iki lan ora ana ing kebon liyane.

Penyebab nyata ora dingerteni nganti taun 1934, sawise sawetara studi babagan fluktuasi sing ora biasa ing permukaan laut. Panliten nuduhake yen penyebab rissagas yaiku atmosfer. Fluktuasi gedhe dadakan ing permukaan laut digandhengake karo fluktuasi dadakan liyane ing tekanan atmosfer. Njupuk Ciutadella ing Kapuloan Balearic, sing minangka asil interaksi atmosfer lan segara. Sawetara penulis percaya yen rissaga minangka teori sing muncul saka efek gelombang gravitasi sing diasilake ing troposfer tengah. Gelombang gravitasi iki kedadeyan amarga geser angin disebabake osilasi tekanan atmosfer ing permukaan permukaan.

Kondisi atmosfer saka meteotsunami

meteoritsunami

Ana macem-macem kahanan atmosfer sing paling kamungkinan kanggo ningkataké meteotsunami. 3 kondisi atmosfer utama sing ndhukung fenomena iki yaiku:

  • Ing troposfer tengah lan ndhuwur kudu ana angin barat daya sing kuat. Angin iki kudu nyebul sadurunge mengaruhi lembah jero Semenanjung Iberia.
  • Kanggo tingkat banyu ing ngisor 1500 meter, kudu ana massa udhara kualitas dhuwur sing nyebabake inversi suhu sing kuat antarane tingkat banyu lan udhara ing sadhuwure segara. Udhara lumahing bakal luwih adhem tinimbang iki.
  • Lumahing kudu duwe arus wetan sing lemah nganti moderat.

Syarat pungkasan, yen wis diverifikasi, iku ora tanggung perlu kanggo rissagas kelakon. Rissagas saka angin kidul utawa kidul-kulon kadhangkala bisa diamati ing permukaan. Para ahli meteorologi Mediterania nyimpulake yen kahanan atmosfer sing nguntungake kanggo rissagas kedadeyan sajrone setengah taun sing luwih anget. Mulane, frekuensi maksimum fenomena iki dumadi antarane April lan Oktober.

Gegandhengan kaping

Salah sawijining aspek dhasar sing kudu digatekake kanggo prediksi lan ngawasi rissagas yaiku iklim sing dadi ciri kahanan kasebut. Ing dina nalika rissagas dumadi, langit asring ditutupi lapisan mega dhuwur sing padhet lan buram. Koyok biasane, Ing ngisor iki arang mendhung, nanging langit ditondoi minangka mendhung lan kuning amarga kabut. Smog muncul saka bledug sing ditiup saka bawana Afrika. Ing kasus liyane, mung sawetara awan sing kasebar ora nuduhake gerakan vertikal sing signifikan.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa meteotsunami lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.